soodan sivut

arkisto

231 kirjotelmaa.

avainsanat

Huomenna tulee laskelmieni mukaan täyteen sata vuorokautta siitä, kun aloitin chilikauden tälle vuodelle. Ei tunnu siltä, että vuotta olisi jo kohta kolmannes kulunut. No, chilit elävät ja niin myös pari tomaattia, kurkku, basilikaa, ja jokunen koristekasvikin. Kaikki ovat (viimeinkin) kunnon ruukuissa. Kunnon kasvua saisi kyllä tapahtua ja vauhdilla, vaikka viime vuonna siirsinkin kunnon ruukkuihin vasta toukokuun puolivälissä. Nyt chilien kasvu tuntui pysähtyneen.

Chilit

Chilejä kasvoi jotain nelisenkymmentä yksilöä kymmenestä eri lajikkeesta eli ei juuri montaakaan. Säästin niistä itselleni toistaiseksi vain muutaman eli yhteensä kaksitoista, joista kymmenen elää nyt kuuden litran Pauliina-säiliöruukuissa ja kaksi kolmen litran muissa ruukuissa. Pois jakamani olivat aavistuksen lyhyempiä; jotkut ihan epsilonin verran. Tosi tasalaatuinen kasvu miltei kaikilla jotka selvisivät sirkkalehdiltä eteenpäin.

Toisin kuin viime vuonna, nyt latvoin eli pätkin kasvavasta päästä näitä aika pian eli muutaman lehtiparin jälkeen. Jotkut ovat innostuneet haarautumaan kahtia, toiset taas vähemmän. Voi olla, etten joitain latvonutkaan kun en pitänyt kaikesta kirjaa. Toki chili yleensä haarautuu itsekseenkin, mutta kun vähän auttaa, niin tulee tuuheampi. Täytyy karsia näitä enemmän kuin viime vuonna jos vaikka tuuheutuisi kaikkiaan paremmin.

Eri lajikkeiden tilanteet spatiaalisessa järjestyksessä seuraa. Aloitetaan muutamalla kuvalla viikon tai parin päivän takaa. Kuvissa näkyvistä ledispoteista naputtelen raportin myöhemmin kunhan saan valohyllyn valmiiksi nyt kun posti viimein toi kunnon virtalähteet joita uskaltaa käyttääkin.

Ikkunalla, kellertävien ledivalojen alla:

 • Trepadeira Werner (Chinense) - paha vielä sanoa, onko haarautunut kahtia vai onko toinen haara vaan jötkäle sivuverso
 • Locato (Pubescens) - hienosti haarautunut ja näyttää nyt jo pieneltä pensaalta
 • Manzano Orange (Pubescens) - kohta ehkä haarailee, paitsi pään haaroja tuskin erottaa sivuversoista
 • Purira (Annuum) - rönsyilee sivuhaaroja ja ohut varsi vaatii kohta tukea

Ikkunalla, sinertävien ledivalojen alla:

 • Fatalii Yellow (Chinense) - kasvanut hienosti matalaksi ja tuuheaksi, tuplahaarainen
 • Red Peruvian Rocoto (Pubescens) - kolmesta rocotosta niukin kasvu, lehdet aina lerputtaneet
 • Pimiento de Padron (Annuum) - pisin, mutta Puriraa hoikempi; haarautunut
 • PI 441551 (Baccatum) - onkohan tässä varsinaista päähaaraa vai liekö katkaisukohdassa vain rotevampi sivuverso

Ikkunalla, puoliksi sinertävän ledihyllyn ohitse jo:

 • Bonda ma Jacques (Chinense) - kovin pieni Fataliihin verrattuna, paha vielä päätellä uusista lehdistä mitään

Valokaapissa sen neutraalinvalkoisen kirkasvalolampun alla:

 • Jamaican Bell (Baccatum) - ollut latvomisen jälkeen aika hiljaa, nyt kasvaa vähän
 • Bonda ma Jacques (Chinense) (pienempi ruukku) - aavistuksen toista Bondaa pidempi mutta kasvu toistaiseksi jämähtänyt latvomiskohdasta
 • Fatalii Yellow (Chinense) (pienempi ruukku) - kuin isompi Bonda, uudet lehdet suhteessa kovin pieniä

Lisäksi näitä on töissäkin muutama. Katsotaan ajan kanssa kuinka toimiston keittiön auringonpaiste kasvattaa. Ikkunalaudan rivistöstä vien ainakin puolet parvekkeelle kunhan lämpötilojen puolesta sopii. Tuohon ei millään mahdu noin montaa täysikasvuista pensasta.

