soodan sivut

arkisto

234 kirjotelmaa.

avainsanat

Tuli avokadoja välipalaksi popsiessa googlailtua, että mihin noiden siemeniä voisi käyttää. Sopivasti käsittelemällä nekin voi näköjään pistää poskeensa vaikka sellaisenaan tai vaikka teen muodossa. Soveltuupa kumminkin myös ihan koristeviherkasviksi täällä pohjoisolosuhteissakin, eli kokeillaanpa sitä. Kesäkuun lopulla talteenotetuista on kasvanut nyt vihertäviä puun alkuja koris- ja harrasteeksi.

Siemeniä pitää siis useiden ohjeiden mukaan ensin liottaa vaikka vedessä, tai voi ne kylvää suoraankin mutta tälleen vissiin heräävät varmemmin. Kuorin ruskean pinnan pois, dippasin puolilleen veteen jota vaihdoin parin päivän välein. 15 päivää ja kaverukset alkoivat osoittaa elonmerkkejä halkeilemalla heinäkuun puolivälissä.

Sitten siemeniin tikkuja ja niiden varassa vesilasiin puolilleen suippo pää pystyyn. Näistäkin vaihdoin vettä kai muutaman kerran viikossa.

Vesilaseissa sitten hiljalleen kasvattelivat yhtä, tulitikun paksuista juurta suunnilleen alaspäin. Juurta kasvoi melko pitkään ennen kuin mitään ilmestyi ylöspäin siemenen sisältä. Kun olivat kasvaneet varmaan turhankin suuriksi vesihengailuun ja vihersivät, siirsin tavallisiin saviruukkuihin, joihin juurikeppi suunnilleen mahtui, johonkin normiperusmultaan pohjustettuna ruukkusoralla. Kai se siitä juurtuu vielä joka suuntaan? Pisimmissä juuret ehtivät noin 13 sentin mittaan vedessä, kun vihreää näkyi vain muutama.

Yksi siemen ei juurtunut ollenkaan odottelun aikana, ja yksi noista kolmesta ei ole kasvanut mullassa juurikaan. Pisimmässä on lyhyin juuri, mikä on myös jännä havainto. Isompaa kasvua odotellessa noita saa käännellä päivittäin, kun tahtovat kaartua aurinkoa (ikkunaa) päin. Ei kuulemma kasva kovin paksuksi ja saa latvoa väkisin, jotta tulisi kiva puu - katsotaan nyt kun vähän venähtävät.

0 kommenttia

Oma kommenttisi

Mielipide tämän sivun asiasta? Kirjoita toki. Älä raapusta kuitenkaan ihan asiattomia juttuja.

Jos on yksityisempää asiaa, tarkkaa kysyttävää tai aihetta pidemmälle keskustelulle, käytä yhteydenottolomaketta kommentoinnin sijaan.

Hölmöt kommentit saatetaan moderoida pois jälkikäteen.

Nimimerkki:

Spammibottiesto: Mikä on yhdeksän ja seitsemän summa? (vastaus numeroina)