soodan sivut

arkisto

231 kirjotelmaa.

avainsanat

Juovamuuntaja on vempele, joka löytyy esimerkiksi telkkarista tai tietokoneen putkinäytöstä. Se nostaa jännitettä todella korkeaksi, kohtuullisen korkealla taajuudella, toimii parhaiten jossain 10-20 kilohertsin tienoilla eli siis virran suunta vaihtuu parhaimmillaan 20000 kertaa sekunnissa edestakaisin. Vertailuesimerkiksi sanottakoon, että verkkovirta on 50 hertsiä taajuudeltaan.

Huom: hitsin vaarallinen vempele - sylkee huimasti sähköä ulos, ja niin korkealla taajuudella ettei sitä huomaa helposti. Itse sain tosta muutaman kerran pari sähköiskua, vaikka varonkin yleensä hirveän paljon, ja johan sattui loppupäivän palovamman takia. Tuommoinen korkeajännitekorkeataajuussähkö on siitä mielenkiintoista, että varsinkin kun toinen käämin pää on kiinni pinta-alaltaan suht isossa sähköä johtavassa kappaleessa (~maadoitus), toisen pään sähköt tulevat tosi paksunkin eristeen läpi. Se lähinnä säikähdyttää, ja lämmittää ihoa, muttei tunnu kamalan pahalta (paitsi jos zäppää suoraan ilman eristettä, iho palaa), mutta on oikeastaan aika vaarallinen. Älä innostu tekemään tätä kotona ellet varmasti osaa! En vastaa mistään, jos tapat itsesi/sormesi/naapurisi/kaimasi uuden koiranpennun, tms. Vempele generoi myös sen verran paljon kaikennäköistä häiriötä, että toisessa huoneessa olevan television kuva alkaa häiriöillä ihan selvästi, ja saman huoneen aivan toisessa nurkassa oleva tietokone hukkaa nettiyhteyden moneksi minuutiksi hyvin todennäköisesti vaikka toi paukkuisi vain parikymmentä sekuntia.

No, itse asiaan. Mummolasta löytyi vanha väritelkkari, joka ei sitten toiminutkaan ja sen korjaaminen olisi maksanut turhan paljon. Repäisin sen auki ja ryöstin juovamuuntajan ("juovis") ja muuta pienempää.

Pian jo riensin kauppaan ostamaan osia syöttöpiiriä varten. Mistä lie sainkaan innostuksen asiaan, ei muista. Ja ei, patterista saatavalla tasavirralla ei toimi - juovis haluaa sen parikymmentä kilohertsiä, joten tarvitaan hassu kytkis joka sen generoi. Eka löytämäni piiri on Powerlabsista tommonen yhden trankun simppeli viritys.

Kivan suunnilleen sentin pituisen valokaaren se antoi ajettuna jännällä auton akun lataajalla. Ulostulonastat spottasin ihan ohmimittarin kanssa kokeilemalla, että mikä on yhteydessä tohon paksuun piuhaan joka tosta lähtee toisesta päästä.

Se muuttaa hehkulampun plasmapalloksi hauskasti myös. Huomaa, että tosta saa koko ajan sähköiskua kun tökkää sormella tota, ei kylläkään vaarallista. Myöhemmin korkeammalla jännitteellä ja/tai virralla tota ei edes voi tökkiä sormella, koska se sattuu sit jo.

Juoviksen valokaaresta suoraan ei ole kuvia kun innostuin niin nopeasti tekemään seuraavan, tehokkaamman kytkiksen, koska noin ohuella lyhyellä kipinällä ei oikein tee paljoa muuta kun ton plasmapallon ja häiriötä laitteisiin.

Zomg, upea vempele. Aika ohut valokaari kuitenkin. Ircnetissä kanavalla #tehoelektroniikka minulle kerrottiin kuulemma paremmasta kytkennästä. Väsäsin tollaisen, ja 24 voltilla ajettaessa syö jotain kymmenisen ampeeria. 240 wattia on turkasen paljon tehoa, minkä näkee jo valokaaren paksuudesta. Virtalähteenä käytin jostain koulun vanhasta piirtoheittimestä saatua rengassydänmuuntajaa.

