soodan sivut

arkisto

231 kirjotelmaa.

avainsanat

Oli jo pitkään muuton aikana suunnitelmissa videotykki ja sille jonkinmoinen valkokangas, vaikka mittailinkin, ettei sellainen tähän oikein tahdo mahtua. Ei se mitään, asennan silti. Sekä tykki että kangas irtosivat kuitenkin käytettynä, sillä kun tälläisiä ei ihan välttämättä tarvitsisi, niin ei kehdannut törsätäkään. En edes juurikaan katsele leffoja, mutta tekniikkalaitteiston asentaminen ei sellaista pikkuseikkaa vaadi.

Kangas on 92-tuumainen nurkasta nurkkaan, ja projektori on muinainen mutta laadukas ja sitä vaivaa väärä kuvasuhde eli 1024x768, johon toisaalta mm. dvd-koko menee paremmin kuin hyvin eikä ole kaukana 720p:stäkään. Kankaan kuvasuhde on laajakuvampi, eli desktoppinäkymä menee mustille laidoille jos kuvan zoomaa täyttämään koko kankaan alan, jne.

Kangas lienee tarkoitettu ensisijaisesti seinälle, ja mukana tuli pari ruuvattavaa seinäkiinnikettä, joihin kangaskotelo kaikkineen on aika helppo nostaa yhden ihmisen voimin. Laitoin kuitenkin kattoon. Katossa piti mitata etäisyys seinästä siten, että seinää vasten oleva pöytä ei olisi lasketun kankaan tiellä. Mittasin saman suunnilleen suoraan seinästä poispäin kahteen laitaan, merkkasin, ja vedin mustaa lankaa merkkien väliin. Näin kiinnikkeet saisi erittäin suoraan. Jotkut liukuvat metallipalat tuon kankaan ylälaidassakin on, mutten saanut selville miten niitä käyttäisi.

Onneksi sai lainaan poravasaran, omasta pöytälaatikosta löytyi metallinilmaisin reikien sijainnin hienosäätöön. Neljä kuuden millin kiviproppua per kulmarauta riittänee. Tietenkin pakkausteippi, joka ei ole jättänyt käytössäni jälkiä mihinkään, saastasi katon ihan täysillä. Kiitos Scotch. Olisi pitänyt luottaa vain gaffaan. Tuoreet liimamöyhöt irtosivat kuitenkin WD-40:llä jättämättä pahempia läiskiä. Ensin koitin propanolia pikkasen laimennettuna, ja se irrotti herkästi maaliakin.

Tarkemmin ajatellen raskaan valkokangasrullan asennus just pöydän etureunan kohdalle ei välttämättä ole se turvallisin ratkaisu, sillä jos tuo tuosta itsekseen päättää pudota, niin se tulee melko tarkkaan omalle nenälle tai näpeille. Kiinnitys kivikattoineen ja kunnon ruuveineen tuntuu kuitenkin riittävän.

Videotykin saa vastapäisen seinän kaapin hyllylle, josta se täyttää kankaan alan leffoja katsellessa oivallisesti. Lähemmäs tarvitsisi, jos haluaisi koko 4:3 kuvasuhteen näkymään - tai sitten jonkun kikkalinssin väliin.

Kolme metriä silmistä kankaaseen ei ole aivan optimi 92 tuuman kuvakoolle - tarkemmat mitat 2032 ja 1143 millimetriä, tuntuu olevan aavistuksen liian lähellä. Toisaalta mittailin tässä normaalin 24 tuuman laajakuvaruudun ja sen etäisyyden omasta nenästä, eikä suhde ole kovin kaukana. Elokuvateatterissa istuisin kuitenkin mieluummin ei ihan eturivissä.

Alunperin harkitsin motorisoidun kankaan väsäämistä itse jostain Ikean halpisrullaverhosta, mutta koska viitseliäisyys tai sen puute, ja kuvanlaatu, niin ostin sitten kelvollisen. Tutkin myöhemmin, josko tuon saisi jotenkin muunneltua moottorilliseksi, niin saisi kytkettyä tulevaisuuden kotiautomaatioon. Nappia painamalla laskeutuva kangas olisi aika jepa, kun tykinkin saisi samasta päälle ja vaikka ikkunan verhot samalla kiinni ja valot pois. Kangas on aika lähellä yhtä kattolamppukoukkua, jossa ei ainakaan vielä ole onneksi mitään, kun lamppuja on muualla.

0 kommenttia

Oma kommenttisi

Mielipide tämän sivun asiasta? Kirjoita toki. Älä raapusta kuitenkaan ihan asiattomia juttuja.

Jos on yksityisempää asiaa, tarkkaa kysyttävää tai aihetta pidemmälle keskustelulle, käytä yhteydenottolomaketta kommentoinnin sijaan.

Hölmöt kommentit saatetaan moderoida pois jälkikäteen.

Nimimerkki:

Spammibottiesto: Mikä on neljän ja kahdeksan tulo? (vastaus numeroina)