soodan sivut

arkisto

231 kirjotelmaa.

avainsanat

Ostinpa kerran eräältä tutulta (Dustbin) 250 lediä. Ainahan kirkkaita ledejä tarttee. No emmä nyt tiedä, onhan ne kivoja ja on kiva olla aina jos niitä vaikka tarttis. Mitä teen noin monesta ledistä? Eräs toinen kaveri (Matias) sitten keksi (tai no jotai sinne päin, en muista kunnolla mistä idea lähti) että tehdään sen koteloon (tämmöinen) toho kyljessä olevaan reijistä koostuvaan antec-tekstiin valo.

Voishan sinne laittaa neonvalonki taakse, mutta ledit sopivat siihe justiinsa sopivasti, ja tunkevat hienosti (tai sit ei, ei vielä kokeiltu) ulos sieltä, ja valaisevat enemmän, ja suoraan, ja kirkkaasti ja pitkälle. Sokaisevat! Njooh, piti noille jotain tekemistä keksiä, ettei jäis nurkkiin lojumaan koko pussi, ja tossa olisi hienosti 92 reikää ja miksei, olishan se hieno ja onhan tässä aikaa. Tehdään siihen siis valo.

Ledeissä on sit noin pienet jalat koska noi ledit on napsittu käytetystä bensa-aseman näytöstä (Dustilla on suhteita :( mäki haluun), eikä niitä siis ollu kait juotettu mitenkään pitkäjalkaisiksi siihen kiinni. Hankaloittaa vähän mutta ei paljoa.

Tarvitaan siis ledien lisäksi piirilevyä (tavallinen pisterasterireikälevy on just kivaa), piuhaa, vastuksia, juotostinaa ja juotin - sekä uskomattoman paljon kärsivällisyyttä...

Ainii, jonkunnäköinen kuva tosta tekstistä ois hyvä, kotelo on kaverin, eikä sinne jaksais mennä kylään juotteleen noita ledejä siihe kotelon kylkeen mikä ois muutenki tosi hankalaa. Paperi siis reikien päälle ja vedellään kynää tai jotai siitä päältä niin tulee hieno sabluuna. jonka avulla on hyvä sijoitella ledit reikälevylle.

Nonnih, roinat hankittu. Eiku hommiin. Reippaat puolisen tuntia ähellystä niin tuli sain aikaiseksi ekan kirjaimen.

Ainii vaan mitenkäs sähkö. Paljonkoha voltteja yksi ledi imaisee itseensä? Koklaillaan, tarkkaan ei voi tällaisista randomledeistä tietää. Kelailin että jos yksi veisi vaikka vajaat kaks ja puoli. Laitetaas koekytkentälevylle ja joku hassu vastus mukaan.

Tulipa aika härvellys tosta. Ei jaksanu irrotella vastuksia erikseen tosta matosta missä niitä o tosi paljon ja koklailin yhtä kerrallaan että mikä tuntuisi sopivalta.

Ja vielä kokeiltavan vastuksen kiinnitys läheltä. (toi ei sit ollut se lopullinen vastus joka pääsi mukaan)

Noniih, sitte voidaankin juotella piirilevystä ledit toisiinsa kiinni viiden ryhmiin. Joka ryhmän kylkeen vastus sarjaan kivasti (päädyin siis 47 ohmin vastukseen, tuntui sopivimmalta silmä-, sormi- ja virtamittarimääräisesti. Tällöin kynnysjännite olisi oletettavasti n. 2.2 V).

Noniin, nyt ku on kirjain toiminnassa niin voidaan laittaa se loistamaan ja paperi siihe ledien päälle ja katsoa meneeks valot piirrettyjen reikien kohdille.

Reikien kohtia ei oikein näe tosta kuvasta (huoneessa oli btw täysin valoisaa. Kysy kameralta miks tuli tollainen kuva), mutta ne ovat siis ihan pielessä. No siirretään ja taitellaan siis joka lediä vähäsen ni kai siitä hyvä tulee... No ei vaan! Tuskailin sitte puoli tuntia ja totesin että EI. Ei noita tolleen saa väännettyä oikeisiin kohtiin ainakaan mun kärsivällisyydelläni. Mitäköhä sit tekis.

No, onneks Dusti kekkas hienon idiksen. Tökätään ledeihin jalkojen sijasta sähköjohtoa! Sitte niitä saa käännettyä ja taitettua ja kaikkee paljon helpommin sinne reikien kohdalle. Helmi! Liian yksinkertainen idea jotta olisin monimutkaisuudessani ite heti keksinyt. Kävin siis seuraavana päivänä ostamassa paukkulankaa (jäykkää yksisäikeistä sähköjohtoa).

Ei pitäs loppua heti niinku mulle just kävi. Jää piuhaa reippaasti ylikin, tähän menee vaan jotai 2 * 92 * 2 cm, eli reippaat kolme ja puoli metriä. Sitten vaan leikkelemään joka ledille piuhat siitä. Helppooks. No joo, mutta ärsyttävää hermoja raastavaa touhua. 92 lediä ja jokaiselle kaksi kahden senttimetrin pituista piuhaa. Vääh. No pakkohan se on jotta tosta jotain saisi aikaseks.

No irkkailin samalla ja kaikkee niin kesti kauemmin ku ois ilman. Kymmenen kappaleen kasoissa, koska helpompi laskea silleen. Piuhat siis tossa pöydällä kuvan oikeassa reunassa, jos kuvasta ei ota selvää ;) Nyt sitten seuraavaksi sain pitää tosi hauskaa noita kuoriessa, molemmista päistä pari millimetriä. Sormenpäät tuli vähän kipeäksi. Onneksi oli sentään kuorimapihdit. Saksilla tms. olisi kestänyt vähä liian kauan.

