soodan sivut

arkisto

237 kirjotelmaa.

avainsanat

Tuli osteltua paremmat akut viivanseuraajarobottiin ja nakerreltua sitä vähän tiiviimmäksi ja söpömmäksi. Tähtäimessä oli Aalto-yliopiston abipäivien vierailijoiden (nyt 26.1.11) kiinnostus. Verkkokauppa.com:sta sai kaksi ipod shufflen akkua (3,7V 250mAh lipo) hintaan 2,6 €/kpl. Eipä saa enää, ostin viimeiset.

Kiireessä joutui nysväämään regulaattorit (lineaarireguista FAN1117A, joskus aikoinaan Sparkfunista heräteostettu) radiopiirille ja avr:lle. Kaksi, koska syövät eri jännitteitä -- avr on vanhempaa mallia eikä kelpuuta alle 4,5 volttia; radiolle kelpaa max 3,3 V. Moottorit ottavat virtansa samasta kun avr, ja siis toinen reguista lämpenee huomattavasti eli hukkaa tehoa hirveästi. Akkukesto vähenee, muttei ollut muitakaan osia tähän hätään.

Tilansäästön vuoksi oli kolvattava jotkut johdoista suoraan kiinni levylle. Liittimet veivät ihan naurettavasti tilaa ja silti jätin ohjainlevyn ulkopuolelle. Ajanpuutteen takia oli tosiaan nysvättävä regu myös avr:lle -- uudemmat osaisivat pyöriä suoraan yhden lipon jännitteellä. Nyt kaksi akkua on sarjassa joista tulee yhteensä se n. 7,4 V (täytenä 8,4 V). Aikamoinen tehonhukka regulaattorin lämmitettäväksi, puolisen wattia. Protoillessa on tehtävä kompromisseja.

Abipäivillä oli ihan kivaa irkata ständillä koko päivä ja leikkiä tuolla autolla ja esitellä sitä uteliaille. Ihan hyvin seurasi impulsiivisesti lattiaan teipattua rataakin. Akut sai ladattua helikopterin akkuja varten ostetulla lipolaturilla.

Lopuksi videotakin! Harmi etten jaksanut kuvata toista kertaa, nyt iski sattuma ja robotti lähti vaeltamaan jo ennen täyttä kierrosta. Toiminta tulee silti ilmi kivasti.

Koodia tulee jakoon kunhan siistin ja dokumentoin. Toiminta on jokseenkin testattu riittävästi.

1 kommentti

Oma kommenttisi

Mielipide tämän sivun asiasta? Kirjoita toki. Älä raapusta kuitenkaan ihan asiattomia juttuja.

Jos on yksityisempää asiaa, tarkkaa kysyttävää tai aihetta pidemmälle keskustelulle, käytä yhteydenottolomaketta kommentoinnin sijaan.

Hölmöt kommentit saatetaan moderoida pois jälkikäteen.

Nimimerkki:

Spammibottiesto: Mikä on nollan ja neljän summa? (vastaus numeroina)