soodan sivut

arkisto

231 kirjotelmaa.

avainsanat

Rgb-teholedit ovat niin siistejä että niitä voi tunkea ihan minne vaan. Noista voisi tehdä vaikka jonkin pc-ohjatun tunnelmavalaistuksen koko kämppään. Tilasin noita tuolta muutaman jokin aika sitten ihan vain siksi että niistä keksisi pian jotain mahtavaa. (Kuitenkaan en suosittele ajattelutyyliä "tämähän on kiva, teen tästä vielä joskus jotain" juuri kellekään - sillä saa vain kämpän täyteen rojua.)

Ensimmäiseksi käyttökohteeksi tietenkin keksii randomin tunnelmavalaistuksen kämpän seiniin/kattoon tms. Myös pari kirpparilta ostamaani kuitulamppua voisi käsitellä. Toinen on pienempi paristoilla toimiva ja toinen verkkovirtaa syövä ja todella häiritsevä. Kapine on varmaan ensimmäisiä sähkölaitteita ikinä, koska jo virtajohto ja pistotulppa ovat hyvin hämmentävän näköisiä ja sisäinen rakenne on suorastaan kammottava. Lamppuna on 40 watin semmoinen kynttilämuotoinen hehkulamppu joka hukkaa luonnollisesti lämmöksi varmaan 95% ja itse valostakin kuituun päätyy vain murto-osa. Valo vaihtaa väriä tyylikkäästi mutta karun äänekkäästi koska monivärinen muovilevy pyörii moottorin avulla lampun ja kuidun välissä pyörittäen samalla kuitujakin. Tuommoinen olisi esim. hyvin jännä yövalo, mikäli ei pitäisi pärinän takia hereillä. Juuri se on oiva syy korvata vanhanaikainen viritelmä ledillä. Vaikken koskaan koko kapistusta käyttäisi niin tuo kammotus on omiaan häiritsemään ja pakottamaan nykyaikaisuudella korvaamista.

Toinen juttu mitä äkkiseltään keksin on, että noitahan voisi kytkeä vaikka useammankin teekkarihaalariin kiinni niin olisi oikein häiritsevä ilmestys joskus pimeämpinä aikoina tai sisällä hämärässä. Ohjaukseen vois keksiä vaikka jonkun hitaasti ja hienosti väriä vaihtavan tilan ja useampia taskulamppuasetuksia tai eri väreissä vilkkuvia strobovärejä. Party hard. Sama softa kelvannee huonevalaistuksen itsenäisiin palikoihinkin sitten.

Ohjauksen väsäsin luonnollisesti avr-mikrokontrollerilla, tarkemmin attiny2313:lla kun niitä eniten nurkissa pyörii. Ensinnä tein rs232-ohjattavan version (usart.h on erillään) testailuun (pc:ltä livenä on helpompi säätää ja testailla eri värejä kuin kääntää joka kerta erikseen softa uusilla säädöillä) joista voi myöhemmin tunkata vaikka koko huoneeseen värikkään iltavalaistuksen jos huvittaa eikä parempaa tapaa asiaan keksi, sitten virittelin itsenäisen napeilla konffattavan niillä vilkkuvälkkyasetuksilla.

Kontrollerisoftissa ei ole mitään ihmeellistä selitettävää. Lediohjaus on toteutettu pwm:llä, ohjaukset ovat nastoissa pb0, pb1 ja pb2 (järjestyksessä r, g ja b), ja nastoja asetetaan käsin keskeytyksissä kun nuo eivät ole suoraan output compare -pinneissä (OC0A jne) -- laitoin noihin kun se oli piirilevyn kannalta mukavampaa (tuolla verolevyllä, itse kyhätyssä syövytetyssä ei niin väliä), sillä lähes aina on kätsympää optimoida softaa eikä rautaa. Fast pwm -moodin takia ilman OCR0A>0-kikkailua ja muita overflowinterrupteissa ledit palaisivat nolla-asetuksellakin himmeästi, siksi nuo hackit.

Sarjaporttipalikan main-funktiossa on alustukset ja päälooppi, jossa on aika triviaali sarjaprotokollaohjaushallinta: lueskellaan tavuja, jos alin bitti on ykkönen niin tavussa on ohjaimen id-numero (sitä varten että samaan linjaan saisi useammankin), jos taas ei niin tavussa on jonkin värin asetus; väriasetukset vuorottelevat rgbrgb-tahtiin. Jottei väriasettelu menisi epäsynkkaan, id-tunnuksen asettaminen nollaa sekvenssin r:ään. Itse mikrokontrollerissa id-tunnus luetaan ekasta eeprom-tavusta, eipä tarvitse koodia muutella jos käyttää montaa samaan aikaan.