Tänään otettuja kuvia on kiva verrata noihin aiempiin. Useimmat ovat alkaneet sopeutua laajempaan elintilaan ja ovat silminnähden kasvaneet.

Kasvusta muutama kuva muistoksi. Kylvämisestä multaan on kaikilla chileillä aikaa 15-26 päivää riippuen siitä miten viitsi touhuta. Tuoreemmilla siemenillä kai paremmin.

Jo muutamassa viikossa kasvaa parin desin multamäärä yllättävän täyteen juurta; 29-49 päivän päästä koulinnasta vaihdoin kaverit kasvamaan puolikkaisiin maitopurkkeihin. Niissä saivat venyä 27-42 päivää, kunnes tuli kunnollisten ruukkujen aika.

Maitopurkkivaiheen voisi varmaan skipata kaikilta jos ei viitsi väsätä. Toisaalta vaikuttaa siltä, että huonekasvien ruukunvaihtoa suositellaan vain paria senttiä isompaan. Ehkä vaiheittain siirtymällä juuret täyttävät kaiken tilavuuden parhaiten. Toisaalta jos odottaa liian kauan seuraavaa vaihtamista, kasvu saattaa pysähtyä. Itselle suurin syy on jahkailu siten, että isoihin ruukkuihin tulee valittua varmasti parhaat yksilöt.

Viime vuonna käytin lopullisissa säiliöruukuissa pelkästään Biolan-merkkistä altakastelumultaa. Nyt ostin kokeeksi myös muutaman säkin Rainbow-brändättyä Kekkilän kestomultaa (sekin tarkoitettu altakasteluun). Saapa nähdä erottuuko kasvien kasvutavasta tällä näytemäärällä mitään eroa, mutta ainakin näiden kahden mullan ravinneselosteet eroavat melko paljon ja koostumus ihan valtavasti. Biolan on kunnon luomutöhnää ja turpeisempaa ja miellyttää sisäistä puutarhuriani; seasta löytyy vaikka mitä sattumia. Rainbow/Kekkilä on hienojakoisempaa ja oikein teollisen tasalaatuista, mikä miellyttää sisäistä insinööriäni.

Perliittiä en viitsinyt enää sotkea kuin noihin maitopurkkeihin. Sen sekoittelussa multaan on ihan liian iso vaiva, tai jos jostain päättelen että ilman sitä ei selviä niin sitten vaiva ei olekaan liian iso. Vanhaa multa-perliitti-seosta on jonkin verran jäljellä viime vuodesta, mutta laitoinpa näille uudet mm. tuon vertailun vuoksi. Vanhat voi dumpata viimeistään vanhempien pihapuutarhaan jos ei muuten kehtaa käyttää. Chilin juuret kasvavat niin rutkasti että luulisi niiden imaisevan mullasta liki kaikki ravinteet.

Tomaatit

Tilasin Hyötykasviyhdistykseltä Sungold-kirsikkatomaatin ja Hundreds & Thousands -kirsikkatomaatin siemeniä, koska vaikuttivat hauskoilta ja makeilta. Chilit ovat kivoja, mutta niiden välipalaksi popsiminen kokonaisina on totta puhuen kivuliasta. Tomaattikin tykkää valosta ja lämmöstä eli saattaa tykätä näistä eteläikkunoista ja lasiparvekkeesta. Lasitetulla partsilla saattaa tulla jopa liian kuuma - pitää seurata tilannetta kunhan kesä tulee.

Sungold on olevinaan runkotomaatti (indeterminate) ja Hundreds & Thousands taas pensastomaatti (determinate). Tomaattikasvi vaatinee kunnolla multaa ja varsinkin vettä. Pensasjäbä saa selvitä kuuden litran säiliöruukussa ehkä amppelina kun kasvaa kuulemma helposti roikkuen. Sungoldille hankin isoimman mahdollisen Pauliina-ruukun koska haha miksei. En vielä tiedä miten tuo 40-senttinen ruukku menee edes parvekkeen lattialle.

