soodan sivut

arkisto

231 kirjotelmaa.

avainsanat

Kaviaari sai joululahjaksi jonkun hauskan Kynttilän kemiallinen historia -kirjan, joka perustuu Faradayn pitämiin luentoihin palamisesta. Tuli sitten irkissä innoissaan selittämään että on leikkinyt kynttilällä jo pari tuntia ja tehnyt vaikka mitä kokeita. Tuli puheeksi steariinihöyryn ryöstäminen kynttilän liekistä, mikä osoittautui aivan älyttömän hienoksi kokeeksi. Kiitoksia kaviaarille ideasta ja vinkeistä.

Kynttilähän on lähinnä steariinia. Kiinteä steariini ei kuitenkaan pala, vaan vasta liekin kuumuuden höyrystämä steariini. Kynttilän lanka sitten vain siirtää sulaa steariinia jännästi ylemmäs kapillaari-ilmiön avulla. Sopivalla koejärjestelyllä kynttilästä voidaan varastaa tätä höyryä ja sillä voi sitten tehdä vaikka mitä hauskaa. Tuo on muuten juuri sitä tavaraa, jota kynttilä suihkuttelee hetken sen sammuttamisen jälkeen kun se vielä hehkuu.

Laitetaan kynttilän liekkiin sopivaan kohtaan sopivasti taiteltu (taittaminen onnistuu lämmittämällä taitoskohdasta kunnes lasi pehmenee) lasiputki, joka oikeissa olosuhteissa alkaa imeä tätä hassua valkoista ja varsin raskasta steariinihöyryä. Sitä voi sitten varastoida enemmän vaikka johonkin astiaan ettei se leviäisi heti putkesta päästyään ympäriinsä. Riippuen kynttilästä, lasiputken muodosta, asennosta ja siitä missä kohtaa liekkiä se on, saadaan joko paksua töhnää, ohutta töhnää tai sitte vaan tylsää nokea tai ei mitään.

Ei näyttänyt töhnä kuitenkaan ihan niin paksulta kuin mitä kaviaarin kuvassa. Otin erilaisen putken ja koklailin erilaisia kynttilöitä (tästä säätämisestä johtuu noki putken päässä).

Kynttilästä on aika paljon kiinni myös että millaista tavaraa liekistä saa. Tuikut ei kuulemma toimi kunnolla ja jotkut nokeavat enemmän kuin toiset. Nokea saa kerättyä höyryn sijaan kun putken laittaa ihan liekin yläosaan tai jopa sen päälle.

Jos kokeilet tätä niin muista olla varovainen tulen kanssa, ja tiedä että tuo höyry ja noki sotkevat ja haisevat aikamoisesti. Huomaa, että kuvat on otettu lähinnä keittiössä, omassa huoneessani haluan nukkuakin. Steariinihöyryn voi pestä pois etanolilla tai asetonilla, vesi ei auta. Varo hengittämästä noita, ei yhtään oo kivaks keuhkoille. Tuon lasiputken sain joskus lukioaikoina fysiikan opettajalta kun varastoja siivottiin, en tiä mistä sitä sais ostettua, varmaan jostain labra-alan erikoisliikkeistä tai koulun fysiikan tai kemian opettajalta jos sopivasti sattuu.

19 kommenttia

Oma kommenttisi

Mielipide tämän sivun asiasta? Kirjoita toki. Älä raapusta kuitenkaan ihan asiattomia juttuja.

Jos on yksityisempää asiaa, tarkkaa kysyttävää tai aihetta pidemmälle keskustelulle, käytä yhteydenottolomaketta kommentoinnin sijaan.

Hölmöt kommentit saatetaan moderoida pois jälkikäteen.

Nimimerkki:

Spammibottiesto: Mikä on kolmen ja yhdeksän tulo? (vastaus numeroina)