soodan sivut

arkisto

231 kirjotelmaa.

avainsanat

Työkaveri onnistui antamaan äksönkameralleen (GoPro Hero 4 Black, muistaakseni) liikaa äksöniä, jonka seurauksena usb-liitäntä lakkasi toimimasta. Tarkasteltiin lähempää, ja liitinhän oli käytännössä irti, paitsi vielä mekaanisesti paikallaan. Tarkasteltiin tilannetta pari kuukautta sitten, jonka seurauksena hieman epäuskoisesti päädyttiin kokeilemaan liittimen vaihtoa vaikka datanastoja onkin tässä erikois-usbissa about yhtä tiheässä kuin ihmisen hiukset. Onnistui kuitenkin kun värkättiin pari viikkoa sitten, ja kuulemma se toimii.

Kameran purkaminen osiin oli suorastaan triviaalia, kun löytyi kuvalliset ohjeet ifixitistä. Kasaamisessa takaisin menikin myöhemmin sitten sormi suuhun, kun yksi etupaneelin napeille jutteleva pikkuinen lattakaapeli osoittautui juuri ja juuri oikean mittaiseksi. Vaati melkoista pinsettiakrobatiaa ja kärsivällisyyttä, että sen sai takaisin paikalleen.

Kun sopivasti ruuveja oli availtu, näky oli selvä: usb-liittimen runko oli paikoillaan tukevasti juotettuna läpireikäjaloilla, mutta sen sisällä oleva muovinen holkki hölskyi ja datanastat olivat tietenkin irrallaan piirilevystä. Kameran reunasta törröttävä usb-piuha oli nähnyt vähän väkivaltaa.

Kätevästi stereomikroskoopilla tutkaillen löytyy jännittävät yksityiskohdat rikospaikalta. Duunilabrassa on pelit ja vehkeet, kun välillä täytyy pätsätä devauslaitteita. Tässä usb-liittimessä kulkee lisämausteena analogiavideolähtö, ja datanastoja on noin neljän sijaan kymmenen; kolmessa pintaliitospadissa näkyi liittimen jalkojen loppupäät ja loput olivat vain repeytyneet tinasta irti. Mikroskoopin läpi sai kivat kännykamerakuvat.

Vanhan liittimen sai irti varovasti jalka kerrallaan. Kaksi liitospisteistä oli läpivientejä, ja toiset kaksi pintaliitosta. Rungon sisältä sai muovisen holkin pois tässä puolivaiheessa.

Ruuvattiin kamera takaisin kasaan odottamaan varaosaa. Kunhan saapui kiinasta ja oli aikaa värkätä taas, niin saatiin melkoisella ähellyksellä kuntoon.

Ei nyt mitään rakettikirurgiaa, mutta silti tavanomaista pienimittaisempi fiksausprojekti ja varovasti kun teki niin sai varmaan pari tuntia kulumaan ruuvailuineen kaikkineen, kun ei tälläisiä joka päivä rutiinilla tee. Kokonaan uusi emolevy olisi käynyt melko kalliiksi, ja itse vaihtaminen oli ihan kiintoisaa touhua. Kurjinta oli liitinrungon kiinnityspisteet, kun ei tahtonut kahdessa liian pienikärkisessä juotoskolvissa riittää teho vaikka kuumailmaakin sai käyttää apuna. Esilämmityslevy olisi varmaan jeesannut entisestään. Siltikin hankalaa kaivella vanhat tinat pois läpireijistä kun niitä ei samanaikaisesti saanut sulamaan liittimen kahta läpijalkaa varten; tinaimusukka ei aina toimi jos lämpö meinaa karata koko levyn kattavaan maatasoon. Jottei jatkossa usb-piuha hajottaisi paikkoja, niin suosittelen asentamaan kameran johonkin kehikon sisään missä kaapeli saa löystyä rauhassa.

0 kommenttia

Oma kommenttisi

Mielipide tämän sivun asiasta? Kirjoita toki. Älä raapusta kuitenkaan ihan asiattomia juttuja.

Jos on yksityisempää asiaa, tarkkaa kysyttävää tai aihetta pidemmälle keskustelulle, käytä yhteydenottolomaketta kommentoinnin sijaan.

Hölmöt kommentit saatetaan moderoida pois jälkikäteen.

Nimimerkki:

Spammibottiesto: Mikä on kuuden ja neljän summa? (vastaus numeroina)