soodan sivut

arkisto

227 kirjotelmaa.

avainsanat

Kollegalla on tulossa häät ja pitihän sille jonkin sortin juhlat järjestää vaikkei ollut kuulemma tajunnut bestman-kuvioita. Työpaikan synttäri-naamioasu-harrastaja otti hommasta kopin. Pidettiin sellaisen standardin rellestyskarnevaalin sijaan larppauspäivä juhlasankarin lempipelin mukaan. "Valitettavasti polttareita ei tule, sillä tänään on kiire pelastaa maailma." Tuli käyttöä Atari Portfoliolle aktiivisena rekvisiittana.

Yksi touhun järjestäjistä muisti juhlakalun jonkinlaisen lempipelin olevan N64:llä surraava Perfect Dark, jossa Carrington Instituten Joanna Dark seikkailee dataDyne-pahiksia vastaan. Bestman-roolin ottaneella oli hyvä kokoelma naamiaisasuja omasta takaa ja hankittiin muutama alien-naamari lisää. Ei tarinan juonesta kuitenkaan sen enempää, sillä tämän blogin koodikonsentraatio on jo uhkaavan matalalla.

Oma kontribuutioni pelissä oli pukea näkymättömyysasu päälle ja esittää mystistä leijuvaa palloa (kämmenelle sopiva plasmapallo). Ei siitäkään tosiaan sen enempää. Toiseksi suurin kontribuutioni oli toteuttaa (varsin triviaali) tekstiseikkailu erääksi ohjelmanumeroksi.

Ohjelmanumerossa ufo-olentojen valitsema maailmanpelastaja hakkeroi tekoälyn parempaan kuntoon. Tässä täytyy tietää, että työpaikalla on tunkattu Androidia ja Valittu osaa siis tunkata Androidia vaikka unissaan. Peli vihjasi adb:n eli Androidin debuggauslinkkuveitsen käyttöön, ja loppuvastus olikin keksiä että komentamalla adb root saadaan keinoäly haltuun.

Koska vanhoissa hassuissa tietokoneissa on tunnelmaa, niin otin käyttöön sen Portfolio-taskutietokoneen jota tutkin viimeksi oho hups oikeastiko kolme ja puoli vuotta sitten.

Tuossahan ajaa DIP DOS 2.11 ihan x86-ish-ympäristössä. En kuitenkaan ehtinyt päivässä tai parissa (ajoissa kun taas järjesteltiin) keksiä kääntäjää, hyvä kun vekotin edes löytyi hyvästä tallesta. Basic-tulkki löytyi läppäriltä jolla tuota viimeksi säädin, mutta sellainenkin softa on yksi hajoava osa lisää.

Otin siis ajoympäristöksi masiinan natiivin komentotulkin, eli sen DOS-ympäristön. Ihan täysin DOS 2.11 -yhteensopiva tuo ei vissiin edes ollut. Harmitti melkein suuresti, että bat-tiedostoilla voinut edes kysyä käyttäjältä mitään (set /p sanoo vain "Invalid parameter"). Tuli siis vähän yksinkertaisempi peli, kun mitä siinä kolmannen osapuolen ohjelmia enää viimeisenä mahdollisena iltana etsimään. Oli ihan riittävästi jännitystä löytää rinnakkaisportilla varustettu läppäri, jolla tuolle siirtää tiedostot modernimmasta kehitysympäristöstä.

Tekstiseikkailupelihän koostuu tyypillisesti eri kohtauksista, joissa kerrotaan mm. että mitä pelihahmo näkee ympärillään, mihin suuntiin voi liikkua ja mitä asioita voi poimia maasta. Varsinaista inventaariota tai kontrolliflowta ei helpolla tosiaan saanut ohjelmoitua kun ei voi näppikseltä kysyä mitään. Onneksi tuon komentotulkin promptin sai muutettua siitä tavallisesta C:\>-tyylisestä (joka tässä on mallia c> hakemistosta riippumatta) mielivaltaiseksi tekstiksi. Näin pelikoneen näyttämöltä löytävä päähenkilö ei osannut adrenaliinipärinöissään arvata, että täähän pyörii DOSsissa ihan suoraan.

Poimimistoiminnallisuuden sun muun olisi toki voinut implementoida jollain poimi.bat-tiedostolla ja datatiedostoilla, jotka esittäisivät ohjelman tilaa. Tuli kuitenkin riittävän hyvä peli ilman mitään eksplisiittistä tilaa. Joka kohtauksessa vihjattiin, mitä eri asioita voi tehdä eli jotakuinkin mihin päin voi liikkua. Eri suunnat ovat yksinkertaisesti eri bat-tiedostoja. Eri kohtauksissa piti toki käyttää uniikkeja suuntia sen sijaan, että useammassa paikassa vaikka kehotettaisiin menemään vasemmalle.

Päävastus oli tosiaan käsittää se adb root johon adb jokumuukomento antoi vähän vihjeitä. Kyseinen adb.bat oli ainoa vähän hienompi bat-skripti, kun se jopa parsi ensimmäisen parametrinsa ja goto-hyppäsi sen perusteella tulostamaan erinäisiä asioita.

Kun "AI" oli rootattu, niin vehkeen piippaus (echottamalla bell-merkkejä loopissa, aika innovaatio vaikka itse sanonkin) viestitti näkymättömälle avustajalle pienen matkan päässä purkamaan suojavyöhykkeen sen AI-pömpelin (diskopallo) ympäriltä. Päähenkilö saattoi sitten jatkaa juonessa etenemistä diskopallon kanssa.

Sorsia voi vilkaista tuolta repon puolelta.

3 kommenttia

Oma kommenttisi

Mielipide tämän sivun asiasta? Kirjoita toki. Älä raapusta kuitenkaan ihan asiattomia juttuja.

Jos on yksityisempää asiaa, tarkkaa kysyttävää tai aihetta pidemmälle keskustelulle, käytä yhteydenottolomaketta kommentoinnin sijaan.

Hölmöt kommentit saatetaan moderoida pois jälkikäteen.

Nimimerkki:

Spammibottiesto: Mikä on yhden ja nollan tulo? (vastaus numeroina)