soodan sivut

arkisto

231 kirjotelmaa.

avainsanat

AS:llä rakenneltiin kerran yhteen sohvaan äänentoistojärjestelmä. Se toimii muuten ihan loistavasti, mutta sen akkutoimiset vahvistimet eivät jotenkin ole kännykkä-/ipod-/mitänäitänyon-yhteensopivia, eikä vahvista niistä tulevaa jännitetasoa tarpeeksi jotta maksimaalinen mekkala lähtisi. Vahvemmasta lähteestä soitettuna ääntä kyllä tulee. Samalla bassot ja muut äänet pitäisi erotella, koska sohvassa on kaksi peruskaiutinta ja pohjassa yksi jäätävä subbari. Pitäisi saada vapuksi reippaasti ääntä noilla akkuvahvistimilla. Hommiin siis.

Itseasiassa mietin tätä puuhaa jo kuukausia sitten ja piirilevykin on lojunut osattomana tuossa pöydällä ikuisuuden. Nyt deadline lähestyy ja on vähän pakko alkaa hommiin. En muista enää mistä koko vahvistinhässäkkä on googlattu, mutta kyseessä on kaksi eri kanavaa, bassolle oma ja muille äänille toinen, molemmissa kaksi Sallen-Key-suodinta peräkkäin. Alussa on myös syystä x jännitteenseuraajaopari ja sitä ennen potikka-volasäätö, ja lopuksi vielä molemmissa filttereissä perässä yhdet oparit vahvistamassa; volasäätö potikoilla näissäkin.

En ala antamaan kytkiksiä tai tarkempia piirilevykuvia jakoon, koska hävettää vempaimen viimeistelemätön ja epäammattimainen laatu muutenkin. Kunhan tässä höpisen. Pari kuvaa sentään seuraa keskeneräisestä testailuvaiheesta:

Vaikuttaisi joten kuten toimivan. Alle 500 hertsin taajuudet menevät siis subbarille ja yli 500:n muualle. Potikoita vääntelemällä amplitudi muuttuu kivasti. Highpassattua voisi vähän filtteröidä kuitenkin tuosta tosi korkeataajuisesta häiriöstä, mitä lieneekään. Seuraavaksi sitten miettimään tämän integrointia sinne sohvaan.

3 kommenttia

Oma kommenttisi

Mielipide tämän sivun asiasta? Kirjoita toki. Älä raapusta kuitenkaan ihan asiattomia juttuja.

Jos on yksityisempää asiaa, tarkkaa kysyttävää tai aihetta pidemmälle keskustelulle, käytä yhteydenottolomaketta kommentoinnin sijaan.

Hölmöt kommentit saatetaan moderoida pois jälkikäteen.

Nimimerkki:

Spammibottiesto: Mikä on neljän ja neljän summa? (vastaus numeroina)