Laitoin idätyslautalle kolme siementä kumpaakin lajiketta 3.3. eli jotakuinkin kuusi viikkoa sitten. Kaikki itivät kolmessa päivässä ja olivat viidessä päivässä sirkkalehdillä ja ihan valmiita multaruukkuun koulintaan. Ylimääräiset lahjoitin muille. Pituutta on kohta 40 senttimetriä eli pituuskasvua tapahtuu melkein sentti päivässä.

Toistaiseksi kasvutapa on molemmilla lajikkeilla hyvin samanlainen. Sungoldin lehdet ovat pinnasta vähän karvaisempia. En kehdannut katkoa latvaa haarautumisen toivossa vaan katselen miten kasvavat itsekseen. Kuvia seuraa.

Aprikoosi

Tein aiemmin umeshun kaltaista juotavaa aprikooseista. Saatan kirjoittaa siitä joskus myöhemmin, mutta pilkotuista aprikooseista jäi yli rutkasti kiviä, joista poistin siemenet varovasti ruuvipenkissä halki vääntämällä. Ympäri internetiä suositeltiin kylmäkäsittelyä jotta siemenet tajuaisivat talven olevan ohi ja tajuaisivat alkaa itää.

Panin tusinan siementä multapurkkiin ja sen jääkaappiin heinäkuun lopulla muutamaksi kuukaudeksi, en enää muista moneksiko, otin pois jääkaapista ja unohdin ikkunalaudalle. Kastelin välillä, ja kappas, 17.3. huomasin yhden itäneen. Toinen iti vähän sen jälkeen muttei selvinnyt.

Aiemmin vastaavasti käsittelemäni mango kuivui talvella pois eikä sen juuret näyttäneet kovin kummoisemmalta kuin tämän aprikoosintaimen, paitsi toki isommassa mittakaavassa. Katsotaan kuinka tälle käy. Chilien kanssa esitellyssä kasvukaappikuvassa aprikoosi on keskellä pienimmässä ruukussa.

Basilika

Sain joskus lahjaksi basilikan ja lakritsijuuren siemeniä, muttei ollut idättämisen aika.

Lakritsikin oli kylmäkäsittelyssä muttei se ole vielä tajunnut itää. Rapsuttelin joitakin siemeniä aluksi hiekkapaperilla pinnasta kun kuulemma saattavat itää kovan kuoren läpi siten paremmin. Aiemminkin yritin idättää lakritsia mutta hukkasin pienet tummat siemenet multaan ja jostain syystä annoin asian olla kuukausien päästä.

No, basilikan pienenpienet siemenet reilu puolen metrin parvekelaatikkoruukussa voivat mainiosti. Peitin aluksi muovikelmulla, johon tökin muutamia reikiä. Näin pintamulta ei kuivu. Kun sirkkalehdet näkyivät kunnolla niin poistin muovin (ja aloin kastella). Tämän voisi sijoittaa roikkumaan keittiön ikkunaa vasten mutta toistaiseksi lojuu loisteputken alla.

Sitten täytyy harjoitella että miten näitä sopii pätkiä jotta haarautuisivat. Kaupan yrttipurkit tulee käytettyä kaikki kerralla.

Kurkku

Jaoin ylimääräisiä chilitaimia kavereille. Yhdeltä tuli vaihdossa jokin kurkkutaimi. Saa nähdä mitä tästä tulee, mutta hengissä on pysynyt toistaiseksi. Taimi tuli hauskassa kuituruukussa jonka sai upottaa isompaan multaan suoraan ruukkuineen. Koulin kun ruukun pohjasta puski kunnolla juurta läpi. Ruukkua sai kastella ahkerasti päivittäin ettei kuivahtaisi, kun haihduttaa kauttaaltaan ruukun läpi.

Nektariini

Joskus idättämäni nektariinin vaihdoin vähän isompaan säiliöruukkuun. Tässä siitä kuva niin voin verrata joskus miten kasvaa. Melko tuuhea se on ja rungosta on tullut jännän puumainen tässä talven mittaan.

0 kommenttia

Oma kommenttisi

Mielipide tämän sivun asiasta? Kirjoita toki. Älä raapusta kuitenkaan ihan asiattomia juttuja.

Jos on yksityisempää asiaa, tarkkaa kysyttävää tai aihetta pidemmälle keskustelulle, käytä yhteydenottolomaketta kommentoinnin sijaan.

Hölmöt kommentit saatetaan moderoida pois jälkikäteen.

Nimimerkki:

Spammibottiesto: Mikä on neljän ja yhden summa? (vastaus numeroina)