Toi haisee. Parikyt sekuntia päällä niin johan on kova käry ja kohta melkein särkee päätä. Tuolla saa tehtyä kaikkea hienoa. Valokaari on itsessään jo tosi hieno, ja onnistuin ottamaan siitä suht hyvälaatuista videota. Ohuet sähköjohdot räiskyvät nopeasti murusiksi tolla teholla, ja cd-levyn pinnoite suhtautuu siihen myös aika mielenkiintoisesti.

Tein myös yllä näkyvät Jaakobin tikapuut, mihin aiemman kytkiksen antama virta ei riittäisi.

Huomatessani, että haa, onhan mulla toi koviksempikin muuntaja josta saa 24 volttia 12:n sijaan, päätin koklata vielä tuota aiempaa kytkistä tolla. Kyseinen kytkis värähtelee kivemmin muuntajan taajuudella, ja siispä se saa muuntajan antamaan enemmän jännitettä ulos. Korkeampi jännite tarkoittaa tässä tapauksessa (kuten monissa muissakin) pidempää valokaarta (kipinää). Päätin kokeilla, ja aika kovis koronat tosta tulee vaikka hv-johdot olisivat kaukanakin toisistaan. Piuhoissa on niin paljon hermostunutta sähköä, että se vaan haluaa ulos sieltä ja lentää ilmaan :) Varsinkin kun toisen pään piuhan "maadoittaa" johonkin isoon metallikappaleeseen, niin toisen pään koronapurkaukset kasvavat huomattavasti. Haisee kyllä aika pahalle, kun tulee otsonia ja kumppaneita niin vauhdilla. Ajattelin, että kun tuon koronapurkaukset ovat niin suuria, niin varmaan se onnistuisi pyörittelemään jotain johtoa koronasuihkun (elektronit?) voimalla. Inspa tuli kun muistin yhtäkkiä electricstuffin teslacoronamoottorin josta olin lukenut aikoja sit. Olen kärsimätön, enkä jaksanut odottaa että saan teslani valmiiksi, ja väsäsin parissa minuutissa hassun vempeleen, joka pyörittää monisäikeisen johdon yhtä säiettä ihan julmetun nopeasti. Johdon päistä tulevat koronapurkaukset saavat johdon pyörimään, ne jotenki työntävät sitä.

Onnistuin ottamaan videotakin. Löytyy lyhyempi versio kattolamppu päällä ja pimeässä.

Jeps, mahtava lelu. Tolla saa vielä varmaan vaikka mitä hauskaa aikaiseksi. Pienikokoiseen teslakäämiin tuo soveltuisi virtalähteeksi, ja jonkunnäköisen teslan aionkin yrittää väsätä. Se on ajan kysymys milloin saan sen valmiiksi, ei sitä jaksa kovin innokkaasti etsiä osia siihe. Katotaan nyt, mitä nurkista löytyy. Mustavalkotelkuissa kuulemma on paljon kivempiä juoviksia kans, jos jostain sais sellaisen niin pitäisi kokeilla. Ihan jäntskästi tämäkin kyllä pelaa.

Joku ihan pieni induktiolämmitin vai mikä suomeks ikinä onkaan pitää myös ehkä koklata väsätä joskus tuon zvs:n avulla, kuulemma saattais toimia jotenkin.

73 kommenttia

Oma kommenttisi

Mielipide tämän sivun asiasta? Kirjoita toki. Älä raapusta kuitenkaan ihan asiattomia juttuja.

Jos on yksityisempää asiaa, tarkkaa kysyttävää tai aihetta pidemmälle keskustelulle, käytä yhteydenottolomaketta kommentoinnin sijaan.

Hölmöt kommentit saatetaan moderoida pois jälkikäteen.

Nimimerkki:

Spammibottiesto: Mikä on yhden ja viiden tulo? (vastaus numeroina)