Auton sytytyspuola (ignition coil) on jännä laite. Nimensä se saa siitä, että sen avulla auton 12 voltista generoidaan korkeajännitepiikki sytytystulpalle, jossa välähtää sitten millimetrin tai parin pituinen kipinä, joka sytyttää bensa-ilma-seoksen. Pelkästään jollain paristolla tai "seinäsähköllä" ei kipinät onnistu. Puola ei ole ihan sellainen perinteinen muuntaja kuin joka toisessa kodin sähkölaitteessa. Sen rakenne on aika erilainen, tarvitaan jännä ohjauskytkentä.
Korkeajännitettä kun on, niin ÄLÄ kokeile kotona ellet ole jokseenkin kokenut ja varovainen elektroniikan harrastaja, tai saat näpeillesi ja sattuu enkä vastaa palovammoista, ei kiva. Ei tunnu yhtään hauskalta omissa eikä kaverinkaan näpeissä. Zappaa helposti sormille ja voi olla vaarallistakin.
Mikäs siinä, puola antaa korkeaa jännää kun ensiöön kytketty jännite katkeaa, suht tavallinen isohkoinduktanssinen käämi kun on. Kanttiaaltogeneraattori vaan kylkeen. Googlella löytyi kiva yleinen ja hyvä ne555:llä tehty kytkentä kun kattelin mikä sopisi puolalle parhaiten. Kasasin tuon leipälevylle kun ei jaksanut juotella. Tuo siis kytkee transistoria päälle ja pois aika monta kertaa sekunnissa. Taajuutta voi säätää, kannattaa virittää sopivaksi puolan kanssa, jotta saataisiin pitkät kipinät. Eri puolilla ja jännitteillä vähän vaihtelee. Luulin, että resonanssitaajuudella tulis parhaat, mutta ei sitte kumminkaan.
Taajuus on kivasti sillä alueella, että sen kuulee hyvin (muutamia kilohertsejä kipinäoptimaalisimmalla tasolla). Kipinä/valokaari huutaa korviasärkevästi. Tuossa 555-kytkennässä 2N3055 on vaan vähän hankala useammalla puolalla kun jännitepiikit poksuttavat hajalle kun en keksinyt laittaa diodia siihen suojailemaan. Toisaalta diodi kyllä tappaisi ulostulevankin hv-signaalin aika tehokkaasti, eli ei sitä kannata laittaa. Muutenkin aika huono trankku, häviötehoa n+1 %. Suurin piirtein maailman huonoin eikä kelpaa kunnolla edes lämpöpatteriksi kun tarvii ohjausvirtaakin hulluna.
Nappasin jostain vanhasta televisiosta jonkun toisen kun puolasta tuleva korkeajännitepiikki ohjauspuolelle hajotti kaksi 2n3055:ttä ja alkoi hajoamaan pää. Tuolla uudella muuten ulostulojännite on niin paljon kivempi kuin vanhalla joka ei oikeen jaksanut kytkeä, että pitääkin varoa ettei kipinä lyö jo puolan ulostulosta sen nollaruuviin... Kumma muuten, miten noi hauenleukajohdot kestävät pidempään (puoli minuuttia) muutaman ampeerin virtaa yhtään sulamatta. Tosiaan ohjaustrankusta riippuu aika paljon kipinän pituus ja laatu, sekä tietty puolasta.
Setti imaisee kolmisenkymmentä wattia. Kipinät ovat tällä 12 voltin ja vanhan puolan kokoonpanolla parhaimmillaan vajaa puolentoista sentin pituisia. Pian sainkin toisenkin puolan. Kahdella puolalla systeemi tulee kaksi kertaa hauskemmaksi. Toinen siihen rinnalle mutta toisin päin ja eri hv-ulostulot tuohon kipinäväliksi. Jännite on näin siis kaksinkertainen, ja niinollen myös kipinät.
Kiva vehje, pitää yrittää kehittää joku vehje katkomaan tuota musiikin tahdissa tai jotain ku puola toimii niin monilla eri taajuuksilla. Valokaareen sais sitten jonkun biisin, aika huonolaatuisena kylläkin kun taajuusvaste on vähän kapea. Otin videota (mpeg4-pakattu) (ellei näy, kokeile toista, divx3) jossa vaihtelen taajuutta noilla potikoilla. Kipinät vaihtuvat tosi kuumaksi valokaareksi tuossa vaiheessa kun piuhan eriste vahingossa syttyy.
81 kommenttia
Oma kommenttisi
Mielipide tämän sivun asiasta? Kirjoita toki. Älä raapusta kuitenkaan ihan asiattomia juttuja.
Jos on yksityisempää asiaa, tarkkaa kysyttävää tai aihetta pidemmälle keskustelulle, käytä yhteydenottolomaketta kommentoinnin sijaan.
Hölmöt kommentit saatetaan moderoida pois jälkikäteen.
Jänniä nuo virityksesi.
Ajattelin jos tuon ohjainpiirin vaikka tekisi fettiä (IRF840) käyttäen. Helpompi
ehkä käyttää tuossa.
jossa niin tehtiin (en muista nimeä)
Tein tuon valmiiksi ja päädyin käyttämään fettiä 2SK2077,
kipinä väli oli noin 1.5-2cm.
Vai oisko sulla liian iso vastus tuossa transistorin
kannassa kiinni. Mullakin on toi bilteman halvin puola
käytössä ja sen ensiö käämin resistanssi on noin 3.5ohmia.
Katsoin tuon BU2508A:n datatiedot, niin on sillä aika pieni
hFE arvo.
koska sinne sattaa tulla aika isojakin piikkejä.
AnTza
Laita vaan siihen isompi jäähäri. Muuten, oletko mitannut
jännitettä transistorin kollektori-emitteri väliltä, että
mahtaisko siellä muhia häviö tehoa, tämä voisi ehkä
selittää trankun lämpenemisen.
Älkää hyvät ihmiset käyttäkö 2n3055 transistoria tämmöseen tarkotukseen. Se on alunperin tarkotettu lineaariseksi regulaattoriksi, ei korkeataajuuskytkimeksi. Ostakaa tehofetti (IRFP450/60, IRF840 jne.) Lähtee paljon kivemmat kipunat ja ei tartte niin isoa jäähyäkään. 2n3055 ei aiheuta muuta kuin itkua ja hampaiden kiristystä.
Uudentyyppinen kuiva sytytyspuola (ei öljyjäähdytteinen), joka kestää kauan. Antaa hyvän tehon, on pienempi ja kevyempi kuin tavanomaiset puolat. Antoteho on peräti 36 000 V, kun kierrosluku on 1000 kierr./min, tulojännite 12 V ja lämpötila 20°C. Toimitetaan täydellisenä sarjana, mukana kiinnitin ja ruuviliitäntä kaapelikenkiä varten.
Mitä jos tekisi LC sarja resonanssi piirin ja käyttäiosi puola ensiötä kelana ja ajaisi resonanssi taajuudella, kondensaattorin koolla saisi säädettyä taajuuutta.
GiRl95
Niin LC piirin kelana käyttäisi puola ensiötä ja siitä takaisinkytkentä vaikka ransistoriölle tai putkiölle joka katkoisi jännitettä niin että se olisi oskillaattori joka värähtelisi. Ettekö te nyt saatana LC oskillaattoriota tunne :O Minulla ei riitä taito kokeilla sellaista:(