soodan sivut

arkisto

237 kirjotelmaa.

avainsanat

Tämäkin viritys on vanha, tein kai pari vuotta sitten, mutta toi oli vaan jääny lojumaan jonneki nurkkaan ja löysin sen taas vähän aikaa sitten, ja keksin että tostahan vois kirjotella virityksen myös. Laitteessa on siis laserpointteri (jostain elektroniikkakaupasta, oiskohan elfa) ja kaksi moottoria joissa on kiinni peilit jotka pyörittävät laserpistettä. Piste pyörii sen verran jännästi että silmä näkee sen mielenkiintoisena kuviona.

Laite on kasattu puulevylle kuumaliimaa apua käyttäen. Moottoreissa olevat peilit on jostain laserprintteristä kai revitty, sattuivat vaan joskus löytymään tosta miljoonalaatikosta.

Moottoreiden pyörimissuunnan voi säätää eri kytkimillä. Nopeus säädetään jännällä monikierrostrimmerillä ruuvimeisselin avulla.

Moottorit pyörivät neljän sormipatterin voimalla, laserissa taas on kiinni kaksi. Riippuen moottorien pyörimissuunnista (samat / eri) ja nopeuksien suhteesta vehje tekee jänniä erinäköisiä kuvioita, joista muutamat ovat äärimmäisen mielenkiintoisia, eikä niistä oikein helpolla tajua miten ne oikein muodostuvat. Toinen moottori niiku pyörittää pisteen ympyräksi, ja toinen pyörittää sitä ympyrää, mut kuitenkin niin nopeasti että se ei ehdi "piirtyä" vaan jotenki vääntyy.. tai jotain.. emmä tiedä. :) Kuvioita on tosi hankala kuvata kameralla, koska ne muodostuvat yhdestä pisteestä joka vispaa ympäriinsä tosi nopeasti. Kameran valotusajan tulisi olla just sopiva. Pitkällä valotusajalla saa kyllä aika hienoja kuvioita kun toi kuvio ei millään tahdo pysyä tasan suorassa, vaan pyörii aina enemmän tai vähemmän hitaasti. Kuvio näyttää loistavan tosi kirkkaasti.

Napsin kuvei kivoimmista kuvioista, joita tosiaan ei tuolla voi generoida loputtomasti, vaan loppujen lopuksi aika vähän.

Otin myös pari minuuttia videota. Aika yllärin hyvin toi näkyy kuitenki, välillä viivan pää näkyy oudosti mutta kuviot näkyvät varsinki silloin ku ovat paikallaan aika hyvin. Vaihtelen moottorien nopeuksia koko ajan, ja sen kuulee äänestäkin. Tämä on paljon hienompi nähdä omin silmin kuin kuvista tai videosta... Peilit ovat moottoreissa aika liian vinosti (tosi vähän vinosti kuitenki, muuten ei toimisi) kiinni ja härveli täriseekin aika voimakkaasti niin tietyillä nopeuksilla rupeaa kuvion reunat menemään röpelöisiksi. Kirjottelin kauan sitte myös ohjelman joka simuloi tota, ku oli niin hieno. Noi ois varmaan aika jännä tahdistaa pyörimään jonku musiikin tahdissa.

41 kommenttia

Oma kommenttisi

Mielipide tämän sivun asiasta? Kirjoita toki. Älä raapusta kuitenkaan ihan asiattomia juttuja.

Jos on yksityisempää asiaa, tarkkaa kysyttävää tai aihetta pidemmälle keskustelulle, käytä yhteydenottolomaketta kommentoinnin sijaan.

Hölmöt kommentit saatetaan moderoida pois jälkikäteen.

Nimimerkki:

Spammibottiesto: Mikä on kuuden ja kolmen tulo? (vastaus numeroina)