soodan sivut

arkisto

234 kirjotelmaa.

avainsanat

Jo pitkään on ollut mielessä jääkaapin ja pakastimen automaattinen lämpötilaseuranta - ihan vaan huvin vuoksi, kuten kaikki muukin mitä näperrän. Mielenkiinnosta myös halusin nähdä, kuinka paljon ylä- ja alahyllyjen lämpötilat vaihtelevat ja kuinka lämpötila notkuu, kun sinne esim. laittaa pari isoa limsapulloa lämpimänä. Mittareiden hinta on vaivaiset pari euroa/kpl (ebaysta tietenki), joten projektin loppuun saattaminen on ollut lähinnä viitsimisestä kiinni.

Jääkaapin päällä on rakenteluhetkellä toinen kone (sooda.dy.fi on toisaalla pöydän alla ja odottelee tunkkaamista), joten ilmastonseurantamittarien kanssa samaan väylään noita ei vielä saa ilman ihan liian pitkiä johtoja. Onneksi testailuun on ollut toinen ds2480b-adapteri, joka saa nyt sitten testailun sijaan siirtyä vakiokäyttöön. Pitänee hankkia testailuun kolmas ja pykätä se vaikka usb-väylään niin saa virrat siitä suoraan.

Pidempiä johtoja ei rakenteluhetkellä löytynyt, mutta onneksi dyykkasin lukioaikoina kouluni roskiksesta läjän parimetrisiä cat5-verkkojohtopätkiä. Tähän voi teurastaa pari. Niissä kulkee näppärästi vähän liikaakin johtoja, mutta ei sillä niin väliä. On kätevää, kun on nurkissa vähän sitä ja tätä niin voi hetken mielijohteesta rakennella asioita.

Johto on sen verran paksua, ettei sitä viitsi vetää sellaisenaan jääkaapin/pakastimen oven tiivisteen ohi, sillä ei tiiviste enää varmaan kunnolla tiivistäisi. Kuorin sisäänmenokohdasta muutaman sentin eristettä pois, jolloin kuoren sisällä kulkevat johtimet saa litteämmäksi kokonaisuudeksi.

Ihan hirveästi liikaa johtoja tässä kaapelissa ei olekaan. Kuorin samalla tavalla johtoa siitä kohdasta, mihin kaapin ylähyllyanturi tulee, sillä se on hieman helpompaa kuin johtojen yhdistely, kun nyt useampi johdin löytyy. Kaapelissa kulkee neljä kierrettyä johdinparia. Laitoin kumpaankin mittariin sen kolme eri johdinta, niin ei tarvitse temppuilla väliulosottojen kanssa. Ylä- ja ala-anturien väliin jää tällöin ylämittarin kolme ylimääräistä johdinta killumaan kun niitä olisi vähän vaikeaa vetää pois, mutta se ei haittaa.

Koska on jo kokemuksella todettu, että mittarien jalat eivät ollenkaan arvosta kosteutta (ulkolämpömittari syöpyi hajalle, korvasin sen uudella jonka valoin kuumaliimalla limupullon korkkiin), eristin nämäkin kuumaliimalla muoviputkiloon, jolloin hapettuvia metalleja ei ole suorassa kosketuksessa kylmään ja kosteaan ilmaan. Kutistesukkakokoelma hukassa...

Ja niitä kuvaajia. Kierrätin jokseenkin suoraan ilmastomittarien koodit, ja kuvaajat näyttävät jokseenkin vastaavalta. Jääkaapin ja pakastimen käyrät voisi toki laittaa eri kuviin, kun ne ovat niin kaukana toisistaan, mutta tämäkin riittää oivasti ja nyt näkee kivasti kaikki kerralla.

Huomioita: yllättävän tasaisena pysyy jääkaapin lämpötila. Molemmissa kaapeissa ylä- ja alalämpötilat ovat merkittävän lähellä toisiaan (vain ~asteen ero useimmiten, kun ovat tasoittuneet). Yläkaappi vuotaa jonkin verran alhaalta (tiiviste onkin aika vinossa), ja joutuu käymään päällä hetken verran tunnin välein, jotta pitäisi lämpötilan puolen asteen tarkkuudella asetetusta. Tiivistettä voisi koittaa korjata esim. kuumaliimalla. Kun (jompikumpi tahansa) kaappi lämpenee merkittävästi (viitisen astetta), kylmeneminen kestää todella pitkään, luokkaa kymmenen tuntia. Pakastin on vähän liian kylmä ja jääkaappi hieman liian lämmin, pitää ruuvailla paremmaks. Halpisseinälämpömittarilla nuo on kalibroitu alunperin.

Nyt kun on jotain jänniä havaintoja tehty, niin pidemmän päälle tuolla systeemillä ei juuri muuta tee, kuin ilmoittaa esim. irkkibotilla jos vaikka pakastimen ovi on jäänyt hieman raolleen - se on vähän huono ja uhkaa tehdä sitä välillä, pitää sulkea varovasti. Jääkaapin sisäilmaston vuosittainen vertailu ei ole aivan yhtä kiinnostavaa kuin ulkolämpötilojen.

4 kommenttia

Oma kommenttisi

Mielipide tämän sivun asiasta? Kirjoita toki. Älä raapusta kuitenkaan ihan asiattomia juttuja.

Jos on yksityisempää asiaa, tarkkaa kysyttävää tai aihetta pidemmälle keskustelulle, käytä yhteydenottolomaketta kommentoinnin sijaan.

Hölmöt kommentit saatetaan moderoida pois jälkikäteen.

Nimimerkki:

Spammibottiesto: Mikä on yhden ja kolmen summa? (vastaus numeroina)