soodan sivut

arkisto

231 kirjotelmaa.

avainsanat

Tuli internetissä vastaan kuvia lasisista vekottimista pilkkomassa valoa kahdeksi tai kolmeksi eri väriksi; näitä kutsutaan englanniksi nimellä dichroic prism (tai trichroic, jos yhdistää kaksi ja pilkkoo kolmeksi väriksi). Täytyihän noita tilata itselle tutkittavaksi, ja veljen synttäritkin oli tulossa niin löytyi yksi tekosyy lisää. Värkkäsin samalla säilytysrasian.

Näitä optisia laitteita on listattuna mm. ebayssä nimillä "dichroic prism", "RGB Splitter" ja "X-Cube". Muutamalla kympillä saa usean pikkuisen kuution. Kuutio hajottaa värin punaiseksi, vihreäksi, ja siniseksi säteeksi kuution eri sivuille; värien lähtösuunnat riippuvat kuution orientaatiosta. Punainen on kyllä tässä lähempänä oranssia, mutta oli miten oli.

Googlella löytyy ilmeisesti jokin pulju, joka noita valmistaa, myy, tai jotain, nimellä "LCD X-Cube". Nimestä ja havainnekuvasta päätellen käyttökohde on projektoriin. Ebaymyyjät poimivat varmaan hieman särkyneitä kappaleita tehtaan lattialta tienatakseen vähän ekstraa. LCD-projektoreissa näitä voidaan käyttää komboamaan täydet värit kolmesta eri värikanavaa esittävästä LCD-ruudusta. Wikipediasivu linkkaa lisäksi jonkun Optecin sivuille, ja sieltä myös löytyy erikoisen muotoisia kameraprismahärpättimiä. Nykykameroissa on tyypillisesti suodatin kennon edessä, joka vaihtelee vierekkäisille pikseleille eri värejä. Tarkempaa tulosta saa, jos värikanavat erottaa aikaisin toisistaan ja suuntaa ne kolmelle eri kennolle. Tälläiset kamerat maksavat kai aika lailla, ja vaativat toki enemmän tilaa.

No, lasinpalat pöydälle suunnilleen satunnaisesti ja temppuilemaan.

Läpi katsomalla tapahtuu veikeitä, kun tarkkaan tarkastelemalla huomaa, että tosiaan suoraan läpi näkyy yksi värikanava, vasen puoli näkyy taas yhtenä värinä kuin 45 asteen peilin kautta, ja oikea kolmantena värinä. Kaikki päällekkäin.

Wikipedian mukaan tälläinen erikoisprisma sisältää rajapinnan, joka on pinnoitettu siten, että tietty aallonpituusalue joko pääsee läpi tai heijastuu. Kun rajapinta on vinossa valon saapumiskulmaan nähden, niin heijastuminen tapahtuu johonkin muuhun suuntaan kuin suoraan takaisin. Optisissa pinnoitteissa on paljon kaikkea jännää mitä voisi tutkiskella enemmänkin - eipä ole tullut ajatelleeksi, miten edes vaikka silmälasien tai kameraoptiikoiden heijastusta vähentävät pinnoitteet toimivat. Taikatemppujen takana on interferenssiä ja vaikka metallikerrosten ujuttamista lasiin mukaan.

Hommasin prismoja useita, pidin itse muutaman jatkokokeita varten ja annoin loput pikkuveljelle, joka arvostaa kaikenlaista jännää ja "scifinsinistä". Piti toki tehdä säilytysrasia ja sinne sisälle suojaksi niin scifinsinistä kangasta kuin läheisestä kangaskaupasta löytyi. Rasia on geneerisestä askarteluliikkeestä.

2 kommenttia

Oma kommenttisi

Mielipide tämän sivun asiasta? Kirjoita toki. Älä raapusta kuitenkaan ihan asiattomia juttuja.

Jos on yksityisempää asiaa, tarkkaa kysyttävää tai aihetta pidemmälle keskustelulle, käytä yhteydenottolomaketta kommentoinnin sijaan.

Hölmöt kommentit saatetaan moderoida pois jälkikäteen.

Nimimerkki:

Spammibottiesto: Mikä on nollan ja yhdeksän erotus? (vastaus numeroina)