soodan sivut

arkisto

234 kirjotelmaa.

avainsanat

Tuli postissa parit adapterit äidin vanhoihin Minoltan filmi-SLR-kameroiden objektiiveihin sovittamaan ne Canonin EF-mounttiin, eli ei kun testaamaan. Mountin laipan etäisyys kennoon on kuitenkin sen verran eri, että adaptereissa on linssi korjaamassa tätä eroa jotta äärettömyyteen tarkennus pysyisi, eikä muutaman kympin ebaystä hankitusta kiina-adapterista voi odottaa ihan huikeita. No mutta kamera jalustalle ja räpsimään.

Objektiiveja on:

Oman 700D:n lisäksi kamerat (filmi-) jossa noita vanhuksia on käytetty:

Amerikassa vissiin tykätään X-kirjaimista, kun tuo 7000 AF on siellä Maxxum ja Rokkor-linsseissä on X perässä vaikka muuten kyseessä olisi sama kakkula. Mistä ihmeen syystä kamerat ja monet muutkin asiat nimetään Euroopassa, Amerikassa ja Japanissa eri lailla? Tällä 700D:lläkin on kaksi lisänimeä, Rebel T5i ja Kiss X7i.

Pitemmittä puheitta vertailumatriisiin. Kuvat ihan kameran tuottamia jpegejä (EXIFit miten sattuu, kun adapterien joojoo-olen-täällä-piiri juttelee kameralle jonkun vakion); en viitsinyt käsitellä raweja vielä pieneen esikatseluun. Klikkaamalla aukeaa täysikokoinen kuva (luokkaa 9 MB) - terävyyttä on turha vertailla pienemmäksi skaalatusta, enkä osannut (viitsinyt) valita noista erityisiä kiinnostuksen kohteita cropattavaksi ja valoisuuskin pihalla vaihteli hieman sadepilvien takia.

Setuppasin jalustan kuvaamaan avoimesta ikkunasta pihan yksityiskohtia, tarkensin keskikohdan pensaaseen:

linssi iso aukko keskikok. pieni aukko
canon kit @ 55mm i-canonki-1 i-canonki-2 i-canonki-3
minolta zoom @ 50mm i-minolzm-1 i-minolzm-2 i-minolzm-3
minolta af 50mm f1.4 i-minol50-1 i-minol50-2 i-minol50-3
rokkor 50mm f1.7 i-rokko50-1 i-rokko50-2 i-rokko50-3
makinon @ 80mm i-makin80-1 i-makin80-2 i-makin80-3
makinon @ 200mm i-maki200-1 i-maki200-2 i-maki200-3

Jalustahan oli tällainen:

Jotain huomioita sekä päätelmiä näin amatöörin näkökulmasta:

Sitten lähikuvia viereiseltä pöydältä. Yritin tarkentaa kaktukseen:

linssi iso aukko keskikok. pieni aukko
canon kit @ 55mm k-canonki-1 k-canonki-2 k-canonki-3
minolta zoom @ 50mm k-minolzm-1 k-minolzm-2 k-minolzm-3
minolta af 50mm f1.4 k-minol50-1 k-minol50-2 k-minol50-3
rokkor 50mm f1.7 k-rokko50-1 k-rokko50-2 k-rokko50-3

Minoltazoomi on mukana ihan muuten vain yleisilmeen vuoksi - sen lähitarkennus ei juurikaan tarkenna seinäänkään. Rokkor 50mm f/1.7 saa lähikuvista kauniin pehmeitä; tuo AF 50mm f/1.4 taas on edelleen maksimiaukolla jäätävän sumuinen (ja onhan se piirun verran isompikin). Ehkä sillä voi tehdä jotain hassuja efektejä. Terävyydessä vanhukset näyttäisivät tässä häviävän Canonille.

Tuo pehmeys saa tosiaan lähikuvista ihan hauskan näköisiä, utuisuus ja ohut syväterävyys on yhtä kuin taidekuva:

Eikä AF 50mm f/1.4 ole aukinaisena tarkka vaikka mitä yrittäisi, tässä kuvassa "näkyy selvästi" "terävä" alue keskellä, tai alue jonka pitäisi olla terävä:

Entäpä tarkennettuna satunnaisesti pöydällä oleskelevan pultin kierteisiin. Vähän kiinnimmäksi stopattuna terävöityy näin:

Hauskaa. Oldskoolia noiden käyttö on, ja vaatii vähintäänkin harrastuneisuutta manuaalitarkennuksen vuoksi, ja tuon painavan run... pumppuzoomin käyttö menee jo urheilusta. Tarkennushan pitää hoitaa käsin, sillä nuo vanhat objektiivit ovat joko alunperinkin käsitarkenteisia tai tarkoitettu järjestelmään, jossa tarkennusmoottori on kameran rungossa; nykycanoneissahan linssiin menee vain elektronisia signaaleita mekaniikan sijaan. A-mounttiadapteriin voisi tutkia (suhteellisten) aukkolukujen piirtämistä kun niissä aukonkin säätö on tarkoitettu tulevan kameran moottorista eikä kakkulassa ole asteikkoa. Tarkennusta helpottaisi Magic Lanternin focus peaking.

1 kommentti

Oma kommenttisi

Mielipide tämän sivun asiasta? Kirjoita toki. Älä raapusta kuitenkaan ihan asiattomia juttuja.

Jos on yksityisempää asiaa, tarkkaa kysyttävää tai aihetta pidemmälle keskustelulle, käytä yhteydenottolomaketta kommentoinnin sijaan.

Hölmöt kommentit saatetaan moderoida pois jälkikäteen.

Nimimerkki:

Spammibottiesto: Mikä on neljän ja nollan erotus? (vastaus numeroina)