soodan sivut

arkisto

235 kirjotelmaa.

avainsanat

Osa chileistä on jo niin mittavia taimia, että tuli aika siirtää ne idätyslautalta oikeille kasvumaille multaan ja kirkkaan valon alle. Aji Norteno on ehtinyt itää kokonaan sirkkalehdille jokaisesta yhdeksästä siemenestä, ja Rocoto Montufar on myös melko pirteällä päällä kun kolme vihertää. Muissakin näkyy eloa, mutta nämä laitoin purkkeihin.

Taidan pitää kaikkia selkeisiin sirkkalehtiin asti lautalla, jotta erottaa mitkä ovat voimissaan. Isompia taimia on myös helpompi käsitellä. Näistä saa hauskoja makrokuvia. Läheltä tarkastettuna kaikkialla on pieniä karvoja, ja sirkkalehtien välistä tunkee uusi lehtipari, joka vissiin tarvitsee esiin kasvaakseen lisäravintoa kun siemenestä on kaikki jo käytetty loppuun eikä pelkkä vesi ja ilma enää riitä. Juuret haarautuvat muutamassa ja niistä myös lähtee karvoja joka suuntaan, joilla juuri etsii Chilivaarin mukaan mukavan laajenemissuunnan.

Espoon Bauhausista saa kaikenlaista puutarhatarviketta. Hommasin kokeilun vuoksi sekä pieniä purkkeja ja niille suoja- ja kasteluastian että tuollaisen Rootrainer-nimisen syvemmän pömpelin, jossa neljän purkin ryhmät koostuvat kahdesta osasta jotka taittuvat auki. Näin kasvua voi esim. varovasti tarkastella kesken kaiken, ja kun tulee aika vaihtaa isompaan astiaan, koko kasvin poimiminen pois juurineen on helpompaa ja turvallisempaa. Lisäksi nuo ovat erillisiä pikkupurkkeja paljon syvempiä, eli juurista kasvaa pidempiä. Mainostekstin mukaan koko homman juju on kuitenkin se, että nuo uritetut reunat vielä kehottavat juuria kasvamaan suoraan alaspäin paakkuuntumisen sijaan, ja pohjassa oleva reikä aiheuttaa kaiketi juuren kuolemisen siihen paikkaan, mikä taas aikaansaa juurien levenemisen itse mullassa ryhdikkäämmiksi. Noita samoja on vissiin isompinakin (melko rumiluksia) ja wikipediakin tietää mistä on kyse. Tämä ostamani kennosto on vain taimille, ja on melkoinen rimpula. Uudelleenkäytettävä, mutta saa varoa ettei ohut muovi repeä kun änkeää noita kennoja tiiviiseen kehikkoon vierekkäin. Kaupassa oli vastaava jämäkämpikin tarjolla riistohintaan.

Kun taimen varsi kasvaa suoraan ylöspäin ja juuri kulkee lautan pinnalla melkein 90 asteen kulmassa varteen nähden, näiden istuttaminen multaan oli pieni haaste. Mielellään koko kokonaisuus saisi olla suorempi jonka voisi dipata multaan tehtyyn koloon suoraan, mutta taivuttaa voi varovasti sekä kyllä nuo tuosta alkavat kasvaa nätisti.

Taidan kastella kaikkia aluksi alakautta, koska luulisi sillä lailla mullan ja juurien ottavan sopivan määrän vettä. Rootrainereille se ei käy pidemmän päälle jos kerran alaosassa täytyy kiertää ilma juuria varten. Astiaa ei kuitenkaan kannattane jatkuvasti pitää lainehtivana sentään. Purkkien pohjissa on kuitenkin reikiä eli yläkautta vahingossa överisti kastelu menisi läpi, mutta jättäisi mullan varmaan silti liian märäksi. Pintamärkä multa houkuttelee myös kuulemma kaiken sortin tuholaisia, mm. harsosääskiä. Mistä lie ilmaantuisivat. Olen kumminkin onnistunut kaikkien muiden elävien vihreiden koristeiden kanssa tähän mennessä ihan hyvin kastelemalla pinnalta. Pohjakautta on kuitenkin vaivattomampaa useamman kanssa sekä etenkin sitten kun nuo siirtää isompiin ruukkuihin.

