soodan sivut

arkisto

231 kirjotelmaa.

avainsanat

Tuli naputeltua dippatyön tekstiosuus valmiiksi juuri ihan finaalin dediksen alla, ja äskettäin tuli legendaarinen automaattisähköposti "asian loppuunkäsittelystä" eli valmistumisesta diplomi-insinööriksi. Dipan aihehan oli "Multi-view stereo reconstruction for computer graphics content capture" eli suunnilleen "monen näkymän stereon rekonstruktio tietokonegrafiikan sisällön taltiointiin". Tuttavallisemmin kyse on "3D-skannauksesta", eli erinäisten kohteiden geometrian ja pintavärin digitoinnista nimenomaan tavallisten kameroiden avulla. Huikean jännä aihe ja tuntuu olevan aika suosittua touhua nykyään, kun laskentatehoa on jo mobiilivehkeissäkin ja kameroissa riittää pikseleitä.

Kokonainen 3D-skanneri kameroiden ohjauksesta 3D-malliksi asti kattaa melko paljon asioita, ja tässä työssä keskityttiin lähinnä tuohon alkupäähän, eli kamerahökötyksen rakentamiseen ja testaamiseen. Alkuosa tekstistä sisältää perusteita kameroiden ja 3D-rekonstruktioalgojen toiminnasta, mutta tarkempi analysointi menisi jo kirjaksi. Itse työ koostuu sen evaluoinnista että mitä kameroilta vaaditaan, ja siitä, että valitaan yhdeksän Canon EOS 700D -järkkäriä ja oheissälää kuten tolppia joihin ne saa kiinni ja sitten rakennetaan.

Itse kehitin myös kaukolaukaisupurnukan, jolla saa ammuttua kuvia kustakin kamerasta mielivaltaisessa järjestyksessä, sekä gPhoto2-pohjaisen kirjastowrapperin C++:lla joka auttaa etäohjaamaan usbin yli kameroihin kaiken muun. Samaisella wrapperilla tunkkasin esikatseluruudukon ja kuvienlatauskoodia. Koodi on vähän prototyyppiä ja työtä jatkaakin Daniel Thul hiotumpana projektina nimeltä CaptureQuick. Kun kamerat on konffattu ja kuvat kaapattu koneelle, niin niitä voi sitten pyöritellä valitsemallaan rekonstruktiosoftalla ja sitten tulee 3D-pistepilvi tai ihan tekstuuroitu kolmioverkko pihalle.

Dipan matsku softineen ja latexeineen päivineen löytyy githubista, mitäpä tuota kummemmin häpeilemään; arvosanaksikin tuli 4/5, tekeminen oli hauskaa ja kiinnostavaa, ja työn tulos ei jää johonkin homehtumaan vaan tulee oikeaan käyttöön. Sivuja itse tekstissä on 116 eli mallia tl;dr, mutta toisaalta kuvia riittää aika lailla, ja gPhoton ihmettelyyn meni aikaa eli sopii sitä itse koodiakin vilkaista jos tarttis joskus ohjata järkkäriä.

0 kommenttia

Oma kommenttisi

Mielipide tämän sivun asiasta? Kirjoita toki. Älä raapusta kuitenkaan ihan asiattomia juttuja.

Jos on yksityisempää asiaa, tarkkaa kysyttävää tai aihetta pidemmälle keskustelulle, käytä yhteydenottolomaketta kommentoinnin sijaan.

Hölmöt kommentit saatetaan moderoida pois jälkikäteen.

Nimimerkki:

Spammibottiesto: Mikä on kolmen ja nollan tulo? (vastaus numeroina)