soodan sivut

arkisto

231 kirjotelmaa.

avainsanat

Miljoonalaatikko on elektroniikkaharrastuksen termistössä yleensä jokin laatikko johon viskataan kaikki ylijäämä elämän varrella. Koska monista projekteista jää aina jonkin verran jotain yli, miljoonalaatikko sisältää useimmiten mm. kaikkea. Kaikki tästä on erityisen sekalaista randomsälää jota ei ole ehkä koskaan jaksanut, ehtinyt tai kiinnostanut lajitella tarkemmin. Omat läjäni satunnaista roskaa ovat kertyneet niin suuriksi, että niihin ei mahdu enää juuri mitään randomsälää seuraksi, joten taitaa olla aika järjestellä vähemmän sekalainen asia sinne minne se kuuluu. Voi kauhu...

Tämän ihanan iltaprojektin alussa en ihan vielä älynnyt alkaa dokumentoimaan, joten ensimmäinen kuva on projektin keskivaiheilta.

Tällainen siivoamisprosessi etenee jokseenkin seuraavanlaisesti:

 1. Edessäsi on miljoonalaatikko tai vastaava kasa satunnaisia asioita.
 2. Lajittele.
  1. Ota yksi asia kasasta.
  2. Laita laatikkoon, pieneen kasaan tms. joka sille parhaiten sopii.
   • Jos sopivaa kasaa ei ole, aloita sellainen tällä.
   • Jos ei kuitenkaan tunnu siltä että kannattaisi aloittaa uusi kasa, sijoita asia johonkin ali-randomläjään.
  3. Toista kunnes randomläjä on tyhjä.
 3. Lopuksi huomaat varmaan, että jokainen hyvin lajiteltu kasa on oikeastaan aika huonosti lajiteltu.
  • Johto- tai liitinkasassa on ainakin viisi verkkoliitintä, joita löytyy myös muualta ympäri kämppää.
  • Piuhojen seassa on myös suuri osa lattakaapeleita jotka voisi lajitella erikseen.
  • Oikeastaan puolet koko alussa olleesta kasasta on ihan vastaavassa satunnaisromuläjässä kuin alkutilanne!
   • Monia asioita on vain yksi tai kaksi. Turha lajitella näitä erikseen. Näitä varten on miljoonalaatikot.
   • Et vaan jaksanut nousta tuolilta viemään pieniä asioita omiin lokeroihinsa etkä jaksanut lajitella näitä yksitellen omiin kasoihinsa.
  • Käy siis syvyyshaulla jokainen "lajiteltu" kasa läpi tällä algoritmilla aloittaen ensimmäisestä kohdasta. Syntyy jännä rekursio, joka päättyy kun "huomaat varmaan" tulkitaankin "ei sittenkään huomata".

Oikein kivaa. Lopuksi tulee olemaan ihan jees, kun lipaston laatikon avaamiseen ei tarvitsekaan enää kahta kättä ja kun jos tarvitsen vaikka jotain kivaa askelmoottoria niin ei tarvitse sotkeutua ensin suureen määrän johtoja ja pölyä ja liata käsiä johonkin ihmeelliseen samanaikaisesti liiman ja muovin kaltaiseen mössöön, joka lähtee pois vain hinkkaamalla sormia asetoniin kastetulla rätillä eikä millään kämpän yleisen siivouskaapin tolulla, mäntysuovalla tms.

Aloin ajattelemaan tällaisen projektin aloittamista kun siivoilin pöydät uuden oskilloskoopin myötä ja tuntui siltä että siisti järjestys on oikeastaan aika miellyttävää. Lopulta kun tuli postissa kaikkea kivaa pientavaraa Sparkfunilta joista pari olisi pitänyt väliaikaisesti unohtaa laittaa tähän lipastoon talteen, oli vähän pakko alkaa tehdä tilaa.

Kuvia itse lopputuloksesta saatan ottaa kun siivoan vastaavasti johtolaatikot, tosipiensälärandomlokerikot, käyn ostamassa ison kasan jotain lajitelmarasioita ja ahdan asiat siististi paikoilleen joiden sijainnin näppärästi unohdan, kun asiat eivät olekaan siinä samassa sotkukasassa missä ovat kymmenen vuotta lojuneet.

Hetkonen nyt. Nuo pitäisi siivota tuosta sängyltä muihin laatikoihin jotka ovat sotkussa tai joihin ei mahdu, sekä lokeroihin jotka ovat vielä toistaiseksi kaupassa, ja tähän aikaan pitäisi mennä nukkumaan? Ei nyt ollut ihan loppuun asti mietitty juttu.

Elektroniikan harrastamiseen kuuluu olennaisena osana tarpeettoman romun kaikennäköisten olennaisten osien keräily, joita saattaa ehkä tarvita joskus jossain, tai sitten ei mutta joita kerää silti koska ovat vaan niin kivoja.

1 kommentti

Oma kommenttisi

Mielipide tämän sivun asiasta? Kirjoita toki. Älä raapusta kuitenkaan ihan asiattomia juttuja.

Jos on yksityisempää asiaa, tarkkaa kysyttävää tai aihetta pidemmälle keskustelulle, käytä yhteydenottolomaketta kommentoinnin sijaan.

Hölmöt kommentit saatetaan moderoida pois jälkikäteen.

Nimimerkki:

Spammibottiesto: Mikä on kahden ja kolmen tulo? (vastaus numeroina)