soodan sivut

arkisto

234 kirjotelmaa.

avainsanat

Metrolaiturinäyttöjen toisen sarjaportin käytön mysteerin selvittäminen on päässyt käyntiin. Näyttöjen originaalisoftaa ihmetellessähän se puhuu toiseen kahdesta sarjaportistaan tietyissä tilanteissa muutamia mystisiä kirjainyhdistelmiä. Villit veikkaukset, valistuneet arvaukset ja pimeät tiedot viittasivat jonkunlaisen kuulutusjärjestelmän suuntaan. Nyt käsissäni on vekotin, jota veikkaan vahvasti sellaiseksi järjestelmäksi.

Luultavasti yhdessä näytössä per laituri on sisällään tällainen mystinen harmaa laatikko, joka ottaa sisäänsä sarjaporttia ja verkkovirtaa, ja antaa ulos varmaankin audiota. Käkättimen etupaneelin merkinnät vahvistavat arvausta: GSP SPRACHTECHNOLOGIE (tää lienee joku saksalaisen GSP-laatu-fahrgastinformationssysteme-firman tuotos (ja SCHEI-- eikun SPRACHEhan tarkoittanee puhetta)), LS (lautsprecher? kajautin) ja voluumisäädön kuva. Puhekone! Se nauhoittaa muminaa jonka voi sitten toistaa ulos, eiks je?

Eräs irkkituttu tosiaan pyysi vähän aikaa sitten jeesiä tommosen näytön kanssa, ja huomasin siellä jotain mitä en itse avaamissani ollut ennen nähnytkään. Kaveri sitten ystävällisesti lahjoitti vekottimen tutkimuskäyttöön, jes! Pitemmittä puheitta, kuvia.

Noniin, eiköhän käydä asiaan ja pureta se. Vekotinta voi kokeilla sitten myöhemmin.

Listataanpa mitä se on syönyt:

Liekö muistipiireissä (onkohan 98 vuosiluku?) kuulutustallenteita joita tuo huimalla 192 tavun rammimuistilla varustettu hämärä "mikrotietokoneyksikkö", nykyjään varmaan mikrokontrolleriksi kutsuttu laite, juttelee eespäin? Data lienee µ-law-kompressoitua (logaritminen "pakkaus" 16-bittisistä arvoista 8-bittisiksi). Tuo MCU on muuten koodiyhteensopiva jonkun HD6301X0:n kanssa, joka taas on vähän kuin Motorola MC6800, ilmestyi 1974.

Tästä herää kysymyksiä:

Jatkoa seuraa.

1 kommentti

Oma kommenttisi

Mielipide tämän sivun asiasta? Kirjoita toki. Älä raapusta kuitenkaan ihan asiattomia juttuja.

Jos on yksityisempää asiaa, tarkkaa kysyttävää tai aihetta pidemmälle keskustelulle, käytä yhteydenottolomaketta kommentoinnin sijaan.

Hölmöt kommentit saatetaan moderoida pois jälkikäteen.

Nimimerkki:

Spammibottiesto: Mikä on kuuden ja seitsemän summa? (vastaus numeroina)