soodan sivut

arkisto

231 kirjotelmaa.

avainsanat

Alkaa viimein olla aika siirtää chilit mehupurkeista isompaan multatilaan; eipä niiden kasvu ole mitenkään merkittävästi vielä ehtinyt hidastua, mutta leikkelin muutaman purkin auki ja totesin että kylläpä juurta riittää. Maanpäällinen osa alkoi olla vielä siinä mitassa, että alkoi vaikuttaa ajankohtaiselta. Yksi Sugar Rush rupesi tuossa likimain sata päivää idätyslautalla aloittamisen jälkeen kukkimaan, ja nyt siinä on jo hedelmää kypsymässä.

Hain kaupasta kahdeksan sopivan kokoisen oloista eli kuuden litran multatilavuudella varustettua säiliöruukkua (Orthex 24x24 cm Eden, 25 cm Pauliina) ja dyykkasin vanhempien romuvarastosta pienempiä kolmen litran ohuita muoviruukkuja, jotka olivat isoimpia joita sieltä löysin. Kunnon överiharrastajallehan nuo kaikki olisivat liian pieniä, mutta aloitellaan nyt näillä. Jos mopo keulii niin vaihdan vielä kolmen litran ruukuista isompiin myöhemmin. Nuo säiliöruukut eivät ole ihan halpoja, mutta on kuitenkin onneksi kertakustannus. Mistäpä toisaalta tietää innostuuko hydroviljelyyn ensi kaudella...

Lukuisia kasveja on mennyt muiden seinien sisälle toisten hoiviin; itselleni säästin kaksi kutakin hengissä olevaa lajiketta jotta jää testailuvaraa. Eipä näillä mitään tilastollista analyysiä tehdä, mutta onpa edes vähän backupeja.

Toinen Sugar Rush avasi ensimmäiset kukkansa 105 päivää idätyslautalla aloittelemisesta. Nyt 117 päivän päästä siinä on jo useita podeja, joskin vielä kasvamassa eivätkä edes kypsymässä. Tätä en vielä uudelleenruukuttanut, sillä unohdin (koska seinän takana) ja nyt mietin että pahastuukohan kypsymisen suhteen jos yhtäkkiä löytyy lisää tilaa juurille. Ehkäpä kokeilen kumminkin.

Kukastahan erottaa yleensä lajin aika suoraan. Sugar Rush on C. Baccatum, ja kuvissa näkyvät veikeät keltaiset kuviot ovat näille ominaisia.

Muut Baccatumit Aji Norteno ja Lemon Drop ovat jotakuinkin samanlaisessa vaiheessa kuin Sugar Rush - yhtä paljon pituutta, haarautunut puoliksi, ja näyttäisi pyrkivän kukkimaan. Nypin näistä muutamat millimetrin mittaiset kukkien alut pois, jotta keskittäisivät energiansa pituuskasvuun. Rocoto Montufar on myös haarautunut kahtia vähän matalampana. Chinenset (Black Naga, Bonda ma Jacques, Cili Coronong) ovat kaikki matalampia, tuuheampia, kätevämpiä, paksumpia, ja erikoisemman värisiä sekä omasta mielestä kiinnostavamman näköisiä (ja tekevät lopulta hyvinkin tulista hedelmää). Ei haarautumia vielä eikä kukista tietoakaan. Istutin pääosin noita pienempiin ruukkuihin, koska laji on muutenkin hillitympi kasvunsa suhteen.

Suunnilleen puolta, eli yhtä kutakin lajiketta, olen säilyttänyt sen kirkasvalolampun alla vaatekaapissa, koska siellä on se raspikamera kuvaamassa timelapsea (täytynee kohta taas renderöidä uusimmat videoksi ja analysoida). Toinen puolisko on ikkunalaudalla. Kaapissa oli vielä kolmen Nortenon rykelmä, jonka vein isossa ruukussa toisen huoneen ikkunapöydälle.

Ruukutin kolmen Nortenon kokeilun ensiksi testiksi (enkä ajanpuutteen vuoksi ehtinyt samana päivänä enempään); juuret olivat täyttäneet vajaa litran multatilavuuden varsin aktiivisesti. Dokumentoin esimerkkinä myös yhden oikein ison kasvin juuret; tämä on muistojeni ja kuvan ja IRL:n vertailun perusteella toinen Sugar Rush.

