soodan sivut

arkisto

236 kirjotelmaa.

avainsanat

Vihreät kasvavat jutut ovat mainioita. Etenkin sellaiset, jotka näyttävät hauskalta, jotka muuttuvat ajan kanssa, ja jotka tuottavat ravintoa. Viime vuonna tuli huomattua että pienimuotoinen puutarhurointihan on ihan hauskaa. Töissäkin on mainittu chilien kuten muidenkin puutarhajuttujen kasvatus jo useaan kertaan. Kuulemma näihin aikoihin on hyvä alkaa kasvattaa. En edes erityisemmin hakemalla hae tulista ruokaa mutta mausteet on jees ja kaiken kasvatus on kivaa ja pitäähän kokeilla. Tuumasta toimeen.

Jo syksyllä näköjään tuli pohdittua, että "viimeistään kesäksi pitää sitten keksiä työkavereilta chilejä vaikka parvekkeen lämpöön" ja jostain muistin että vuodenvaihteessa pitäisi jo käydä ajattelemaan ja ehkä ryhtymäänkin. Pitihän sitä ottaa lisää selvää. Ympäriinsä sanotaan, että ajoissa tammikuussa kun käy käsiksi siemeniin, niin saisi satoa sopivasti kesän kieppeillä kun on aurinkoakin.

Jututin työpaikan chilihyypiötä ja irtosi mainioita vinkkejä ja monen kaltaisia siemeniä, kahdeksaa lajiketta; onpahan vertailtavaa ja maisteltavaa (jos tulisuuden yli oppii erottelemaan):

Chileistä melkein mitään aiemmin oikeastaan tietämättä on kaikenlaista opiskeltavaa huvin ja hyödyn vuoksi. Capsicum on paprikoiden sukunimi, ja chilithän sattuvat olemaan melko tulisia paprikoita. Näistä neljä ensimmäistä ovat samaa lajia, tiedenimeltään Capsicum baccatum, seuraavat kolme Capsicum chinense ja viimeinen Capsicum pubescens. Lajin eri yksilöt kasvavat melko lailla samaan tyyliin, ja niissä on sitten mm. sävyeroja maussa ja muodossa. Ominaisuudet ylläolevaan listaan suunnilleen arvasin lyhyen etsimisen perusteella.

Black Naga on googlailun perusteella jotain höpöä ja myyntikikkahuijausta ja muuten vaan jalostettu tumman väriseksi lajikkeeksi, ties mistä alunperin. Selviää kasvattamalla että tuleeko vastaavan näköinen pensas kuin odotettavissa.

Samalla nämä tulevat olemaan ensimmäisiä joita kasvatan syömäkelpoisen sadon tavoittelemiseksi, eli kaikenlaista tekniikkaa tulisi ottaa huomioon ja varoa aloittelijamokia; mm. nyt pimeällä on erityisen tärkeää että taimet saavat esim valoa ihan simosti. Chilit ovat myös siitä kivoja, että alalla tuntuu olevan mittavasti harrastajia jotka puuhastelevat melko vakavasti ja jotkut jopa melko tieteellisesti sekä muutamille fanaatikoille kyseessä on jokseenkin elämäntapa. Itsekin tykkään teknistää kaiken ja jättää mutuilun sikseen. Huimausaineita kasvattaviakin googlautuu siinä samalla kun etsii mm. kasvulamppuja, mutta argumenttinsa tuntuvat olevan ohimennen vilkaisten enemmän salatiedettä ja rahtikulttia.

Joka lajiketta on useita siemeniä, merkintöjen mukaan muutaman vuoden takaa. Laitoin useimmat purkkiin veteen kuplamuovin, talouspaperin, ja kahvisuodattimen päälle Chilivaarin muinoin ehdottaman ja myöhemmin päivittämän idean perusteella tuollaiselle kelluvalle lautalle. Lautta estää hukkumasta, talouspaperi pysyy sopivan kosteana kapillaarisesti ja suodatinpaperi on jotenkin jäykempää eikä päästä kasvavia juuria lävitseen. Päälle kansi, löysästi jotta ilma vaihtuu. Säästin muutaman siemenen joka lajiketta poislukien Lemon Drop, Black Naga ja Coronong. Muita kun oli kovin paljon. Tästä laatikosta saa kasvun alettua poimia nuo multaan.

Tässä vielä nimijärjestys siltä varalta että permanenttussille käy jotakin: sama kuin yllä, kiertää vastapäivään nurkasta alkaen. Olin urpo ja kirjoitin tekstit puoleen väärinpäin; koska aivan sama niin en sitten kirjoittanut uusiksi. "Lainasin" suodatinpaperia pari palaa töistä kun en juo kahvia. Paperi oli hankalaa ympyräistä, joten leikkelin sopiviksi sektoreiksi.

Lämmön suhteen voisi olla tilanne parempikin, kun itse en viihdy erityisen kuumassa ja kasvit taas kaipaisivat vissiin mielellään enemmän kuin tälläistä noin 20-22 talvisisälämpöä, mutta kaipa itävät vain hieman hitaammin. Laitoin purkin kuitenkin lämpöpatterin viereen; mittari sanoo 24,5 °C. Kun ovat itäneet, tarvitsevat heti sitten rutkasti valoa. Labrapöydässä on kiinteässä hyllyssä pitkä loistelamppu sekä löytyy kaksi kirkasvalolamppua eli loisteputkivalaisinta ja vielä rutkasti ledinauhaa jota en ole viitsinyt vielä asentaa. Riittänee alkuun, vaikka jotkut simoharrastajat ovatkin viritelleet vaikka mitä satojen wattien ledipömpeleitä.

Siemeniä on tosiaan melko lailla, eli niistä saa karsia itäneistä parhaimmat ellei nappaa asentaa ruukkuja joka puolelle tätä kohtuukokoista kerrostalokämppää. Jokaista lajiketta voisi kasvattaa ainakin normaalisti sekä vaikka bonsaiksi jos oikein innostuu, ja loppuja taimia voi dumpata tilanpuutteessa vaikka vanhempien pihalle jos menisivät johonkin eeppiseen survivalmoodiin. Joitakin noista asennan parvekkeelle, joka on lasitettu, etelään päin, ja korkealla (sekä pieni). Monet varttuneemmat harrastajat puuhaavat hydroviljelyä ja muuta jännää, mutta itse en vielä aio.

Sirkkalehtiä odotellessa voi lueskella lisää chiliwikiä ja -foorumia ja muuta ja valmistella valaistusta, väliaikaisruukkuja, multaa ja sen sellaista. Tarttisi varmaan viimein hommata sohvapöytä niin saisi senkin kasveilla liian täyteen. Keittiön pöydän päälle harkitsen överikirkkaita ledilamppuja yleisvalaistukseksi ja samalla kasvatusvaloiksi. Veikeä projekti tästäkin tulossa, ja kiitokset Kimmolle alkuun ohjaamisesta.

2 kommenttia

Oma kommenttisi

Mielipide tämän sivun asiasta? Kirjoita toki. Älä raapusta kuitenkaan ihan asiattomia juttuja.

Jos on yksityisempää asiaa, tarkkaa kysyttävää tai aihetta pidemmälle keskustelulle, käytä yhteydenottolomaketta kommentoinnin sijaan.

Hölmöt kommentit saatetaan moderoida pois jälkikäteen.

Nimimerkki:

Spammibottiesto: Mikä on kolmen ja viiden erotus? (vastaus numeroina)