soodan sivut

arkisto

234 kirjotelmaa.

avainsanat

Koululla killan kiltahuoneella eli ASkissa on jo vuosia ollut servojen varassa pyörivä kamera, joka vispaa automaattisesti ympäri ja ottaa kuvia eri sijainneista, jotta killistit voisivat tarkastaa, olisiko sohvalla löhöämässä joku jonka voisi käydä nykäisemässä lounasseuraksi. ASkissa lienee tosin jonkinlainen kirous kameroita vastaan, koska jokainen sinne asennettu kötöstys on ennen pitkää hajonnut. Nyt tein uuden käyttämällä Raspberry Pi:tä ja sen kameraa.

Ennen vanhaan kamera nökötti kokiskoneen päällä. Kokiskone ei oikeen tuottanut ja se oli iso ja ruma, niin päästiin siitä eroon. Sittemmin kamera on pyörinyt kattoon ruuvattuna; täälläkin on tuollainen tavallinen rei'itetyistä levyistä koostuva laskettu katto. On kokeiltu vaikka miten montaa webcamia ja valmiita sulautettuja ipcam-romuja, viimeisenä linuxissa muka toimivaksi mainostettu joku microsoftin hd-kamera, joka ei edes toiminut windowsissakaan jos koko konetta ei bootannut kerran vuorokaudessa. Lisäbonuksena koneesta piti löytyä sarjaportti, jotta servoja saisi veivattua. Servo-ohjaimen firmis oli joku kurja kauhistus vuosien takaa, joka myös meni välillä tukkoon.

Tuumasta toimeen ja kattolevy pöydälle.

Raspi on RS:ltä tulleessa muovilaatikossa, johon tyylikkäästi revin puukolla reiät johdoille. Reiät ovat vain vähän halkeilleet eikä edes aina ihan joka suuntaan. Montakohan vuotta tämäkin prototyyppi ehtii olla katossa ennen hifistelyä ja fiksaamista?

Koska raspin GPIO:t ovat ihan suoraan SoC:lle meneviä, niin eihän niihin uskalla tökätä mitään kiinni ettei vahingossa tuhoa koko vehjettä. Väliaikaispurkkana bufferipiiri leipiksellä, raspin piikkirimasta diskettiasema-lattakaapeli ulos. Tälle täytyy puuhata oikea piirilevy joskus. Servot myöskin periaatteessa haluaisivat viittä volttia ja SoC:lta tulee 3,3 V, mutta se kelpaa ainakin 5 V:llä ajettavalle bufferille ja ehkä kelpaisi servoillekin.

Servot ovat kivasti kiinni toisissaan, ja saadaan riittävät kaksi vapausastetta kameran pyörittelyyn. Kumpikin kääntyy jokseenkin 180 astetta. Jotain semihalpiksia kun ovat, Kiinasta tietenkin, niin toisesta on hajonnut joku ratas, kun se jää tietyssä asennossa jumiin. Onneksi oli varaservo, josta oli särkynyt jotain muuta.

Lopulta kaikki tyylikkäästi nippusiteillä kiinni ja koko rätkytin takaisin kattoon. Virta- ja nettijohdot vedettiin puolihienosti katon kautta, niin eivät roiku kuvassa.

Kameran lyhyt flex-kaapeli estää servoja käyttämästä täyttä liikerataa, ja tuo näyttää muutenkin aivan oksettavalta. Täytyypi pikimmiten sahata/jyrsiä/3d-printata kaverin avulla jonkunlainen tukimekaniikka siten, että koko homma olisi huomaamaton, tyylikäs ja mielellään joka suuntaan näkevä. Raspi on kevyt ja servot jaksaisivat mainiosti veivata koko hoitoa.

Koodia Githubissa, jos jotakuta sattuisi kiinnostamaan. Pari pätkää Pythonia ja sh:ta pyörittelemään servoja ja napsimaan kuvia. Servoja ohjataan ServoBlasterilla ja Raspi tarjoaa kuvat toisella koneella olevan proxyn yli.

2 kommenttia

Oma kommenttisi

Mielipide tämän sivun asiasta? Kirjoita toki. Älä raapusta kuitenkaan ihan asiattomia juttuja.

Jos on yksityisempää asiaa, tarkkaa kysyttävää tai aihetta pidemmälle keskustelulle, käytä yhteydenottolomaketta kommentoinnin sijaan.

Hölmöt kommentit saatetaan moderoida pois jälkikäteen.

Nimimerkki:

Spammibottiesto: Mikä on kahden ja kolmen summa? (vastaus numeroina)