Mehupurkki on tosiaan kätevä leikata auki noin vaan. Ensi kerralla käytän kyllä suosiolla vain puoleen litraan asti ulottuvia purkkeja, koska noissa uusissa ruukussa loppui tai uhkasi loppua syvyys kesken; lisämultaa on enimmäkseen vain vaakasuunnassa. Toivottavasti kasvit silti osaavat hyödyntää sen kunnolla. Ajattelin viimeksi puljaavani jatkoruukut ämpäreistä mutta enpä puljannut. Multana käytin sikakallista Biolanin altakastelumultaa - samaa mitä noissa purkeissa. Pinnalle pari senttiä ruukkusoraa (tai vähemmän jos ei tahtonut mahtua).

Kuvauskaappiin ei mahdu enää ollenkaan niin montaa kuin aiemmin. Toisaalta ne kaikki kannattaisi varmaan siirtää ikkunalle, mutta ikkunalautaa ja ikkunan viereistä pöytää ei vain riitä tarpeeksi, sekä haluan noista vielä timelapse-videota enkä ehdi tai viitsi virittää kameraa vielä muualle.

Kärpäspaperia saa muuten ripustaa ja kiinnittää vähän kaikkialle. Harsosääskiä eli muutaman millimetrin mittaisia banaanikärpäsen kaltaisia kiusankappaleita sikiää tästä mullasta kymmeniä ellei peräti satoja, vaikka ovat kyllä onneksi vähenemään päin kun en säästellyt ansoja. Pahempia mörköjä odotellessa voi opiskella kuuman suihkun, mäntysuovan, ja pyretiinipohjaisten torjunta-aineiden käytöstä. Neem-öljy olisi kuulemma ennaltaehkäisevää pahalta haisevaa tököttiä, jota kannattaisi ruiskutella vedellä ohennettuna lehdille. Ehkä sitä pitäisi tilata jostain hiljalleen viimeistään sitten, kun noita kehtaa viedä ulos parvekkeelle. Suomen kesä on lyhyt ja vähäluminen, mutta nyt on vasta kevät, jotain viisi celsiusastetta, ja lumisadetta.

Osa on tosiaan lisäksi ikkunalaudalla, jonka alla toistaiseksi jakkara koska en luota ikeahyllyyn enkä hyllyn ruuveihin. Parimetrinen kaksiosainen hyllylevy on seinässä kiinni kolmella ruuviparilla, jotka kyllä kiinnitin itse kiviseinään uusiin reikiin kunnon proppuihin, sillä aiemman asukkaan jäljiltä hylly jaksoi hädin tuskin pysyä tyhjänä seinällä. Tässä ei vielä ole ihan kaikki.

Kaikki muutkin kasvit voivat melko hyvin. Purple passionin neljästä varresta yksi on innostunut kasvamaan pituutta ihan törkeästi - ennen oli tuuhea, nyt lehtiä on kymmenen sentin välein ja varrella pituutta kuutisenkymmentä senttiä, triplasti enemmän kuin muilla. Sitä voisi varmaan lannoittaa vähän vähemmän ja ehkä latvoa, vaikka saman ruukun kaksi muuta ovat ennallaan. Mango innostui jonkin aikaa sitten työntämään esille uuden lehtikolmikon, joista kaikki ovat nyt ryhdikkäitä. Nehän aloittavat viininpunaisina lerpakkeina ja jäykistyvät vasta isompina. Viime chiliblogauksessa mainittu valkosipulikokeilu muuten kuivahti syystä tai toisesta. Laitoin myös läjän avokadojen siemeniä taas veteen muhimaan. Yksi kasvaa jo ja on parikymmentä senttiä pitkä ja nelilehtinen. Siihen voisi kokeilla jotain erilaista kuin noihin viimevuotisiin.

0 kommenttia

Oma kommenttisi

Mielipide tämän sivun asiasta? Kirjoita toki. Älä raapusta kuitenkaan ihan asiattomia juttuja.

Jos on yksityisempää asiaa, tarkkaa kysyttävää tai aihetta pidemmälle keskustelulle, käytä yhteydenottolomaketta kommentoinnin sijaan.

Hölmöt kommentit saatetaan moderoida pois jälkikäteen.

Nimimerkki:

Spammibottiesto: Mikä on kolmen ja yhden erotus? (vastaus numeroina)