soodan sivut

arkisto

234 kirjotelmaa.

avainsanat

Pikkuveli sai jokin aikaa sitten isältä lahjaksi ikivanhan Canon X-07 -"tietokoneen", jolla on nyt jonkin aikaa puljannut. Tuolle voi koodailla perus-basicilla jotain hitaita softia sekä konekielellä voi koodailla tehokkaampia juttuja, prossu on Z80-yhteensopiva. Vehje oli ilmeisesti aikoinaan ranskassa aika suosittu, kun sille on mm. ranskankielinen wikipediasivu sekä veljellä on myös ranskankielisiä manuaaleja ja muuta hauskaa tuosta. No, vehkeessä on rinnakkais- ja sarjaportit ja koska joku on aiemmin puljannut tuolle liitännän pc:lle, niin tehtiin vähän sama juttu nyt. Saa vähän paremman näppiksen ja kivemmin tallennustilaa ja joustavampaa testailua. Tuon näppis on kankea ja näytölle mahtuu neljä 20-merkkistä riviä tai 120x32 pikseliä. Onneksi on tullut luettua ranskaa kolmosluokasta lähtien, ja veli myös.

Joku (ranskalainen) on tehnyt tuolle pc-puolen softaa, ja joku toinen kertoo ohjeet sarjaporttivälikaapelin tekemiseen (langan toisella sivulla mm. liittimen nastajärjestys). CTS ja RXD tarvitsevat pulldown-vastukset, mutta muuten piuhaa voi vetää ihan suoraan. Ei ollut nurkissa tuollaista johtoa eikä jaksanut tilailla, joten puljattiin ite.

Vehkeen jännitetaso on 5V, joten laitoin MAX232-piirin väliin muuttamaan jännitteet RS232-tasoiseksi. Kytkin vain rx- ja tx-nastat, ja RTS piti vetää viiteen volttiin jotta laite suostuisi lähettämään. Tämän jälkeen pc:llä toimii ihan perus sarjaporttijuttelusoftat. Oletusbaudrate tuolle taisi olla 4800. Canonille kun käskee vaikka SAVE "COM:" niin se pulauttaa muistissa olevan basic-softan sarjaportin läpi. Vastaavasti LOAD "COM:" lataa sieltä muistiin. Muitakin komentoja on ja softan siirron kanssa on jännyyksiä (komennot pakataan kai yksitavuisiksi merkeiksi eikä sarjaportin yli siirry esim. LOAD-sanaa tekstinä, vaan taikalukuja), mutta niistä joskus myöhemmin; nyt niitä kuvia.

0 kommenttia

Oma kommenttisi

Mielipide tämän sivun asiasta? Kirjoita toki. Älä raapusta kuitenkaan ihan asiattomia juttuja.

Jos on yksityisempää asiaa, tarkkaa kysyttävää tai aihetta pidemmälle keskustelulle, käytä yhteydenottolomaketta kommentoinnin sijaan.

Hölmöt kommentit saatetaan moderoida pois jälkikäteen.

Nimimerkki:

Spammibottiesto: Mikä on nollan ja neljän erotus? (vastaus numeroina)