soodan sivut

arkisto

235 kirjotelmaa.

avainsanat

Saastainen Ikean vaijerivalaisin halogeenispoteilla otti ja hajosi jo kuukausia takaperin, ja koska lamppuja on muitakin muutamia eikä tässä olkkarissa nyt niinkään valoa vaativia töitä tehdä (tietokoneen ruudut valaisevat itse), niin jäi sikseen kun ei ollut äärimmäisen välttämätöntä ja muutakin puuhaa riittää. Nyt kyllästyttää pimeys jo toden teolla, joten laitoin tilalle dyykatun ATX-virtalähteen. Jos olisi viitsinyt nähdä tuon puolituntisen verran vaivaa aiemmin, niin olisi nauttinut valosta rutkasti pidempään. Ollapa vähemmän laiska.

Luulin ottaneeni tästäkin romusta alunperin kuvia jotta saisin aikaleiman että koska hajosi, mutta eipä löydy. Muistaakseni särkyi kuitenkin ennen sitä clasulamppua, olisko syyskuussa kun silloin lokien mukaan valittelin asiasta irkissäkin. Piti korjata pikaisesti ja sitten blogata, mutta jäipä tekemättä kun vianetsintä ei ollut triviaalia - valot vain sammuivat eräänä päivänä vailla pamahdusta tai savupilveä.

Korvikemuuntaja SET150SR löytyisi helposti jostain satunnaisesta saksalaisesta verkkokaupasta mutta koska vika on kuitenkin joku alle euron osan hajoaminen, niin ei innostanut pulittaa neljääkymppiä ja vielä posteja, ja halogeenispottivalot vieläpä ovat vanhenevaa tekniikkaa enkä edes erityisemmin pidä spottivaloista. Tälläisen ärsyttävimmän ja tylsän kodinelektroniikan korjaaminen on vain epämotivoivaa ja -inspiroivaa, ja jäikin tekemättä pitkäksi aikaa.

Nyt muiden bisneksien yhteydessä tuli mietittyä valaistusta, ja tajusin samalla järjestelleeni tavaroita pari päivää sitten ja löytäneeni useita dyykattuja tietokonevirtalähteitä. No sellaisestahan saa 12 volttia hyvillä teholupauksillakin, eli piuhatalkoisiin ja poweri powerin tilalle. Itse valaisin koostuu kahdesta pitkästä eristetystä sähköjohdosta seinien poikki. Johtojen varassa on spottilamppuja. Niitä olen tainnut yhden vaihtaa ajan kuluessa, ellei muisti täysin petä. Virtalähteen korvaaminen vaati vain johdon modifioinnin kattolamppusokeripalaan tuommoisesta pc-powerin iec-kaapelista (lasken tämän jatkojohdon valmistamiseksi, ja sellainen on ihan laillista touhua ilman paperipätevyyttäkin) sekä lamppujen syötön johtojen liittämisen powerin 12 voltin linjaan, johon saa liittimen helposti vanhasta vailla syytä säästetystä kiintolevystä. Ja tietenkin vihreä poweron-karva pitää kytkeä emolevyliittimestä maihin.

Spotteja on viisi ja polttimot väittävät olevan 20-wattisia. Mittasin 12 voltille 7.22 A eli noin 17.3 wattia per lamppu. Bullshit. (Tuo serverimallin (tai tuskin; vastaavahko profiili, mutta vain 200W) atx-poweri on speksattu 10 ampeerille 12 voltin piuhoista.)

Olisi tuo alkuperäinenkin hyvä korjata koska pihiys ja harmittaa kulutuselektroniikka. Saa nyt nähdä koska viitsii ryhtyä. Yksi diodi on melko mustunut, mutta muita käytön oireita ei näy. Sulake on ehjä. Voisi tuon ainoan pienen elkon kokeilla vaihtaa (25V 47µf). Korvauspowerin minituuletin suhisee ja surisee ja ottaa aivoon. Pitäisi poistaa laakereista pöly ja korvata öljyllä. Powerin ja piuhat sai kätevästi kaappien päälle. Valoja tarvitaan vain kotona itse ollessa ja ihan vieressä on palovaroitin, eli hajoamisesta saa hyvän signaalin.

0 kommenttia

Oma kommenttisi

Mielipide tämän sivun asiasta? Kirjoita toki. Älä raapusta kuitenkaan ihan asiattomia juttuja.

Jos on yksityisempää asiaa, tarkkaa kysyttävää tai aihetta pidemmälle keskustelulle, käytä yhteydenottolomaketta kommentoinnin sijaan.

Hölmöt kommentit saatetaan moderoida pois jälkikäteen.

Nimimerkki:

Spammibottiesto: Mikä on neljän ja neljän summa? (vastaus numeroina)