soodan sivut

arkisto

231 kirjotelmaa.

avainsanat

Kun hyötykasvikasvattelua ajattelin vuosi sitten, en arvannutkaan millaiseen kaninkoloon joutuukaan. Vieläkin näitä tämänvuotisia puuhailee eikä ensi vuodesta varmaan ainakaan niukempi tule. Timelapse-kamera on pysynyt toiminnassa, eli tietenkin sen tuottamaa dataa täytyy tarkastella. Melkein ostin aliexpressistä jotain valoroinaa kasvatteluun kun black friday -tarjouksista olisi halvalla saanut, mutta tulin järkiini ja jätin tilaamatta halpaa kiinaroinaa, josta ei kuitenkaan olisi mihinkään.

Kun selitin sadonkorjuusta aiemmin, kokosin myös time lapse -videon tuosta kaappicoronongista. Samoista kuvista sekä samankaltaisista tähän asti kuvatuista (joita nyt on jo kymmeniä gigoja kertynyt) poimin nyt sitten sellaiset pätkät, joista näkyy, millä lailla chili reagoi nestepaineen lässähtämiseen ja kuivumiseen. Chili reagoi lerpauttamalla tavallisesti napakat lehtensä ohuiksi nahan kaltaisiksi lapuiksi, mistä erottaa selvästi että nyt voisi varmaan taas kastella. Kaikki kasvit eivät ole näin helppohoitoisia ollenkaan.

Tuo kaappicoronong hörppää aika reippaasti vettä, kun kolmen litran multatilavuus ei kauheasti varastoi ja lukuisista lehdistä haihtuu lämpimän lampun alla hyvää tahtia. Ikkunalla kasvaa Black Naga, jonka övereistä lehdistä erottuu kuivuminen mainiosti myös:

Kaapissa lojuu painava laatikko metallia. Dyykkasin mistä lie muinaiskapistuksesta vuosia sitten repullisen jäähyelementtejä, joissa oli muinaisia TO-3-transistoreita iso rivi. Yhdessä sellaisessa on ollut kokeeksi se 10 watin kiinaledi josta kirjoitin muistiinpanot aiemmin, joka oikeasti palaa merkintöjeni mukaan 8,5 watilla ja lämmittää 526 gramman jäähykalikan ~22 asteen huoneenlämmöstä ~35 asteeseen. Hyvin on varaa lisäteholle. Tästä voisi sitten arpoa karkean lämpöresistanssin joka ei toki sovellu muunlaisille ledeille ihan suoraan.

Roinan kerääminen on toki miellyttävää puuhaa itsessään, mutta itse hamstraan siksi, että visioin roinalle loppujenlopuksi jotain käyttöäkin. Kun muita osia ei vielä ole, voisi pyrkiä rakentamaan chileille ledispotit noiden ei edes niin karmivan näköisten jäähdytyselementtien ympärille.

Kävi kuitenkin kaduttamaan, kun en ostanut niitä aliexpressin alasvaloja edes kokeeksi muutamaa. Optiikan laatu niissä tuskin häikäisee, värintoistoindeksi lienee mitä sattuu, värisävy vaihtelee varmasti saman tuotteenkin eri yksilöiden välillä eikä jäähysiilin massa tai ripojen määrä varmaan lämmitä mieltä. Virtalähde täytyisi korvata välittömästi jollain ilkeällä kaivolla paloturvallisuuden vuoksi.

Sitten kun kävin katsomassa kunnon kaupasta kunnon ledejä, ehkä jopa vähän övereitä, muistin miksi kiinaledit silti houkuttavat. Onhan hinnassa ihan posketon ero -- kunnon kaupasta saa mitä tilaa ja tulee datasheetit mukana, mutta kun jo pelkkä simppeli spottioptiikkakin kustantaa enemmän kuin kokonainen kattoon asennettavaksi tarkoitettu härveli, todellisuus iskee vasten kasvoja, etenkin kun noita chilivalaisimia olisi kiva tehdä vaikka kymmenkunta vähän pienempää. Hinta kehittyy epälineaarisesti siten, että tuplasti kirkkaampi härveli maksaa vähemmän kuin kaksi vähemmän tehokasta.

Jäin taas odottelemaan shoppausinspiraatiota vaikka pian olisi jo kiire. Toisaalta chileille tulevat ledilamput voisi optimoida vaikka siten, että vihreää sävyähän ei juurikaan edes klorofyllien fotosynteesiin tarttisi, vaikka koko todellisuus onkin aavistuksen monimutkaisempi kuin kaksi pääpiikkiä spektrissä. Kotioloissa sellainen purppura valo sitten näyttäisi ihan hirveältä. Lisäämällä kasveille turhemman vihreän sävyn eli käyttämällä valkoisia saisi silmälle siedettävämpää.

Sitten toisaalta samoja valaisimia olisi kiva nikkaroida ihan yleisvalaistukseksi vaikka keittiöpöytäspoteiksi samalla vaivalla. Kun valo menisi ihmisten silmiin eikä enää vain kasviin, vaatisin korkean CRI:n. Yli yhdeksääkymmentäkin saa kun lyö pätäkkää tiskiin. Kiinaledeistä, joista indeksiä ei edes speksata ei uskalla värintoistokykyä arvuutellakaan, eikä muitakaan speksejä (mitä tarvitsisi paremman virtalähteen hankkimiseen). Lisäksi lm/W-suhdettakin olisi kiva alkaa optimoida, sillä sähkö tulee töpselistä ja se maksaa pidemmän päälle enemmän kuin lampun hankintahinta.

Jos kaipaisi vain kasvatusvaloa, sellaisen voisi ostaa rahalla valmiina kaupasta. Kun tykkää nikkaroida, niin näitä parametrejä saa ruuvata jonkin aikaa ja sitten nikkaroidaan. Kyllä tää varmaan tästä.

0 kommenttia

Oma kommenttisi

Mielipide tämän sivun asiasta? Kirjoita toki. Älä raapusta kuitenkaan ihan asiattomia juttuja.

Jos on yksityisempää asiaa, tarkkaa kysyttävää tai aihetta pidemmälle keskustelulle, käytä yhteydenottolomaketta kommentoinnin sijaan.

Hölmöt kommentit saatetaan moderoida pois jälkikäteen.

Nimimerkki:

Spammibottiesto: Mikä on yhden ja kahdeksan erotus? (vastaus numeroina)