soodan sivut

arkisto

237 kirjotelmaa.

avainsanat

"Jaakobin tikkaat" ("jacob's ladder") on simppeli laite: kaksi metallitankoa vierekkäin V:n muodossa, muttei kuitenkaan ihan kiinni pohjalta. Kun tankojen välille tökkää sopivasti sähköä, niiden väliin syttyy valokaari kohtaan, jossa se on helpointa, eli alimmaksi. Kuuma ilma nousee ylöspäin ja näinollen myös kaari. Syntyy hieno valoefekti.

Tikkaiksi kutsutaan, koska valokaaren valoisuus vaihtelee ylöspäin kulkiessa vaihtovirran takia. Seuraavan kuvan ylä- ja alalaidasta huomaa sen parhaiten, tällä muuntajalla kuitenkin aika heikosti näkyy.

Tikkaiden alalaidassa on kynttilä, koska juovis antaa niin vähän jännitettä, että kaari ei tykkää helpolla syttyä. Virta puolestaan on suhteellisen voimakas, jotta kaari olisi kirkas ja paksu. Kynttilän liekki on osittain ionisoitunutta ilmaa (plasmaa), joka johtaa sähköä. Sähkövirtaa tulee noihin tankoihin, elikkä ionisoidun ilman läpi kulkee sitä virtaa. Ilma on aika lämmintä tuossa myös, kai ainaskin kymmenen tuhatta astetta, siispä se nousee ylöspäin, eikä kylmene koska sähkövirta pitää sitä yllä. Ihan ylös päästyään se alkaa taas alhaalta alusta, kun ei ylemmäksi pääse. Ylhäältä tankojen on oltava tarpeeksi kaukana toisistaan, jottei liekki jäisi sinne palamaan. Lisää teoriaa wikipediassa.

Pitkällä valotusajalla tulee aika hieno kuva. Huomaa sininen hehku tankojen reunassa ja taustalla näkyvän paperin sininen sävy. Valokaari tekee kivasti uv-valoa myös.

Nappasin ottamastani videosta (ja sama toisella koodekilla varmuuden vuoks, lataa jos toi ei näy) kuvan, josta näkee miltä tuo oikeasti näyttää. Kameran mikki on muuten ihan huono, oikeasti tuo rätisee paljon kivemman kuuloisesti kuin mitä videolla on, se elite hurina ei tule kunnolla mukaan.

Kun tangot valelee ruokasuolavedellä, liekki muuttuu kivan keltaiseksi natriumin ansiosta.

Katso myös keltainen video. (ja sama, toisessa muodossa, jos ei toimi)

Mikroaaltouunin muuntajasta tulis myös hieno paksu, todella kirkas ja äänekäs kaari tikkaisiin, sellanen olis kiva omistaa. Kaviaari teki, video siitä on kai jossain. Pidemmät tangotkin olis kiva, sais lieskan heilumaan aika pitkään korkealle. Eri suoloja pitää myös kokeilla tuossa värjäyksessä.

28 kommenttia

Oma kommenttisi

Mielipide tämän sivun asiasta? Kirjoita toki. Älä raapusta kuitenkaan ihan asiattomia juttuja.

Jos on yksityisempää asiaa, tarkkaa kysyttävää tai aihetta pidemmälle keskustelulle, käytä yhteydenottolomaketta kommentoinnin sijaan.

Hölmöt kommentit saatetaan moderoida pois jälkikäteen.

Nimimerkki:

Spammibottiesto: Mikä on yhden ja neljän erotus? (vastaus numeroina)