soodan sivut

arkisto

235 kirjotelmaa.

avainsanat

Kaikki kielletään. Hehkulamputkin kiellettiin. Hehkulamppu- eli Edison-kierrekanta on yli satavuotias mutta silti hengissä, vaikkakin ihan tolkuttoman kurja modernimpia lamppuja ajatellen. Hehkulampun sai kytkeä sähköverkkoon sellaisenaan lämmitysvastukseksi jonka sivutuotteena saa vähän valoa; monissa muissa taas on mukana komponentteja, joilla piuhan päässä näkyvä sähkö muunnetaan sopivammaksi. Kiva että on standardiliitäntä, mutta monet valaisimet tuntuvat olevan rakennettu siten, että vaikka ledilampun oheiselektroniikka jolla syötetään varsinaisille ledipolttimoille lampun sisällä vaikka vakiovirtaa joutuu melkoisen lämpökuorman alle, kun valaisimen mekaniikka ei päästä lämpöä kiertämään kunnolla muualle. Leditkin lämpenevät melko lailla; pitkäikäisemmät ja tehokkaammat E27-kierteeseen menevät laatulamput tuntuvat olevan säännöstään varustettuja huomattavalla jäähdytysrivalla. Kalliimmalla saa sitten pitkäikäisempiä valaisimia, joista löytyy hankalammin (jos lainkaan) vaihdettavat ledimoduulit. Tälläisen valaisimen voi tehdä triviaalisti itsekin muutamasta osasta.

Kypsyin joskus aiemmin makuuhuone-elektroniikkapaja-puolen niukkaan valaistukseen, mutten saanut kuitenkaan aikaiseksi mentyä kauppaan, enkä olisi varmaan osannut valitakaan valaisinta eli arkikielellä kattolamppua. Oikeastaan suunnittelin kiinnittäväni seiniin katonrajaan jotain listoja, joihin saisi niitä ledinauhoja kiinni, kun niitä nyt löytyy. Värkkäsinpä kuitenkin korkean hyllyn päälle yksittäisen kirkkaan ledin, jonka suuntasin kattoon pehmentämään valoa. Nyt löytyi siivotessa toinen samanlainen. Kun se oli työttömänä niin laitoinpa labrapöydän hyllyn päälle vastaavasti kattoa päin. Kumpikin tarpeeksi korkealla, ettei häikäise silmiä. Ei kuitenkaan liene pitkäikäinen halpisosien takia, mutta olkoon väliaikainen.

Ainakin itselle tuli nuorempana ledistä mieleen yksittäinen pienen taskulampun tai avaimenperän ledilamppu tai vain jokin signaalivalo. Tätä nykyä valkoisetkin valodiodit ovat halvempia ja niitä työnnetäänkin kaikkialle. Myös kokoisekseen tolkuttoman kirkkaita ledimoduuleita vailla muuntajaa tai muutakaan saa helposti. Näissä on useampia yksittäisiä ledejä yhteen paketoituna; "led array" on tunnussana. Tälläisistä teholedeistä saisi mainiot kasvuvalot myös noille chileille.

Johonkin tarkoitukseen ostin pari 10 watin halpislediä Dealextremestä - tilaushistorian mukaan syksyllä 2014. Noissa on yhdeksän yksittäistä lediä samassa ja kelpuuttavat "9-11 V" ja 900 mA. Samaan tilaukseen otin täsmäävät vakiovirtalähteet, joista muistan että ei meinannut uskaltaa ostaa DX:stä niitä melkein ollenkaan, kun 230 voltin kiinapommia ei uskalla kytkeä suoraan seinään ja juuri muita ei tahtonut löytyä. Kiinassahan kaikki Suomessakin myytävä roina enimmäkseen valmistetaan, mutta nettikauppa-kiinaroina on ihan omaa luokkaansa. Ledi on "Epileds JZ-10W-W-FX 10W 800lm Cool White" ja vakiovirtapulikka joku 10 W vedenkestävä (valettu johonkin möyhöön) 12-24 V inputilla jolle ei ole kehdattu edes ilmoittaa valmistajaa, nyttemmin loppu varastosta. Joopajoo. Ei tälläistä kehtaa pitää päällä ilman vahtimista.

