soodan sivut

arkisto

231 kirjotelmaa.

avainsanat

Puuttui joku aikaa sitten vessan peilin yllä olevasta pallovalaisimesta lamppu, tai siis vanha paloi pois. Noukin tilalle ledilampun heräteostoksena, joka nykyään stroboilee eikä syty. Muutosta on puoli vuotta eli kesti ainakin sitä vähemmän kun alussa oli aiempi lamppu, ehkä muutaman kuukauden. "Käyttöikä jopa 15 000 tuntia", LOL, varmaan niillä ledeillä muttei koko lamppuyksilöllä koska teholähde ei kestä. Kuitti on jossain hiidessä eikä tälläistä jaksa palauttaa, eli lamppu auki huvin ja hyödyn vuoksi ja varsinaiset ledit talteen.

Nykyään kun on tuotearvostelut internetin ihmemaailmassa suunnilleen joka kaupassa ja joka tuotteesta, niin olisi varmaan kannattanut tehdä taustatutkimukset ensin, mutta satuinpa olemaan kaupassa ja lampun tarpeessa. Enää ei voi muistaa, mistä on tarkalleen kyse, mutta Clasulta taisin ostaa ja tässä lukee Northlight sekä koodi 36-5639, jota näyttäisi olevan clas ohlsonin listoilla. Virkamiesruotsin suorituksesta on aikaa, mutta tyhmempikin tajuaa arvostelulistan tuollaisista neuvoa-antavista tähtisymboleista - ja etenkin värikkäiden sellaisten puutteesta - etteivät länsirajan takana olevat kaverit ole arvostaneet näitä lamppuja.

On se kumma, että kun varsinaiset valodiodit kestäisivät tuhansia tunteja, niin säästetään puoli puupenniä jossain toisessa osassa siten, että saa ostaa taas uutta. Näin pidetään tehtaat pyörimässä. Tietty Edison-kierrekantaan (jollainen ongelmallisessa valaisimessa on, E14) kun asentaa lampun joka ei syö natiivisti seinäsähköä, niin muuntajalle jää melko vähän tilaa, ja etenkin pidempään palaessaan ledien kehittämä lämpö keittää elektroniikan pilalle.

Tämä yksilö ei kuitenkaan edes ollut juuri koskaan pidempään päällä, koska vessahan on ns. käymälä, eikä sinne jäädä asumaan. Mitä nyt silloin tällöin unohtaa valon päälle koko yöksi, mutta silti. No asiaan, lamppu auki koska voi:

Onnekseni kupu on muovia eikä esim. murenevaa lasia, eli aukesi nätisti (liimamöyhö lähtee meisselillä rapsuttamalla). Speksithän sanovat että 2800K, 230V, 52mA, 6 W, made in China. 6 W voi olettaa menevän ledeille, koska 230 * 0.052 = 11,96 W (hurraa, 50 % hyötysuhde muuntajalla? Paitsi että tuon tehokerroin (power factor) tuskin on ykkösen luokkaa vaan lähempänä jotain 0.6-0.7, eli ei niin paha tilanne). Jo ledin syötön juotosten fluksijäämät kielivät halvimmasta saastasta.

Vähäisen irtijuottamisen ja kotelon mutiloimisen jälkeen saadaan muuntajapiirilevy irti. Tähän päättyy meikäläisen eletietämys, mutta joku asiantuntija varmaan arvaisi piirin topologian silmät kiinni. Piuhojen päässä oleva elko ei näytä pullistumisen merkkejä, kun taas yksi 230 voltin syöttökarvassa oleva vastus on melko lailla mustunut - tai vaihtoehtoisesti vain peittynyt fluksimähmään. Sekä ledien että muuntajan piirilevyissä lukee tuo 980A00073AH. Ei edes googlaudu, muttei kyllä tuollainen silkscreenattu ole yksilöllinen sarjanumerokaan. On muuten aika niukka turvaväli komponenteissa ja niiden jaloissa verkkojännitteiseksi laitteeksi; mitähän sähköturhakeskus sanoisi?

Vikahan siis ilmeni niin että valo vain välkkyy käynnistyessään (vajaat 10 hertsiä) eikä pala jatkuvasti. Typerällä muuntajalla voi heittää vaikka vesilintua, mutta ledit voi kierrättää kunnolliseksi valaisimeksi johonkin. Mikähän lienee kynnysjännite? Jos lamppu on kerran speksattu kuudelle watille, niin teho yhdelle ledille on 0.75 W. Iteroin labrapowereilla että viisi syttyy noin 40 voltilla, ja yhdelle menisi arvausten perusteella melko tarkkaan 9.1 V (noissa on oletettavasti useampi valkoinen diodi samassa kotelossa).

Eipä tartte ostaa Northlightiä enää ja tarvinnee maksaa seuraavasta lampusta vähän kuutta euroa enemmän. Ehkä korvaan koko valaisimen jollain modernilla, joka ei syö tälläisiä hehkulamppukauden lamppuja. Ja pitäisi keksiä jostain sellaiset 72 volttia tälle ledi-pcb:lle jotta saisi käyttöön.

0 kommenttia

Oma kommenttisi

Mielipide tämän sivun asiasta? Kirjoita toki. Älä raapusta kuitenkaan ihan asiattomia juttuja.

Jos on yksityisempää asiaa, tarkkaa kysyttävää tai aihetta pidemmälle keskustelulle, käytä yhteydenottolomaketta kommentoinnin sijaan.

Hölmöt kommentit saatetaan moderoida pois jälkikäteen.

Nimimerkki:

Spammibottiesto: Mikä on kahdeksan ja neljän erotus? (vastaus numeroina)