soodan sivut

arkisto

237 kirjotelmaa.

avainsanat

Jes, kerrankin kannatti jahkailla. Jokaisen itseään kunnioittavan säätäjän labravarustukseen kuuluu oskilloskoopin, sadan ruuvarin, yms. lisäksi jonkinasteinen säädettävä virtalähde, joita yleensä laboratoriovirtalähteiksi tai labrapowereiksi kutsutaan. Vuosien mittaan olen häpeillyt itseäni kun olen selvinnyt halpis-"wallwarteilla" ja reguilla tai projektispesifisimmillä virtalähteillä. Saatavilla olleet mallit jotenkin eivät aina ole tyydyttäneet ja ovat kuitenkin melko hinnakkaita. Tai sitten en vain ole saanut aikaiseksi. Nyt viimeinkin sain käsiini ihan kaksi aivan tolkuttoman hyvää yksilöä.

HP 6632A on räkkiin menevä supervekotin, joka osaa jännite- ja virtareguloinnin lisäksi myös toimia keinokuormana, eli imeä säädettävän määrän virtaa. Perinteisten harrastelijavirtalähteiden sijaan tämä on oikein hifimalli eikä sisällä yhtäkään potikkaa, vaan konffaus suoritetaan näppikseltä -- tai GPIB-väylän yli.

Yksi lähes naapurissa asuva kaverini raapusti samasta powerista joita itsekin hommasi vähän yksityiskohtaisemmin, ja aloiteltiin sen kanssa puuhaamaan tuohon väylään menevää säätö-/adapteriboksia jotta väylää voisi käyttää hyödyksi kun se on tuollainen perverssi ikivanha jota ei saa kiinni mihinkään helposti. Internetseistä saatavat adapterit maksavat tosi monia kymppejä tai satasia, ja itse tekeminen on hauskaa.

On se myös jännä miten paljon pari räkkiin menevää laitetta saa innostumaan mööpelien pyörittelemisestä. Tuli hirveä into hommata samalla räkki, parempi säätöpöytä ja muuta kivaa ja veivata huoneen kalusteet 90 astetta ympäri katosta katsottuna.

0 kommenttia

Oma kommenttisi

Mielipide tämän sivun asiasta? Kirjoita toki. Älä raapusta kuitenkaan ihan asiattomia juttuja.

Jos on yksityisempää asiaa, tarkkaa kysyttävää tai aihetta pidemmälle keskustelulle, käytä yhteydenottolomaketta kommentoinnin sijaan.

Hölmöt kommentit saatetaan moderoida pois jälkikäteen.

Nimimerkki:

Spammibottiesto: Mikä on yhden ja nollan erotus? (vastaus numeroina)