soodan sivut

arkisto

231 kirjotelmaa.

avainsanat

X61T-läppärin kannen reunassa on salpa, jolla se lukitaan kiinni. Läppäri on yli kymmenvuotias mutta aikaansa edellä ja kääntyy tablet-muotoonkin, eli salpa taittuu kumpaankin suuntaan. Kai se liikkuessa kuluu. Lukkomekanismin näkyvä kieliosa löystyi ja varaosan sai ostettua. Putsasin samalla ylivuotanutta raivostuttavaa tyyppivika-liimatöhnää.

Kun kunnon ilmasto-ympäristö-pihistelyahdistus vaivaa, niin mielellään käyttää kaikkia laitteita loppuun saakka ja jos menee vähän rikki niin korjaa ja käyttää taas. Ja siis oikeasti tämä läppärini on oikein mainio ja käytän harvoin niin ei kehtaa hukata rahaakaan uuteen. Tuuletin piti aiemmin mekkalaa ja joskus vaihdoin sen. Ei ole rutissut. Ei moni läppäri taitu tabletiksi ja ole juuri sopivan kokoinen ja tarjoa oivallista näyttöä ja wacom-kynää ja kunnollista näppäimistöä ja ole vielä halpa.

Salpahärvelin ("center latch assembly" 42W3403) sai ebaystä reilulla vitosella kiinasta. Mikään kotimaan kauppa tuskin edes tarjoaa tilaavansa tälläisiä järkihintaan. Sanotaan, että kiinan epämääräismuotoiset kirjenyssäkät sisältävät lähinnä turhaa krääsää ja ovat hirmuinen vaiva postinlajittelulle. Olisin sen kannalla, että kiinaposti paketoitaisiin järkevämmin, mutta tälläisiin varaosiin satunnainen kiinakauppias on pelastus eikä kyseessä ole turha krääsä.

Samalla voi korjata kuplivan ruudun ongelmaa. Salpa on kiinni ruudun kehysmuovien sisässä. Kehyksen välistä valuu hiljalleen jotain iljettävää mönjää. Mönjä on liimaa ja sen koostumus on jossain liian pitkään jauhetun purukumin ja sulan kuumaliiman välimaastossa. Sitä on LCD-paneelin ja sen päällä olevan suojalasin välissä. Suojalasissa on järkeä, sillä tämä on jopa kosketusnäyttö. Wacom-kynällä on ilo piirtää.

Valuminen ja siitä aiheutunut ilmakupla (tai useampi) vaikuttaa olevan tyyppivika; se googlautuu varsin hyvin. Liima vissiin kovettuisi UV-valossa, mutta ehkä tämä yksilö on saanut liian vähän valoa tai sitten liima ei oikeasti kovetukaan vaan vain vähän jähmettyy. Painovoima ja ruudun lämpö saavat liiman valumaan eniten alalaidasta mistä se tihkuu jopa näppikselle. Poistunut liima jättää ruutuun ilmakuplia.

Ilmakuplille ei helposti voi mitään ilman tuoretta vastaavaa liimaa tai suojalasin ja sitä myöten kaiken liiman poistamista, mutta ne ovat onneksi reunoissa missä eivät juurikaan häiritse. Kun ruudun etupaneelireunan sai varovasti pois yhdeksän ruuvin ja klipsien ja liimatöhnän jälkeen, niin pääsi putsaamaan töhnää pois ja korjaamaan lukkomekanismia.

Möhnä ei onneksi saavuttanut piirilevyjä jotka ovat suoraan LCD:n alapuolella. Nappulat ovat säästyneet pahuudelta. No, salpamekanismi on kahdella ruuvilla ylälaidassa. Irti se ja verrataan ehjään. Kuvista puuttuu kieliosa rikkinäisestä.

