soodan sivut

arkisto

237 kirjotelmaa.

avainsanat

Uuden kämpän parvekkeella on kurja valkoinen peltiseinä naapurieristeenä, ja tuommoinen pelti näyttää kosmisen tylsältä, kun vieressä on mm. puiden latvoja. Kai siihen saisi vaikka jonkun taulun, mutta koska oli kevät, oli myös hyvä aika istuttaa jotain vihreää peittämään seinää. Laitoin ruusupapua, joka on tuommoinen melko tavallinen yksivuotinen köynnöskoristekasvi. Kylvin pussillisen joskus toukokuun paikkeilla ja nyt elokuun puolivälissä ovat useiden metrien mittaisia. Alkua oli hauska seurata, kun kasvoivat melkein kymmenen senttiä vuorokaudessa. Melkein asensin kameran timelapsaamaan, mutta jos kuitenkin ensi vuonna kun jahkailin kameran hankinnassa.

Hetken sai arpoa että mihin nuo istuttaisi, kun vaativat ilmeisesti melko syvän kasvualustan, eikä parvekkeella ole yhtään liikaa tilaa isoille ruukuille. Otaniemen vappusaunan jäämistä liikeni ylimääräinen kuormalava, josta modifioin yhden laudoista tukemaan kahta isoa säkkiä jotain geneeristä puutarhamultaa.

Perinteisen kasvua tukevan säleikön sijaan pingotin narua (nyöriä? jotain paksua puuvillalankaa) lavasta kattoon koukkujen avulla. Katossa oli näppärät ruuvit joilla peltiseinä pysyy kiinni; ruuvasin irti ja laitoin ruuvit menemään ohuen puulistan läpi, johon koukut sitten sai. (Ensin meinasin porata erilliset reiät listalle, mutta tuli sitten huomattua nuo ruuvit.) Laitoin koukkuja jonkun sopivan määrän ja narua sitten melkein jokaisesta jokaiseen.

Katonrajaan kasvaneet köynnökset taivuttelin lopulta vinoon ja välillä alaspäin kasvamaan, vaikka olisi voinut katkoakin, josta ehkä olisi haarautunut lisää? Muutama ylijäämäpapu oli tarkoitus siirtää lattialle jääneestä laatikosta säkkeihin noiden viereen, joita laitoin kolme per säkki; totesin tuuheuden ihan sopivaksi, ja kun ekstraköynnökset alkoivat käydä hermoille, siirsin ne ruukkuun ja toiselle seinälle kasvamaan. Pahastuivat tästä ja kuolivat äkkiä pois, ehkä katkesivat vahingossa tai tuhosin liikaa juuria. No eipä hätää.

Kastelusta, lannoitteesta ja tuuletuksesta (parvekkeessa on lasit) huolimatta köynnös on nyt elokuun puolivälissäkin vain lehtiverho, vaikka ruusupavun pitäisi näihin aikoihin kukkia ja kasvattaa papujakin. Ehkä en kastellut tarpeeksi, tai sit päinvastoin? Voisi repiä reikiä tuonne ruukkuna toimivien säkkien pohjalle siltä varalta, että sinne vaikka jäisi liikaa vettä lahottamaan juurakkoa. Lattialle pohjalle sitten joku astia. Varmaan kuitenkin liian kuivana nuo, kun etelästä paistaa aurinko pitkin päivää.

Jos tuonne tekee jonkun välikaton ja siihen lamppuja, niin lasit sitten aukeavat yhtä linjaa pitkin toisessa päässä, eli potentiaaliseen välikattoon tarttis kaarevan halkion kääntyville kiinnitystuille katonrajassa.

1 kommentti

Oma kommenttisi

Mielipide tämän sivun asiasta? Kirjoita toki. Älä raapusta kuitenkaan ihan asiattomia juttuja.

Jos on yksityisempää asiaa, tarkkaa kysyttävää tai aihetta pidemmälle keskustelulle, käytä yhteydenottolomaketta kommentoinnin sijaan.

Hölmöt kommentit saatetaan moderoida pois jälkikäteen.

Nimimerkki:

Spammibottiesto: Mikä on kolmen ja yhden erotus? (vastaus numeroina)