soodan sivut

arkisto

231 kirjotelmaa.

avainsanat

Tuo käytettynä hommattu pyykinpyöritin sai jo toisen vian omistusaikanani, ja sekin osoittautui epäilyttävän helpoksi korjata. Tällä kertaa ongelmana oli, että vekotin ei yleensä tahdo edes aloittaa pesemistä, vaan vetää itsensä suunnilleen täyteen vettä, minkä jälkeen pysähtyy räpsyttelemään paria merkkivaloa joilla ei näyttäisi olevan merkitystä. Ongelmana oli lopulta paineentunnistin, jolla mitataan ainakin sisälle menevän veden määrä.

Vehjehän on Candy CTD125; monet Candyt kulkevat toisaalta myös Hoover-nimellä, ja internetistä löytyy molemmilla nimillä varaosia ja ohjeita, vaikkei kunnolla kyseiseen malliin. Vaikka onkin vanha vehje, jotkut tommoset yleiset vikakoodit pätevät edelleen. Kaksi väläytystä tuossa toistui aina pysähtymisen jälkeen useita kertoja, ja vikakoodisivulla mainittu testisekvenssikin tuntui käynnistyvän ja päättyvän samaan välkkymiseen.

Virhekoodi kaksi viittasi siihen, että kone ei täyty määrätyssä ajassa, tai ainakin luulee niin. Kun vettä kuitenkin tuli sisälle, niin viaksi tuli arvottua painekytkimen falskausta. Pesukoneissa on tyypillisesti ilmatiivis pesuallas, ja sisään pumpatun veden tilavuuden voi mitata/määrätä helposti sen syrjäyttämän ilmamäärän perusteella; kun vettä tulee sisään, ilmanpaine kasvaa. Painekytkin nimensä mukaan kytkee sähköä, kun paine kasvaa tarpeeksi.

Tämän koneen kytkin on tuollainen sylinterimollukka koneen takaosassa, johon menee letku koneen pohjalta letkuhässäkästä, jossa on kiinni poistoputki sun muuta. Samalla tutkiessa tuli irroitettua poistopumppu väliaikaisesti, sillä nukkasihtiä ei saanut ruuvattua auki ulkopuolelta. Sihti ja pumppu ovat tässä yhtenäinen muoviklöntti, josta sai käsissä pyörittelemällä kolisteltua ulos ruostunutta metallisälää, joka esti sihdin ruuvaamisen tavallisesti. Jes, nyt se aukeaa taas normaalisti.

Painekytkimen letkuhässäkässä ei näyttänyt olevan esim. halkeamia joiden vuoksi yhteys ei olisi enää tiivis, eli kai vika olisi itse kytkimessä. Otin mollukan irti ja tutkiskelin hätäisesti sen enempää miettimättä, missä tilassa oli aluksi. Kytkimen pitäisi olla ilmatiivis, mutta ei siltä vaikuttanut ainakaan sen jälkeen, kun suljin sen taas ja puhaltelin sisään. Kytkin toimii siten, että ilmanpaine nostaa tuollaista kalvoa, jonka keskellä oleva piikki painaa metallilevyt kiinni toisiinsa, niks-naks.

Siitä, mihin johdot menevät, ei ole tarkempaa tietoa, eikä sillä väliäkään. Ainakaan kytkinmollukan ei pitäisi pihistä letkukiinnitykseen puhaltaessa, ja pihinä loppuikin ja mollukasta tuli tiivis muutaman avaus-sulku-yrityksen jälkeen ja kun kastelin kalvon reunat kevyesti jollain satunnaisella hyllystä löytyneellä vaseliinispraylla. Alkoi naksua puhaltaessa, ja konekin pyörittelee ohjelmat taas normaalisti. Tiedä sitten siitä, kytkeekö tuo enää esim. oikeassa paineessa, varsinkin kun onnistuin murtamaan yhden monista muoviklipseistä joilla kytkimen kaksi puoliskoa kiinnittyvät. Numeroilla jotka tuosta löytyvät googlautuu kyllä useita vastaavia satunnaisista nettikaupoista, mutta eipä niistäkään sitten tiedä. Pyykki tuntuu peseytyvän kuten ennenkin, elikkä korjaus on toiminut jo reilun kuukauden verran.

1 kommentti

Oma kommenttisi

Mielipide tämän sivun asiasta? Kirjoita toki. Älä raapusta kuitenkaan ihan asiattomia juttuja.

Jos on yksityisempää asiaa, tarkkaa kysyttävää tai aihetta pidemmälle keskustelulle, käytä yhteydenottolomaketta kommentoinnin sijaan.

Hölmöt kommentit saatetaan moderoida pois jälkikäteen.

Nimimerkki:

Spammibottiesto: Mikä on kuuden ja yhdeksän summa? (vastaus numeroina)