soodan sivut

arkisto

231 kirjotelmaa.

avainsanat

Chilit kasvavat ja alkavat tarvita tilavampaa kasvualustaa. Tai siis ovat varmaan tarvinneet jo jonkin aikaa, mutta sain vasta nyt aikaiseksi. Siirsin tuosta muutaman yksilön käytettyihin mehupurkkeihin, joita on kätevä hamstrata ruukuiksi. Muutaman, koska ei nyt viikonloppuna ollut aikaa miettiä ja puuhata kummemmin, ja nuo purkit tarvitsevat vielä altakasteluun jonkun sortin maljan jota en ole saanut päätettyä ambivalentissa perfektionismiahdistuksessani.

Chileistä on jatkanut elämistä jotakuinkin jokainen josta niin arvelinkin. Muutama mattimyöhäinen jäi kuolleeksi, sekä osa joista lehdet piti auttaa väkisin siemenen sisältä ("kypäräpääksi" kutsuttuja). Muutama hyvin arveluttavan oloisena idätyslaatikosta koulittu näyttää olevan hengissä, vaikkakin hitaasti. Vettä nuo ovat saaneet jotakuinkin viidestä kymmeneen millilitraa päivässä per purkki nyt kastelupäiväkirjailun aloittamisen jälkeen, lannoitettuna karkeasti 0.25-0.5 ml/l Puutarhan Kesällä. Ovat niin ahtaalla, että annostelen veden ruiskulla ja paksulla pitkällä neulalla, niin siinä samalla tulee mitattua triviaalisti. Neulalla yksitellen homma on aika hidasta mutta terapeuttista. Kastelin purkitusta aiempana päivänä aika runsaasti, jotta multa pysyisi kosteana kasassa.

Hain kaupasta jotain erityistä altakastelumultaa (Biolan) enkä muistanut että on vielä kylvö- ja taimimultaa sekä kukkamultaakin jäljellä. Eipä siinä. Käytin taimimullan loppuun (kolme purkkia) ja kokeilin neljään muuhun altakastelumultaa, joka vaikuttaa näistä eniten hifiltä. Kukkamultaakin voi kokeilla muutamaan. Saa sitten vertailla, vaikka eipä otos mitenkään tilastollisesti merkittävä näillä kasvimäärillä ole. Purkitetut ovat muuten neljä Aji Nortenoa Rootrainerista, viides pikkupurkista, ja kaksi Sugar Rushia pikkupurkeista.

Sotkin multaan noin neljännestilavuuden perliittiä eli pientä valkoista vulkaanista tuhkaraetta lisäämään ilmavuutta, koska se on kuulemma ihan hyvä idea. Altakastelumullan tuotekuvaus kyllä lisäksi väittää että mukana on jo kaikenlaista, mm. jotain ilmavuudenlisäysmöyhöä. Erityisesti lisätty mykorritsa eli sienijuuri on aika jännältä vaikuttava aines. Sitä on tuossa taimimullassakin.

Juuret olivat kasvaneet jo ilmiselvän ahtaalle, mikä ei nyt tälläisellä viivästelyajalla yllätä. Harrastuksen alkuinto lopahti ja stabiloitui kun en enää vahdi tai ajattele noita joka päivä. Pienempien pikkuruukkujen sisällä juuret kiertävät purkin reunoja, kun uritetussa rootrainerissa ne kasvavat (ainakin sivulla, näkyvillä) hyvin suoraan. Rootrainerilla on kyllä korkeuttakin tuplasti. Kasvu ei kuitenkaan ole ainakaan pysähtynyt missään vaiheessa, eli ei tässä hätää. Vihreää osaa mullan päällä 7-9 cm ja uutta puskee. Sirkkalehdet jätin alunperin tasan mullan pintaan, eli vartta on mullan alla kiitettävästi.

