soodan sivut

arkisto

231 kirjotelmaa.

avainsanat

Tänä vuonna ollaan pari viikkoa myöhässä aiemmasta aikataulusta chilinkasvatuksen kanssa kun aloitin viikko sitten. Homma menee sikäli samoilla linjoilla kuin aiemminkin, että eri lajikkeita on kymmenkunta, kutakin siementä idätyslautalla kauhean monta ja tuosta on aikomus siirtää multaan kunhan sirkkalehtiä ilmestyy. Myöhemmin istutan tomaattia ja yrttejä ja kaikkea. Tämän kauden voisi ottaa taas vähän vakavammin kuin viimevuotisen.

Aiemmat kasvattelualkumuistiinpanot yksi, kaksi ja kolme vuotta sitten antavat vähän tarkemmin osviittaa siitä, mistä puuhassa on kyse. Ekalle vuodelle sain kollegan suositteleman siemenpinon varastoistaan, toiselle antoi itse valita, ja kolmannella klikkailin netistä sitä sun tätä. Tämänvuotisen lajikelistan valitsin mieleen jääneiden kivojen lajikkeiden ja viimevuotisista epäonnistuneiden perusteella.

Capsicum Annuum -lajia:

Capsicum Baccatum -lajia:

Capsicum Chinense -lajia:

Capsicum Pubescens -lajia:

Colorado-sekoitus on satunnainen läjä siemeniä Chili Colorado -reseptiin käytettävistä kolmesta chilistä. Medina-oletetut siemenet ovat peräisin töistä tutun Annen Närpiö-retkeltä. Saa nähdä mitä noista tulee. Medinayksilö oli hassu todella pitkä tötterö, mikä täsmää kuvagooglaukseen ja alkuperän speksiin. Samaa lajiketta myydään Pirkkanakin. Ei siis erityisen eksoottinen.

Meksikolaiset syystä x käyttävät eri nimiä kuivatuille ja tuoreille chileille. Näiden kokeilun kaverien nimet ovat kuivattuina Ancho, Pasilla ja Guajillo ja vastaavasti tuoreina Poblano, Chilaca ja Mirasol. Näitä myy mm. Helsingissä Dos Tecolotes ("kaksi pöllöä"). Ensi kerralla kun tuota hirmuhyvää lihasoppaa kokkaa, niin täytyy erotella että mitkä siemenet ovat mitä. Itseasiassa olin saanut jostain päähäni, että noiden aromi tulee erityisesti siitä, että olisivat kuivattuja ja savustettujakin. Ainakaan Wikipedia ei puhu savustamisesta mitään, eli kai ne sitten on kuivattuja vaan. Lähtivät itämäänkin ihan ekojen joukossa Medina-oletetun kanssa. Erinomaista. Kuivaan itte ja katsotaan josko tulisi yhtä hyvää. Kiva olla jotain laimeampaakin tulisuutta näiden hankalien seassa vaihteeksi.

Koskaanhan ei voi varmuudella sanoa satunnaisista kaupan hedelmän siemenistä, että itävätkö, tai itävätkö samanlaiseksi kasviksi kuin alkuperäinen vai olisivatko jotain hybridejä tai muuten vaan epästabiilia lajiketta. Jännittää niin että sukat pyörii jaloissa.

Toimistolla kasvaa vielä jokunen viimevuotinen, jotka pilkoin samalla lailla tyngiksi kuin vuosi sitten joulutaukoa ennen. Vuosi sitten lähtivät kasvamaan mullan kosteudesta vaikka suunnittelin heivaavani ne pois kunhan viitsin, ja koin sen toistamisen arvoiseksi tempuksi. Omalta ikkunalaudalta pilkoin kaiken pois vasta äsken. Ikkunalaudan Congot ja Habanerot ja muut eivät vaan oikein lähteneet. Parvekkeella sen sijaan onnistui. Voi johtua olosuhteista tai lajikkeista. Toimiston habanerosukulaiset kukoistivat kunnolla siinä aamupäiväauringon paahteessa. Viime kauden tuloksista tulee joku toinen yhteenvetoblogaus myöhemmin.

Merkitäänpä vielä muistiin, että joku erikoinen yliherkkyys on joko kehittymässä tai ylipäätään ollut jo tai nämä lajikkeet ovat muuten vaan äkäisiä pensaan muodossa. Noita työn hedelmiä pistää poskeen ihan mielellään, mutta kun heivasin toimiston ylikasvaneet ja huonosti hoidetut rönsyilevät pensaat biojätepusseihin joulusiivouksessa (mistä unohtui ottaa kuva, hö), niin sain loppuillaksi ihan tolkuttoman heinänuhan, joka alkoi niin äkkiä, että vaati kunnollista tahdonvoimaa hoitaa touhu loppuun, ja vaimeni kuitenkin muutamassa tunnissa ohi. Kotona kasvien varsia pilkkoessa kävi sama ilmiö mutta toki laimeampana kun kasvia oli vähemmän. Peukut vaan pystyyn, että yrittivät hyökätä kimppuuni jollain kaasutempulla - harmittaisi holtittomasti, jos en joskus voisi asua tai puuhastella samassa tilassa puutarhan kanssa. Jos yksinomaan chileille voi yliherkistyä, niin voin toki vaihtaa vaikka maukkaisiin yrtteihin.

0 kommenttia

Oma kommenttisi

Mielipide tämän sivun asiasta? Kirjoita toki. Älä raapusta kuitenkaan ihan asiattomia juttuja.

Jos on yksityisempää asiaa, tarkkaa kysyttävää tai aihetta pidemmälle keskustelulle, käytä yhteydenottolomaketta kommentoinnin sijaan.

Hölmöt kommentit saatetaan moderoida pois jälkikäteen.

Nimimerkki:

Spammibottiesto: Mikä on kuuden ja nollan erotus? (vastaus numeroina)