soodan sivut

arkisto

231 kirjotelmaa.

avainsanat

Vaihteeksi hajosi yksi kodinkone, nimittäin vanhempien noin 15-vuotias pyykinpyöritin, Miele W839. Googlasivat hetkisen ja muillakin oli kuulemma vastaava ongelma, joka korjaantui vaihtamalla yksi rele ja yksi sulake. Kaupasta siis varaosat ja kokeilemaan, josko tässäkin olisi samanlainen vika. On se helppoa, kun onneksi muutkin kyselevät apua internetin ihmemaailmassa ja vielä löytävätkin vian sekä raportoivat siitä muille. Reilu globaali kommuunimeininki.

Ongelmahan ilmeni sillä lailla, että pesukoneesta kuului kova pamaus kesken pesuohjelman (jota kuulemma kuuluu muutenkin toisinaan jos pyykit täyttää epätasaisesti) jonka jälkeen välkytteli huuhteluvaloa tasaisesti eikä suostunut enää pyörimään.

Joku muu valitteli samaa ongelmaa vuosia sitten DIYnot.comin foorumeilla vastaavassa koneessa, ja linkkasi toisen ketjun jossa vika debugattiin taas kolmannen eri mallin yhteydessä. Kaikissa lie miltei samat sähköosat tältä osin. Pyöritysmoottoria ohjaa rele, joka on nimetty 6K1:ksi. Releessä on kahdet kärjet, jotta pyörimissuuntaa voisi vaihtaa. Vikana oli näillä kavereilla se, että releen toiset kärjet ovat menneet mäsäksi ja pysyvät aina tietyssä asennossa. Kun ohjauslogiikka yrittää vaihtaa suuntaa, niin tuloksena taitaapi olla oikosulku, kun toinen kärki ei kytke oikein, ja tuloksena palaa sulakekin. Ongelmallinen piirilevy kulkee nimellä EL 200 D välilyöntien kera tai ilman ja googlautuukin hyvin. Nimimerkki HarryKiri tuolla piirteli levyn relevantista osasta kytkentäkaavion, josta pyörimissuuntarele erottuu selkeästi. Releen kontaktit menevät aika pahan näköiseksi.

Toinen tyyppi samassa ketjussa arvioi tarkemmin, että kun sulakkeen palamiseen syynä on rele, releen kiinni hitsautumiseen lienee syynä epätasaisesta täytöstä johtuva pidempiaikainen moottorin akselin nytkytys koneen runkoon. Onkin hyvä idea tutkia myös iskunvaimentimien kulumista. Mikä lie releessä kun vain toinen kärjistä sulaa noin ja varmaan kipinöikin ajan mittaan melko lailla.

Onneksi osat olivat niin geneerisiä, että lähikaupasta löytyi sekä rele (Schrack RT424012) että sulake (pieni levylle juotettava 250V 6.3A, hidas). Kokonaishintaa kokonaiset 3,45 euroa. Kortti irti koneesta ja kuljetus minun pöydälleni.

Osien vaihdossa ei mitään kummempaa, sen kuin irrottaa vanhat ja lyö uudet tilalle. Sahasin vanhat auki dremelillä uteliaisuuttani, ja sisällys vastasi odotuksia. Syystä tai toisesta toinen kärkipari on ihan kunnossa. Sanomattakin varmaan selvää, että releen kotelon sisäseinät olivat aivan mustuneet. Ohjauksessa on toisia osia kytkemässä moottorin kokonaan pois päältä; kaipa ohjauslogiikan kytkentäjärjestys ja/tai releen mekaniikka saa vain tuon kärjen avautumaan jännitteisenä ensin ja induktiokipinän syntymään. Sitten kärjet hiiltyvät ja ajan mittaan resistanssi ja sitä mukaa virrasta lämpeneminen kasvaa. Risa kärki on sama kuin DIYnot-foorumin kuvissa. Moottori muuten käy kai tasavirralla.

Lähikuvia saa kivasti järkkärillä ja objektiivikikkailulla. Kamerakännykkäänkin saa kyllä kuulemma vaikka laserosoittimen linssistä supermakromoodin, muttei ollut sopivia linssejä tallessa. Jossain laatikossa niitä kyllä on.

Sitten korjattu osa vanhusten katon alle ja takaisin koneeseen. Kortti on kiinni koneen ylälaidassa, etuosassa, ja sen edessä on muovinen suoja.

Kuulemma kone toimii taas. Kannattaa varmaan tutkia paremmalla ajalla muitakin osia nyt kun on vielä vauhti päällä. Esim. moottorin hiilet saattavat olla näin iäkkäällä koneella vetelemässä viimeisiään. Foorumiketjussa mainittiin monesta suunnasta, että sama sulake paloi useampaan kertaan myöhemmin ja voisi olla jonkinlaiset iskunvaimentimetkin kuolemassa, jos tästä mallista löytyy. Se selittäisi koneen pitämän paukkeenkin.

4 kommenttia

Oma kommenttisi

Mielipide tämän sivun asiasta? Kirjoita toki. Älä raapusta kuitenkaan ihan asiattomia juttuja.

Jos on yksityisempää asiaa, tarkkaa kysyttävää tai aihetta pidemmälle keskustelulle, käytä yhteydenottolomaketta kommentoinnin sijaan.

Hölmöt kommentit saatetaan moderoida pois jälkikäteen.

Nimimerkki:

Spammibottiesto: Mikä on nollan ja kahden summa? (vastaus numeroina)