Tarkka tarkastelija erottaa ylemmän eli rikkinäisen osassa irti haljenneen palan. Ehkä tästä syystä tai jostain muusta lukon kieli ei pysy paikallaan eikä siten läppäri pysy kiinni. Jousessa oleva muovipala (vasemmalla) kiristää kielipalan (oikealla) ja uusi lukko on taas jämäkkä kuin uusi.

Sitten liiman kimppuun. Lenovo kuulemma väittää että niitä syntyy vain käyttäjän virheistä. Paskapuhetta. No, monet muut ovat kohdanneet myös saman vian eikä itseä kiinnosta ilmakuplat tarpeeksi, vaan haluan vain valuneet liimatöhnät pois.

Yllä näkyy möhnät LCD:n reunoissa. Ruudun etupuolen reunamuovin läpi kulkee mm. nappuloita, jotka eivät enää toimi kun möhnä on jämähtänyt niidenkin ympärille.

Tuo joku saksalainen nero keksi sahata koko suojalasin pois ja pyyhkiä liimat johonkin liuottimeen ja jauhoon. Teippasin reunat suojaan ja kokeilin josko ruudun pinnalle reunoja irroittaessa eksynyt möhnä tarttuisi pelkkään jauhoon.

Ei perunajauho juurikaan auttanut. Raaputtelin pahimmat reunoista ihan mekaanisesti pois muovisella lastalla ja pyyhin ruudun pinnan moneen kertaan isopropanolilla (isopropyl alcohol, IPA) ja tiskiainevedellä. Tuli hyvä. Sitten reunamuovin kimppuun. Kokeilin asetonia varovasti yhteen kohtaan, ja kuten arvata saattaa, se lähti liuottamaan tätä muoviakin (">PC+ABS-FR(40)<").

Sotkin 50-50 IPAa ja vettä ja ruiskuttelin reunoille; ei muovi vahingoittunut, joten kaadoin purkkiin ihan kunnolla puhdasta IPAa niin että kehys peittyy ja annoin lillua puoli päivää. Välillä sekotin ja rapsuttelin vanhalla hammasharjalla.

Kuinka ollakaan, kaikki liimamöhnä oli lopulta kadonnut. Nesteessä lillui muutama musta palanen jotain sotkua. No, jos liiman nimi olisi esimerkiksi "DuPont Vertak" niin siitäkin googlautui joku pdf-muotoinen rework-ohje joka sanoi että liukenisi alkoholiin.

Liimasin kehyksen yhdestä joskus milloin lie (ostin käytettynä) katkenneesta kohdasta kiinni ja ruuvasin takaisin. Ruuvien peitepaloihin piti panna vähän lisää liimateippiä. En viitsinyt askarrella kaksipuolista teippiä kehyksen sisäpuolelle mistä sitä raavin pois liiman kanssa.

Ennen IPA-kylpyä otin pari tarraa irti, koska muste varmaan olisi liuennut myös. Unohdin panna tarrat takaisin ruudun kehykseen, joten niistä on nyt tässä muistoksi kuva. Koodeilla löytäisi sopivan varaosan jostakin. (Googlasin kehykselle varaosaa myös muttei hetken hakemisella löytynyt myyjää.)

Taas on ilo käyttää. Toki läppäri on vanha ja hidas ja muistia ei riitä Google Chromen käyttöön oikeastaan ollenkaan. Voisi selvittää josko mahtuisi enemmän kuin 2 GB RAM. Kyllä silläkin Vimiä pyörittää ja koodi kääntyy ja Arch porskuttaa.

0 kommenttia

Oma kommenttisi

Mielipide tämän sivun asiasta? Kirjoita toki. Älä raapusta kuitenkaan ihan asiattomia juttuja.

Jos on yksityisempää asiaa, tarkkaa kysyttävää tai aihetta pidemmälle keskustelulle, käytä yhteydenottolomaketta kommentoinnin sijaan.

Hölmöt kommentit saatetaan moderoida pois jälkikäteen.

Nimimerkki:

Spammibottiesto: Mikä on seitsemän ja kolmen erotus? (vastaus numeroina)