soodan sivut

arkisto

231 kirjotelmaa.

avainsanat

Jokavuotinen AS-Prodeko-vesisota jolla ratkaistaan TUAS-talon (automaatio- ja systeemitekniikan ja tuotantotalouden osasto sijaitsevat samassa talossa ja ovat kaikin puolin verivihollisia.. ainakin melkein) herruus teki tuloaan. Tavalliset super soakerit ovat nössöille, päätettiin siis kyhätä jotain hienompaa. Projektissa mukana minä, toinen AS-fuksi Phantom ja muuten vaan vanha lukiokaveri sciatic. (saatiin muuten tykin ansiosta nimimerkki Paineilmaryhmä :P)

Aikaa ei ollut kuin pari päivää, ja systeemi suunniteltiin ehkä yhdessä illassa ja rakennettiin toisessa. Kelattiin että vesiraketithan ovat hienoja vimpaimia (limupullo + vettä + paineilmaa = lentävä limupullo; tästä on vaikka kuinka paljon käytännön kokemusta), ja tämä systeemi väärinpäin (vastaava järjestely ja limupullo kädessä = lentävää vettä) voisi onnistua mainiosti. Samalla ymmärrettiin että pulloonhan voi varastoida myös pelkkää ilmaa - ei vesi ole pakollista. Sitten kun vielä keksitään jostain pitkä paksuhko putki, niin kranaatinheitin (vesi-ilmapalloja!) on valmis.

Töihin sitten. Järjestelmä koostuu yksinkertaisuudessaan limupullosta, muoviputkesta, palloventtiilistä, kierreliittimestä, toisesta putkesta, randomista tulpasta jonka keskelle tehtiin reikä kierreliitintä varten, fillarin renkaasta ryöstetystä venttiilistä sekä tietysti epoksista.

Valitettavasti toiminnasta ei ole kuvia eikä videoita, mutta systeemi toimi mainiosti. Vesipyssymoodissa tykki roiskautti vajaan litran vettä varmaan 0.1 sekunnissa valtavana ryöppynä noin viiden metrin päähän. Kastelisi sinutkin läpimäräksi! Vesi-ilmapallot taas lensivät 10-30 metriä riippuen paineesta ja pallon muodosta/koosta. Välittömästi laukaisun jälkeen tykistä syöksyvä upea vesihöyrypilvi oli kyllä parasta, harmittaa ettei siitä ole kuvia. (Paineistetun ilman äkillinen laajentuminen ja muu riehuminen laukaisussa saa ilman jäähtymään valtavasti, mikä johtaa ilmassa olevan veden tiivistymiseen vesihöyryksi. p1V1/T1 = p2V2/T2) Lopulta täyttöventtiilin tiivistys petti ja alkoi vuotaa, mikä ei kyllä ollut ihmekään - venttiili oli hyvin vaikea kiinnittää tuohon ohueen putkeen, eikä kiinnittynyt edes kunnolla ja lisäksi sai mekaanista rasitusta vähän väliä täyttöletkua kiinittäessä.

Käsin väänettävä kahva oli kuitenkin tulevalle automaation dippainssille aika nihkeä ratkaisu. Paineilmaryhmän tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu mm. täysautomaattinen kokonaisratkaisu mikrokontrolleriohjattujen solenoidiventtiilien avulla!

30 kommenttia

Oma kommenttisi

Mielipide tämän sivun asiasta? Kirjoita toki. Älä raapusta kuitenkaan ihan asiattomia juttuja.

Jos on yksityisempää asiaa, tarkkaa kysyttävää tai aihetta pidemmälle keskustelulle, käytä yhteydenottolomaketta kommentoinnin sijaan.

Hölmöt kommentit saatetaan moderoida pois jälkikäteen.

Nimimerkki:

Spammibottiesto: Mikä on nollan ja nollan summa? (vastaus numeroina)