Yksi noista pikkupurkeista voi näyttää vähän erikoiselta: koska tätä lajiketta on niin runsaasti ja kaikki itivät mainiosti, laitoin kokeeksi kolme kasvamaan samaan josko niistä tulisi hauska paksumpi komborunko vaikka bonsaita varten. Saa nähdä alkavatko tapella juuritilasta. Pitää ainakin siirtää parempaan purkkiin tavallista aiemmin. Ajattelin seuraavaksi purkeiksi korkeita (tyhjiä) mehu- tai maitopurkkeja, ja sen jälkeen nuo voisi siirtää oikeisiin altakasteluruukkuihin.

Valoa ei liene nuorille kasveille koskaan liikaa. Suomen talvessa valoa kun ei ole juuri lainkaan, niin ripustin vaatehenkaritankoon jostain dyykatun kirkasvalolampun sen nurkista ketjulla ja sijoitin taimet sen alle. Takit sun muut mahtuvat kaikki toiseen vaatekaappiin sekä naulakkoon seinälle, ja kun kaapin saa kiinni niin valo ei häikäise eikä karkaa. Jos ovea pitää melko kiinni niin lamppu varmaan lämmittääkin kaapin chileille vähän mieluisammaksi.

Kirkasvalolampun loisteputket ovat aika kylmäsävyisiä, mikä lienee hyvä väri kasvuvaiheessa, jossa kuulemma jokin sinertävä aallonpituus on ainoa joka kasveille yleensä merkitsee. Parempaa odotellessa katselen että millaisia ledejä olisi tarjolla. Kaupan valmisvalaisimet ovat hävyttömän kalliita, joten ostan varmaan ihan pelkkiä ledejä, nakerran jostain vakiovirtalähteet ja ruuvaan koko komeuden dyykattuun jäähysiileen jonka voi taas ripustaa jostakin. Ainakin keittiössä olisi tarve myös hyvälle yleisvalaistukselle saarekepöydän ääreen.

Ostin myös pienen säkin perliittiä. Opin vasta että mitä virkaa tällä styroksin näköisellä raemöyhöllä on joissakin kukkaruukuissa. Kuohkeuttaa ilmeisesti multaa ilmavammaksi. Vermikuliittia käytetään usein mukana sitomaan kosteutta, kun perliitti ei kastu lainkaan ja siten vähentää ruukun kosteudensitomiskykyä. Toimii vissiin kuitenkin yksinäänkin mullan seassa, eri lähteiden mukaan sekoitussuhteella 10-25 % vissiin riippuen toivotusta mullan kosteudesta ja siitä, sekoittaako mukaan vermikuliittiä. En sitten kumminkaan viitsinyt sekoittaa tätä taimien multaan, mutta mullan pinnalle voisi kai ripotella jolloin estää haihtumista eli tasoittaa mullan kosteutta.

Nektariini on muuten vauhdittanut kasvuaan ihan törkeästi valon ja taimimullan johdosta, joihin sen siirsin viisi päivää sitten. Uusia lehtiä suorastaan rönsyilee.

Hauska katsella miten joka päivä erottuu kasvua. On se elämä ihmeellistä. Täytyy joku timelapsehärpätin nikkaroida ennemmin kuin myöhemmin.

Se 90 watin pienoisloisteputkivalaisin eli entinen tietokoneen ruutu on edelleen muuton jäljiltä bonk-hyllyssä, mutta kyllä sitä tulee käytettyä valokuvatessa apuna välillä. Siitäkin saisi chileille aika kivan kasvulampun vaikka tuon kirkasvalolampun rinnalle sitten, kun chilejä on rutkasti ja vievät tilaa.

0 kommenttia

Oma kommenttisi

Mielipide tämän sivun asiasta? Kirjoita toki. Älä raapusta kuitenkaan ihan asiattomia juttuja.

Jos on yksityisempää asiaa, tarkkaa kysyttävää tai aihetta pidemmälle keskustelulle, käytä yhteydenottolomaketta kommentoinnin sijaan.

Hölmöt kommentit saatetaan moderoida pois jälkikäteen.

Nimimerkki:

Spammibottiesto: Mikä on nollan ja kahden erotus? (vastaus numeroina)