soodan sivut

arkisto

235 kirjotelmaa.

avainsanat

Hommasin jo aika kauan aikaa sitten eräältä tutulta pari 15" näyttöä kosketuspaneelilla edulliseen hintaan viisikymppiä kappale. (Ostin kaksi. Toinen kiltahuoneelle koululle ja toinen omaksi leluksi.) Ovatten jotain suhteellisen vanhoja Elotouchin Intellitouch-näyttöjä. Hyödyllistä kamaa silti.

Kyseessä on ihan normaali tft-plättynäyttöpaneeli vga-tulolla, upotettavalla kehikolla ja paksulla lasilevyllä. Hiplaustunnistus toimii Elotouchin mukaan "Surface acoustic wave"-tekniikalla eli näytön reunoissa on pietsovehkeet joilla huudellaan lasilevyyn ääniaaltoja joiden kimpoilusta jotenkin päätellään sormen sijainti sekä myös kosketuksen paine. Kosketushärveli juttelee sarjaportin kautta joka on suhteellisen vanhentunut asia nykykoneissa, tarvitaan käytännössä kaveriksi usb-sarjaportti-adapteri.

Kosketusohjain on Intellitouch 2500S (tai oikeastaan -SZ, mutta taaksepäin yhteensopiva). Löytyy kivasti datasheettejä, protokollakuvauksia ja ohjelmakoodia tuon protokollasta "smartset".

Aikani testailtuani ja leikittyäni itse koodatuilla jutteluohjelmapätkillä rupesin etsimään linux-ajureita kun Elon omat ovat ihan evoja, vanhoja ja epätuettuja. Hetken googlailulla ja testailulla selvisikin että tuolle on nykyään ihan suoraan tuki linuxin kernelissä, moduulin nimi onkin vähemmän yllättäen "elo".

Koska vimpain menee kiinni sarjaporttiin jossa ei ole mitään automagiaa kuten usbissa, täytyy linuxille erikseen kertoa missä kosketusväylä on kiinni. Tämä hoituu inputattach-softalla. Herätti hämmennystä kun a) inputattach on gentoossa joystick-nimisessä paketissa (joka sattui olemaan sattumalta asennettuna...), b) sen inputattachin helppitekstit ei näytä yhtään tuolta vaan niistä puuttuu elo ja monia muita kokonaan, vaikka softa tukeekin c) siinä joystick-paketissa ei tule mukana mitään millä tuon inputattachin saisi taustalle pyörimään. Myöskin pitää tutkia miten kosketuspaneelia kalibroitaisiin, vaikka se itseasiassa tuntuu pikaisesti testaamalla toimivan erityisen kivasti. Komennetaan vaan inputattach -elo /dev/ttyUSB0 niin /dev/inputiin tulee sopiva node ja näemmä myös data menee suoraan /dev/input/miceen joka on X:ään konffattu hiirisyöte. Näköjään myös X:lle on joku elo-ajuri mutten sitä vielä vaivautunut testaamaan.

Nyt kun on todettu vempain toimivaksi, pitää suunnitella sille jotain käyttöä vai? Tämä vaihe on jo hoidettu -- laitan tuon käyttöliittymäksi pitkään suunnittelemaani jääkaappi-inventaario/-piikkilistasoftaan kunhan saan sen koodattua.

4 kommenttia

Oma kommenttisi

Mielipide tämän sivun asiasta? Kirjoita toki. Älä raapusta kuitenkaan ihan asiattomia juttuja.

Jos on yksityisempää asiaa, tarkkaa kysyttävää tai aihetta pidemmälle keskustelulle, käytä yhteydenottolomaketta kommentoinnin sijaan.

Hölmöt kommentit saatetaan moderoida pois jälkikäteen.

Nimimerkki:

Spammibottiesto: Mikä on yhdeksän ja yhden erotus? (vastaus numeroina)