Kuumalankaleikkuri on käsikäyttöinen tai pöytämallinen työkalu, jolla voi leikata mm. styroksia ja vaahtomuovia kuuman langan avulla; lanka sulattaa muovin ympäriltään. Tarvitsi vähän siistiä styroksin sahausreunoja, muttei ollut moista käsillä mutta osia kyllä - tein sitten itse.
Ostin pienen kasan eristestyroksilevyä ihan muuhun käyttöön, eikä 1x1,2 metrin levyjä saanut sellaisenaan mahtumaan autoon jolla kaupassa käytiin. Ei hätää, pilkoin levyt puukolla puoliksi keskeltä ja johan mahtui, koolla ei nääs ollut niinkään väliä ja voihan noita yhdistellä ja muotoilla jälkeenpäin.
Styroksia ei kannata sahata koskaan, sillä siitähän tulee kamalasti purua joka tarttuu joka paikkaan. Puukottaminen tuottaa vähän vähemmän roskaa, mutta reunoista tulee silti inhottavan röpelöiset joista pieniä palloja irtoaa. Tein sitten kuumalankaleikkurin, jolla veistin pari senttiä sahausreunoista pois. Sulatetusta reunasta ei irtoa styroksiroskaa enää.
Leikkuri on pikainen macgyverkötöste halvimmasta mahdollisesta kiinahakkuripowerista (5V, muutama A), paksuhkosta vastuslangasta (muutama ohm/m), johdoista ja puupalikoista.
Reunaan teipattu (en löytänyt labralta jesaria, pläh!) puu-uloke tukee vehkeen pöydän reunaan, mikä auttaa suorien viivojen seuraamisessa. Lätkäisin kunkin n. puolen neliömetrin levyn kerrallaan pöydälle ja piirsin summittaisen apuviivan. Geneerinen painavahko laatikko keskellä auttaa pitämään levyn paikallaan, ja sit vain töpseli seinään ja vetelemään. Lanka hehkuu turhankin kirkkaana hetken käytön jälkeen, eli taukoja kymmenen sekunnin välein.
Pikaisesti huomasinkin, että hakkuri ei välillä suostu käynnistymään enää testailujen jälkeen tällä setupilla, koska vastuslanka on liian lyhyt. Pieni pidennysmutka toiseen päähän ja taas mennään. Mutka osuu kylläkin tukipuuhun ajoittain ja sitä saa taivutella takaisin suoraksi.
1 kommentti
- Pete Thornton 10.06.2014 07:12Tollaista simppeliä vehjettä on tullut tuohon käyttöön joskus kaivattua. Tulipa toinen aihetta sivuava asia mieleen: styroxihan liukenee kuin ammuttuna joihinkin kotoa löytyviin liuottimiin, mutta millaista töhnää syntyisi, jos liuottimen vetää aivan kylläiseksi - tuleeko siitä jotain pihkamaista mössöä ja olisiko sillä peräti liimamaisia ominaisuuksia, joilla styroxin roskajämistä voisi taiteilla kasaan jonkin tilataideteoksen, jollei peräti jotain hyödyllistä? Toinen asia on, pitääkö tuollainen viritelmä teoksen (tai hyötyesineen) kasassa?
Oma kommenttisi
Mielipide tämän sivun asiasta? Kirjoita toki. Älä raapusta kuitenkaan ihan asiattomia juttuja.
Jos on yksityisempää asiaa, tarkkaa kysyttävää tai aihetta pidemmälle keskustelulle, käytä yhteydenottolomaketta kommentoinnin sijaan.
Hölmöt kommentit saatetaan moderoida pois jälkikäteen.