soodan sivut

arkisto

231 kirjotelmaa.

avainsanat

Tiedät varmaan Knight Riderin (Ritari Ässä). Se telkkusarja jossa on se hieno auto (KITT) jonka edessä on se sikamagee valosysteemi joka heiluu edestakaisin maagisen näköisesti! Hienohan semmoinen olisi itselläkin. Jeh, ei sellaisesta juurikaan mitään hyötyä ole, mutta jostain syystä olen aina halunnut sellaisen. No mikäs siinä.

Kuusi valoa on kyllä aivan liian vähän, jotenkin liian pienen näköinen. Seitsemän olis kivempi, sehän siinä sarjassakin taisi olla. Se vain on vähän hankalampi tehdä. Kuuden valon vilkutin onnistuisi helposti yhdellä 4017-laskuripiirillä, siinä kun on kymmenen eri vaihetta. Seitsemällä valolla on jo kaksitoista (valo heiluu edestakaisin). Selailin nettiä vähäsen ja kattelin että kahdella 4017:llä tuo onnistuisi aika helposti.

Vähäsen tuota kytkistä modaten onnistuu 12 eri vaihetta, valot siis vuorotellen 1-2-3-4-5-6-7-6-5-4-3-2 ja alusta. Vähäsen diodiviritelmiä tarvitsee kyllä kyhätä ettei laskuripiirien ulostulojen datat valu toisen ulostulon läpi pois vaan lamppuun.

Dodi, kokeillaas ledeillä leipiksellä varmuuden vuoks ja kun ei ole parempaakaan tekemistä. Ei jaksanu dioditella nii laitoin 12 lediä.

En mä mitään piirilevynsuunnittelusoftia osaa käyttää. Opettelemisessa menis aikaa elikkä kasataan verolevylle. Suunnitellaan kasatessa, ja hyvähän siitä tulee.. vai mitä. Ledien tilalla on nyt ohjaustransistoreita.

Toimi se ekalla kokeilulla. Mokomaa sai kuitenkin korjailla n+1 kertaa jälkeenpäin. Piirilevyllä tuli sijoitteluongelmia... Parit trankut ovat vähän erilaisia ja niiden takana olevat lamput palavat eri kirkkaudella, pitää siis eksperimentoida eri etuvastuksilla. Trankut lämpenevät kanssa ihan kivasti, piti haksata jäähylevy mukaan. Trankkujen kollektorit ovat kiinni kotelossa mutteivät saa koskea toisiinsa, siispä väsäsin kamalan virityksen kiinnitysruuveihin niin ettei varmasti käy ikävästi.

Lampuiksi kivoja halogeenivaloja. Päädyin vähän työlääseen mutta loppujen lopuksi ihan toimivahkoon ratkaisuun kun mietiskelin lamppujen kiinnitystä. Leikkelin kaksi alumiinipalasta joihin sitten molempiin puolipallon muodossa lampuille tukireiät, vähäsen lamppuja pienemmät. Nappasin palan jännäkuvioista plexiä jonka toivoin levittävän valoa vähäsen ettei näkyisi ihan pallomuotoisena tylsästi suoraan läpi. Plexiin ja alumiinilevyihin sitten reikiä ja pulteilla kiinni. Yllättävän epämuodostuneita puolipalloaukoista kuitenkin tuli. Viilalla kuitenkin vähän parani, ja tungin väliin pieniä metallipalasia tukemaan. Riittävän hyvin pysyy, ei noita kuitenkaan kukaan käy pyörittelemässä varsinkaan sitten koteloituna.

Yksi ongelma ilmeni nopeasti: valot simahtavat niin pikapikaa, että efekti ei ole kovin kivan näköinen. Jospa vaikka laittaisi kaksi vierekkäistä valoa palamaan samanaikaisesti elikkä diodi aina seuraavan valon ohjaustrankulle.

Nojoo, ihan siedettävä siitä tuli. Konkkavirityksiä trankkujen kannoille en jaksanut ruveta virittelemään. Vielä joku punainen maski pitäisi hankkia eteen, niin olisi uskottavampi. Nyt ulos näkyy valot, jäähysiilistä osa jonka päällä tuuletin, kytkin ja nopeudensäädin sekä johto jonka päässä on molex-liitin pc:n virtalähteeseen. Kyllä tuo assyilla ('06) herätti vähäsen huomiota ainakin vierustovereilta. Lamput syövät 20 wattia kukin.

41 kommenttia

Oma kommenttisi

Mielipide tämän sivun asiasta? Kirjoita toki. Älä raapusta kuitenkaan ihan asiattomia juttuja.

Jos on yksityisempää asiaa, tarkkaa kysyttävää tai aihetta pidemmälle keskustelulle, käytä yhteydenottolomaketta kommentoinnin sijaan.

Hölmöt kommentit saatetaan moderoida pois jälkikäteen.

Nimimerkki:

Spammibottiesto: Mikä on yhden ja kahdeksan tulo? (vastaus numeroina)