Labrapoweriin kytkettynä ledistä saa melko kirkkaan kun ruuvaa virtarajan ja jännitteen siten, että 10 wattia täyttyy. Tuo 900 mA pulikka syöttää kylmälle ledille noin 9.5 V, eli kahdeksan ja puoli wattia. Yleensä näihin kai jätetään vähän marginaalia, ja lumenia/watti-hyötysuhde heikkenee virran kasvaessa eli valomäärä per sisään syötetty teho ei ole lineaarinen - korkeammalla virralla suhteessa enemmän muuttuu lämmöksi. Parempi siis sähkölaskun kannalta ostaa useampia ledejä ja ajaa niitä vähän alle maksimispeksin.

Se taustahöpinöistä. Otin tuon ledin, kaivoin kaapista yhden tusinasta vuosia sitten dyykkaamastani jäähdytysrivasta eli -siilistä, ruuvasin yhteen muistaen piitahnat väliin ja kytkin piuhat yhteen. Seinästä sähkö vakiovirtalähteelle tulee jostain dyykatusta läppäripowerista. Eikös romun hamstraaminen olekin pitkällä tähtäimellä hyödyllistä!

Helppo valaisin. Ehkä vähän ruma mutta sijoitettu piiloon. Kytkintä ei tarvita koska katosta tulee lampputöpselistä johto hyllyn päälle ja labrapöydän lamppu syttyy pöydän pääkytkimestä.

Valkoinen on vain harhaa. Ledin väitettiin olevan 6500 K, ja nuo halogeenispotit sanovat vain 12 V 20 W Ikea mutta lienee kolmentuhannen kieppeillä. Silmä tottuu mihin vaan kunhan se mikä vaan on keskenään samaa väriä.

Ajattelin ostaa chileille jotain oikeasti hyviä ledejä tuollaisten satunnaisten kiinaihmeiden sijaan (tai noh, Epileds on näköjään Taiwanissa). Suunnilleen samanlaisia ne varmaan kaikki ovat, mutta se että esim. tuosta JZ-10W-W-FX:stä ei edes löydä helpolla datasheetiä ei herätä luottamusta. Esim. Creen Xlamp-sarja sisältäisi aika kivoja ledejä, ja ennen kaikkea tarkat speksit aallonpituusjakaumasta yms. Nuo myös täyttänevät lupauksensa satunnaisia halpisledejä paremmin mm. lumenien suhteen. Jos tehdään niin tehdään sitten kunnolla. Hyvään lediin kiinni sitten jokin hyvä vakiovirtalähde (valmis kalikka tai vaikka lediohjain-IC muutamalla oheiskomponentilla). Täytyy laskea maksimiwatit mihin yksi tuollainen isohko dyykkisiili kelpaa - lämpötilarajana voisi pitää sitä, että sormet eivät pala kosketuksesta. Muutama joku 50-100 watin monsterilediarray kiinnostaisi. Saapa nähdä tarvitsisiko tuuletinta jäähysiileihin - mieluummin olisin ilman. Optiikkaakin tulisi harkita. Muutoin kyllä tulee olemaan suunnilleen vastaava kokoonpano kuin tässä kiinaihmeessä.

0 kommenttia

Oma kommenttisi

Mielipide tämän sivun asiasta? Kirjoita toki. Älä raapusta kuitenkaan ihan asiattomia juttuja.

Jos on yksityisempää asiaa, tarkkaa kysyttävää tai aihetta pidemmälle keskustelulle, käytä yhteydenottolomaketta kommentoinnin sijaan.

Hölmöt kommentit saatetaan moderoida pois jälkikäteen.

Nimimerkki:

Spammibottiesto: Mikä on viiden ja nollan summa? (vastaus numeroina)