Monet satunnaiset blogaajat tuntuvat käyttäneen noin puoliksi tai vähän yli leikattuja maitopurkkeja (tai mehu tai olimitäoli). Toisaalta erityisesti chileistä muistan lukeneeni, että nauttivat syvästä juuritilasta, ja ovathan nämä jo olleet yhdessä purkissa jo entisestään kun monet ovat käyttäneet maitopurkinpuolikasta ensimmäiseen koulintaan. Rootrainerin jäljiltä juuripaakulla on korkeutta kokonaiset 12 senttimetriä, joten leikkelin purkit auki niin ylhäältä kun sai (purkin suorakaiteen mallisella osalla kokoa noin 7x7x20 cm). Jätin kuitenkin yläpuolelle tilaa useamman senttimetrin kasteluvaraa ja laitan pinnalle varmaan vielä ruukkusoraakin, koska kuulemma hyvä idea tuholaisten, homeen, haihtumisen yms. suhteen. Purkkien pohjien nurkat puukotin auki altakastelua varten. Laitoin sisäpuolelle kahvisuodattimet suodattamaan mullat purkin sisäpuolelle, koska reijistä menee peukalokin helposti läpi. Ruukunvaihdon jälkeen kastelin uudet mullat melko perusteellisesti. Antaa kuivua pinnalta vähän ennen seuraavia toimia.

Laitoin pinnalle about sentin lisää multaa, niin tulee varsille ehkä lisää jämäkkyyttä. Hieman arveluttaa, miten kaikki alimmat lehdet saavat valoa, kun jätin aika paljon kaulusta purkkien yläpäihin. Purkkia on helpompi leikellä pois jälkikäteen kuin lisätä takaisin jos tulee innovaatio. Hermoilen myös lopullisen istutuksen suhteen - harkinnassa on Orthexin Pauliina-säiliöruukkuja, mutta kovin isot tulevat kalliiksi määrissä, ja nämä kai kaipaisivat ihan reippaasti multaa. Pauliinat eivät ole erityisen syviäkään. Joku euron bulkkiämpäri voisi riittää, mutta ne taas eivät ole missään määrin esteettisiä ja altakastelun kanssa saa viritellä, säiliöinnistä puhumattakaan. Ja sopiihan harrastukseen vähän rahaa upottaa, vaikka toisaalta olenhan syntynyt virittelijäksi. Enpä kyllä säästä itselleni näistä läheskään kaikkia. Pitkään parvekelaatikkoon menisi useita kasveja kerralla kunnes siirtää isompiin, mutta tavallinen tai etenkin säiliöllinen on kovin matala. Ja yksittäisiä on helpompi siirrellä tarvittaessa. Valintojen maailma. Vesiviljely-ebbiäkin olen harkinnut. Olisi sopivan teknistä meikäläiselle.

Vielä tarvitsisin altakastelua varten sopivan isoja mutta tismalleen sopivan kokoisia (vaate-eikun-kasvatuskaappi on 71x57 cm mallia Ikea) tarjottimia, joihin noita purkkeja saisi joukon kerralla kasteltavaksi alakautta. (Parvekelaatikko olisi melkein kiva tähän ostettavaksi, koska voi käyttää sitten kasvatukseenkin (ajattelin muita kasveja), mutta aavistuksen liian kapea parijonolle.) Aluksi näitä sopii kai kastella yläpuolelta muutamia kertoja, etenkin noita joihin tulee pienemmistä ruukuista chilit joissa juuret eivät yletä kovin alas, eli ei mikään kova kiire. Nyt mehupurkkien lautasina on tyhjiä raejuusto- ja viinirypälepurkkeja (aina kannattaa hamstrata mm. kaikkea) joiden kautta voi kastella, ja jotka myös keräävät ylimääräisen veden jos kastelee yläkautta. Viinirypälepurkeissa on muovipusseja koska purkissa on reikiä, mutta taidan liimata reikiin jotakin koska se on siistimpää, vaikka onkin väliaikaistemppu.

0 kommenttia

Oma kommenttisi

Mielipide tämän sivun asiasta? Kirjoita toki. Älä raapusta kuitenkaan ihan asiattomia juttuja.

Jos on yksityisempää asiaa, tarkkaa kysyttävää tai aihetta pidemmälle keskustelulle, käytä yhteydenottolomaketta kommentoinnin sijaan.

Hölmöt kommentit saatetaan moderoida pois jälkikäteen.

Nimimerkki:

Spammibottiesto: Mikä on kahden ja kuuden summa? (vastaus numeroina)