Itsenäisessä vilkkujassa taas on useampi päälläolomoodi joita asetetaan pd0:ssa olevalla napilla. Taskulampulle on pikanappi pd4:ssä. Timer1:n ovf-interruptissa on nappien hallinta debounce-kikkailuineen (ja napit vetävät nastan maihin, avr:ssä on sisäiset pull-up-vastukset), mainissa taas erinäisten tilojen mukainen lediohjaushallinta. Ei ihmeempiä.

Ledin ohjaus tapahtuu transistorien kautta, sillä mikrokontrolleri ei tietenkään noin isoa virtaa kestä (350 mA per väri). Tuossa nyt on kiinni npn-trankkuja nimeltä BC639 ja järkyttävän kokoiset vastukset sarjassa ylimääräisen jännitteen hukkaamiseksi (koko sotku on 5V regulaattorin perässä, LM7805, ja ledit napsivat pari volttia vähemmän. Punaiselle ~7 ohm vastus ja kahdelle muulle 4,7 ohm). Kyseisen ledin merkinnät ovat muuten pielessä, eri valoille on yhteinen anodi. Kytkentäkaaviota tai piirilevykuvia (poislukien alla olevat IRL-kuvat) tuosta ei tosiaankaan ole yksinkertaisuutensa vuoksi - jos ei kytkeä osaa, niin ei kontrollerin ohjelmointikaan varmaan onnistu mitä ilman ei ainakaan toimi. (laitteessa lähinnä käyttöjänö ohjaimelle tasauksen kera sekä ledille, ohjaintrankut kantavastuksilla kiinni ohjaimen ulostulonastoissa ja ledit vastuksien kera kollektoreissa, jostain syystä myös kide avr:lle)

Itse ledipalikka on niin pikkuinen ja eri väriset itse ledit sen sisällä ovat kuitenkin sen verran kaukana toisistaan, että jonkinnäköinen varjostin olisi oikein hyvä olla. Katossa hengaamisesta en niin tiedä kun siinä ledien keskinäisen etäisyyden suhde on jo aika suuri suhteessa itse lampun ja valaistavan kohteen etäisyyteen... Perfektionistina haluaisin kuitenki keksiä jotain. Kuitulampun tapauksessa taas näkyisivät jotkut kuidut ainoastaan punaisena, jotkut vihreinä ja jotkut sinisinä. Väliin tarvitaan varjostin vaikka paperista, muovista tai kuumaliimasta. Muutenkin tuota testaillessa on kiva pitää pari paprua tai valkoista plexiä ledin päällä, ei näytä niin järkyttävän kirkkaalta pisteeltä.

Peeseen puolellekin piti tietenkin tehdä pari ohjaussoftaa. Pythonilla on niin kivaa tehdä kaikkea pientä nopsaa viritelmää, että käytin sitä tässäkin. Tein pikkuisen lediluokan joka hoitaa sarjaporttiin puhumisen värin mukaan, värinvaihtelutestailua ja wxpythonilla hiirellä väänneltävän testauksen. (Vähäsen purkahtavaa pikakoodia. Vaatii pyserialin.)

Pitää jotain huonevalaistusta miettiä näillä. Valourut ois jees, eli eri värit eri äänen taajuuksille. Olis jännä mutta tulis tuskin koskaan käytettyä. No mutta onhan rakentelu kivaa, välillä on vaan pakko nikkaroida jotain. Pitää vielä pultata noita oikeasti kiinni jonnekin tuon protohärvelin sijaan. Se on toinen viritelmä sitten jo, ennustan että tuota rumaa kuituvalon telinettä en ehkä taida käyttää sittenkään. Kuvia/videota valosta ei jaksa nyt ottaa kun vilkkuvalossa ei juuri mitään ihmeellistä ole?

7 kommenttia

Oma kommenttisi

Mielipide tämän sivun asiasta? Kirjoita toki. Älä raapusta kuitenkaan ihan asiattomia juttuja.

Jos on yksityisempää asiaa, tarkkaa kysyttävää tai aihetta pidemmälle keskustelulle, käytä yhteydenottolomaketta kommentoinnin sijaan.

Hölmöt kommentit saatetaan moderoida pois jälkikäteen.

Nimimerkki:

Spammibottiesto: Mikä on kolmen ja kahden summa? (vastaus numeroina)