Tossa kesti jo tosi kauan. Entä sitte siinä kun kuorin loputki. Ja ne punaiset piuhat oli tosi ikäviä kun se eriste oli jotenki pehmeämpää ni ne vaan jumittu pihteihin kun pihdit nappas eristeen läpi siihen ite piuhaan kiinni ja yritti repiä sitä piuhaa ulos eristeestä, kuten kävikin pari (tai no, aika montaki) kertaa. Arr! Pidin pitkän tauon ton jälkeen, jottei pääni räjähtäis.

ÄÄH. Njääh. Noihan pitää repiä irti noi ledit mitkä juotin jo. Eikä. Masentavaa kun aina mulle käy just näin, heti kun on saanut jonkun asian tehtyä aika pitkälle niin huomaa että se on iha huonosti ja pitääkin purkaa ja tehdä uusiks paremmin. Mulla on paha tapa innostua ja ruveta häsläämään enempää suunnittelematta. No virheistä onneksi oppii. Sainpas lopulta a-kirjaimen piuhoihin. Kesti varmaan yli puoli tuntia tai vieläki enemmän.

Seuraavana päivänä sitte innostus jatkui heti aamulla. Rupesin aika pian herättyäni jatkamaan piuhojen juottelemista ledeihin. Parisen tuntia siinä meni, mukaan lukien epämääräiset häsellykset, irkkaus ym ja tauot siinä välillä. Ne kun olin juotellut ne piuhat niin pidin jonku verran taukoa ja sitte säädin ledit piirilevyihin kiinni. Hirveetäkö? Ei oikeestaan, iha kivaa ja rauhoittavaa toi on (varmaan siks, ettei parempaakaan tekemistä löytynyt) lukuunottamatta sitä et juotoshöyryt haisevat tosi pahalle eikä ne varmaan hirveän terveellisiäkään ole.

Päällä se on kyllä todella upea. Oli pakko kokeilla heti kun sain ledit kasaan, virittämättä mitään erillisiä eristesysteemeitä mitkä siihen kuitenki tarttee lopulta. Laitoin joka kirjaimeen sähköt ja katsoin miltä näyttää. Aika hienohan siitä tuli.

Teinpäs tuohon vielä semmoisen, että voi kytkeä erikseen päälle ja pois (oho :P), ja että jokaista lediä voi hallita erikseen transistorien avulla printteriportin kautta. Vois pistää ehkä siihe myös musiikin tahdissa vilkuttamismahdollisuuden.

Koklattiin tota siihen kaverin koneeseen. Ledejä EI saanu MILLÄÄN paikoilleen, piuhat olivat liian lyhyitä.

No virheistä vahvistuu/oppii/hajoaa kun elämä (???) potkii päähän, pitää sit varmaan juottaa jokaiseen lediin kymmenen sentin pituiset piuhat. Tekemistä riittää. Pilkoiltiin sitten kaverilla ne 184 piuhaa ja kuorittiin päistä.

Pidemmillä piuhoilla tuntui sitten onnistuvan. Huhhuh.

Juotin pidennyspiuhat edellisiin piuhoihin kiinni, koska se oli helpointa niin (piirilevylle en ruvennu ku siinä olis hajonnu kaikki purkkaviritelmät)

Kytkinhommeli näyttää pelottavalta, mutta toimii.

Tietenki jotain erroria heti. Yks piuha lähtenyt irti, ja koko kirjain ei loista (nopeasti korjattavissa):

Eroor eroor tööt tööt, C:stä meni viisi lediä pimeäksi -- piuhoja taitellessa taisi irrota jotain. No vähän tökkiessä ja väännellessä se löytyi...

Nonii, valmistuu. Noh m'kä tääl käryää.. Hei se päästää savuja! Hommeli on nimittäin transistoriohjattu, jotta printteriportista saisi helposti ohjailtua.. Laskin näköjään jonkun trankun tehonkulutuksen väärin, no ei se mitään, jätetään kirjainten yksittäisohjaus pois ja ohitetaan transistorit ja jätetään pelkkä pääkatkaisija. Yli jäävät roinat kannattaa kuitenki säästää.. Laitetaan johonki lähelle niin että ne löytää sitten kun tuntuu siltä että pitäis rakentaa valmiiks. Pitäis joskus, ääniohjaus olis kiva.

No kannattiko? Kesäloman alussa mietittiin kaverin kanssa "joo tehää tämmöinen, menee pari päivää, täl mikää kiire ole, kuha saa assyille valmiiksi" -- hyvin meni aikaa tohonkin. Aikaa meni, vaivaa niin paljo etten vaivaa päätä sillä nyt enää yhtään, pari fyysistä vammaa (jotka kyllä parantuu nopeasti), 25 metriä piuhaa, kuutisen metriä juotostinaa, ... No se mikä ei tapa, vahvistaa. Ja onpahan tehty jo, ei tartte enää vaivata päätä vähään aikaan ton kanssa. Hieno se on, ja sehä on tärkeintä. Olis kiva jos olis ollu tarkat piirilevyntekolaitteet, niin olis onnistunu helpommin ja ilman narua. Vaan ens kerralla sitten suunnitellaan etukäteen enemmän.

49 kommenttia

Oma kommenttisi

Mielipide tämän sivun asiasta? Kirjoita toki. Älä raapusta kuitenkaan ihan asiattomia juttuja.

Jos on yksityisempää asiaa, tarkkaa kysyttävää tai aihetta pidemmälle keskustelulle, käytä yhteydenottolomaketta kommentoinnin sijaan.

Hölmöt kommentit saatetaan moderoida pois jälkikäteen.

Nimimerkki:

Spammibottiesto: Mikä on kahden ja yhden erotus? (vastaus numeroina)