soodan sivut

arkisto

231 kirjotelmaa.

avainsanat

Kiltahuoneen kattokamera on tässä ajan saatossa pyörinyt ja jättänyt pyörimättä, sekä kuvannut ja useasti lakannut kuvaamasta. Taitaa olla hyvä aika dokumentoida kamerasta riittävästi, ennen kuin korvataan se taas entistä mutkikkaammalla järjestelmällä joka voi taas hajota useammilla tavoilla. Tällä hetkellä kamerassa on vaihteeksi jotain mystistä estämässä toimintaa.

Kamera-alustahan oli alunperin "väliaikaisesti" (eli about vuoden verran) nippusiteillä ja purkkaviritelmillä katossa, ja raspi ohjasi sekä servoja että analogista metronäyttökelloa. Oheiselektroniikka breadboard-palasilla, joita olisin monesti tarvinnut. Servot olivat jotain vanhoja, kiinni edeltäjäkameran muovialustassa ja kamera niissä kiinni puoliksi 3d-printatulla alustalla ja puoliksi teipillä. Kamera muuttui huonosta usb-webcamista raspin omaksi kameraksi jossain vaiheessa.

Nykyisellään elektroniikat/liittimet elävät omalla piirilevyllään. Servot ovat pienempiä ja jotain digiservoja, joiden vauhdikkuus itseasiassa haittaa tässä kun halutaan veivata kamera hitaasti suunnasta toiseen servojen rattaiden mekkalan vähentämiseksi. Koko hökötykselle on 3D-tulostettu suojakotelo, mutta muutoin laite on katossa ruuveilla kuin ennekin.

Raspi itse kun on paikallaan ja kamera pyöri lyhyehkön ja jäykän flex-kaapelin päässä, niin kaapeli tuppasi taittumaan liikkuvan liittimen kohdalta ja toistuvan liikkeen myötä katkeamaan. Kaapeli korvattiin joustavammalla lättäkaapelilla 80-johtoisesta PATA-kaapelista joka löytyi dyykkipinosta; kameran puolella on mukavat lisäpadit, ja raspin puoleinen liitin piti tinata irti.

Koska pinouttia tarvitsee silloin tällöin tuijottaa vaikka osat onkin kolvattu kiinni, se on laminoitu ja ruuvattu kattoon. Merkinnöistä päätellen servot ovat GPIO4:ssä ja GPIO17:ssä. Analogisen kellon h-silta on TX- ja RX-nastoissa (GPIOt 14 ja 15), koska joku höpsö Eipou sai piirilevystä yksinkertaisemman näin. Raspi vissiin juttelee noihin ihan oletuksena; kumma ettei kello sekoile bootin aikana ja ehkä gpio-export korvaa sen oletus-uart-tilan. GPIO3 maissa laite meni johonkin recoverytilaan, aargh, ja tämä on dokumentoitu aika tarkkaan tohon ohjelappuseen (enää ei nykyfirmiksillä mene, feature poistettu).

Softana on purkkaa jollain lokaaleilla muutoksilla niin ettei githubversio ole synkassa, ja joku vanha itse pätsätty ServoBlaster joka ei käytä kameran gpio:ta. Servojen jännitettä on pudotettu vähän, jotta oskilloisivat vähemmän. Servot eivät pyöri tällä hetkellä, koska sillä lailla kamera toimii varmemmin. Liekö löysä johto, jännitepärinää servoista (joille on kyllä oma sähkönsyöttö) tai jotain muuta. Itseasiassa kamera ei tunnistu ollenkaan paitsi poikkeustapauksissa. Liittimiä on tökitty ja se auttaa joskus, mutta ehkä tuo on kokenut jonkun lopullisen ESD-kuoleman. Ledi välähtää hyvin lyhyesti ekan raspistill-komennon aikana ja sitten kamera on mykkä.

Samassa raspissa on tosiaan kello-ohjain. Kello on se metronäyttömonoliitin päässä oleva. Näyttö on nostettu pystyyn, eli on kiva kaappikello. Ohjain on softaa joka vetkuttaa kahta nastaa vuorotellen minuutin välein ja rautaa joka koostuu käytännössä h-sillasta.

Btw, vattupiirakkaa edelsi kiinahalpis-foscam-ipkamera: wifi, kaksi askelmoottoria ja pikkuruinen linux ihan karsealla käyttöliittymällä. Toinen moottoreista hajosi ennen pitkää, ja kun se vaihdettiin, niin värmeen sulautettu linux (pari megaa rammia ja muutama flashia, lol) ei pysynyt pystyssä montaa minuuttia boottaamatta itsestään.

tl;dr: osta halpaa, saa halpaa, halpa lakkaa toimimasta, käytä tuhottomasti aikaa korjaamiseen.

0 kommenttia

Oma kommenttisi

Mielipide tämän sivun asiasta? Kirjoita toki. Älä raapusta kuitenkaan ihan asiattomia juttuja.

Jos on yksityisempää asiaa, tarkkaa kysyttävää tai aihetta pidemmälle keskustelulle, käytä yhteydenottolomaketta kommentoinnin sijaan.

Hölmöt kommentit saatetaan moderoida pois jälkikäteen.

Nimimerkki:

Spammibottiesto: Mikä on viiden ja neljän summa? (vastaus numeroina)